Olimpia 2004

A NOB elnöke dönt Annus sorsáról

2004. 08. 28., 13:32 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:36

Vasárnap délelőtt tizenegy órakor határoz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a kalapácsvetésben vasárnap olimpiai bajnoki címet szerző Annus Adrián sorsáról, és hogy megtarthatja-e első helyét. A MOB vezetése reménykedik, a versenyzőnek nem kötelező megjelenni a meghallgatáson, elég, ha képviselői ott lesznek.

#alt#
Jacques Rogge
"Dél körül kaptunk egy levelet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, mely szerint vasárnap tizenegy órakor döntenek végérvényesen a kalapácsvetésben olimpiai aranyérmet szerző Annus Adrián sorsáról" - tájékoztatta az Indexet Molnár Zoltán, a csapat vezetője.

Molnár elárulta, Annusnak nem kötelező megjelennie, a képviselőinek - Mérei László szövetségi kapitánynak, és Babinyecz József menedzsernek - viszont kötelező.

A háromfős testület tagja a német Thomas Bach, az ukrán Szergej Bubka, és Schamas doktor, aki a doppingellenőrzésekért felel. Ők határozatot nem hozhatnak, csak javaslattal élhetnek a NOB elnöke, Jacques Rogge felé, aki végül kimondhatja a döntő szót, megtarthatja-e elsőségét Annus.

Annus kiborult

"Tudomásom szerint Annus rossz idegállapotban van, összezuhant, de nem kizárt, hogy visszatér Athénba" - mondta Molnár, aki egyébként abszolút el tudja fogadni, hogyha a kalapácsvető úgy dönt, Magyarországon marad.

"Schmitt Pál elnök úr, mindhárom, a döntésben részvevő taggal beszélt már, elmondta nekik: egyáltalán nem szokványos, hogy egy bajnokot "kergessenek", miután a verseny előtt háromszor, a verseny után pedig negyedszer is negatív leletet produkált. Ennél többet a MOB nem tehet" - jelentette ki.

Molnár azt sem rejtette véka alá, hogy ismeretei szerint nincs még egy olyan versenyző, akit a bajnoki címe után doppingvizsgálatra citáltak volna. "Annus lenne az első olyan bajnok, akitől úgy vették el érmét, hogy nem adott pozitív mintát" - állította.

Szerencsétlen lépések

Hozzátette, megérti, hogy Annus a Fazekassal történtek után nem bízik a WADA-ban, ugyanakkor azt nem tartja szerencsésnek, hogy a versenyző nemet mondott a győzelme utáni két következő vizsgálatra.

Molnár szerint kedvező előjel, hogy a szövetség Bécsben vizsgáltatta meg a vizeletét, és hogy annak eredményéről már be is tudnak számolni Athénban. Az ügy kimenetelével kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy reménykedik, de csak óvatosan.

N;
hirdetés