Olimpia 2004

'Legszebb hely, Szombathely'

2004. 08. 24., 10:45 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:24

Legális ajzószer, aranyos város, sok sör. Az Index tudósítója meg akarta várni a friss aranyérmes Fazekas Róbertet a stadion előtt. De a diszkoszvető bajnok nem jött. Ott volt viszont Annus Adrián, így az álldogálás jóleső közös tántorgássá alakult. Olvassa el riportunkat.

Milyen megengedett doppingszert használt Fazekas Róbert a diszkoszvetés döntője előtt? Barátja, Annus Adrián győzelmét - mondta az Indexnek az akkor még leendő olimpiai bajnok. "Centiket is képes vagyok javulni, ha Adrián nyert előttem".

Klikk a képre!
Az Index tudósítója kíváncsi volt, hogy tényleg számított-e a baráti dopping, ezért hajnali két óráig várakozott a stadion előtt a friss bajnok edzője és menedzsere társaságában. Fazekas azonban csak nem jött, így riporterünk Annus Adrián és sok sör társaságában vigasztalódott, a nehézatlétáknak - különösen a friss győzteseknek - ugyanis félelmetes huzatuk van. Náluk félelmetesebb csak az edzőknek: Vida József exkluzív információnk szerint Annus győzelme után két órát aludt, majd újrakezdte a bulizást.

Aranyérmes tudósító

A hírt - miszerint a tizenötös kapunál kell gyülekezni, mert nemsokára oda érkezik Fazekas - a szombathelyi szurkolók terjesztették el az Olimpiai Stadionban, majd belevágtak a "legszebb hely, Szombathely" című rigmusba. Hiszen Annus is odavalósi. Az érdeklődőknek azonban csalódniuk kellett, Fazekas helyett Annussal kellett "beérniük". A kalapácsvetés bajnoka órákon keresztül írogatta alá a mezeket meg a zászlókat a stadion előtt, és lelkesen mutogatta az aranyérmét. Maga a tudósító is elcsábult, és a kezébe vette.

Az ünneplésnek amúgy gyorsan véget akartak vetni a helyi szervezők, de miután emlékeztették őket, hogy Rehhagel és focicsapata nem is olyan régen micsoda fiesztát rendezett a városban és szerte az országban, a magyar tábort sem zaklatták.

Így hát a tudósító és Annus Adrián együtt várt néhány sör társaságában a szökőkutak tövében Fazekasra, amíg meg nem unták, és megbeszélték: nem szép becsapni a kisebbet, és Annus nyugodtan, előre elmondhatta volna, hogy nem kell izgulnia senkinek, mert rögtön az elejétől vezetni fog. No meg nyerni.

Utólagos előjelek

Igen, a legális teljesítményfokozót Fazekas azért valószínűleg felhasználta, ami már a bemelegítésnél látszott rajta: az Index tudósítója a lelátóról kiszúrta, hogy bemelegítés közben hetven méter felett dobott a szombathelyi diszkoszvető, és még maga a tréner, Vida József is megrémült, ha ekkorákat dob már a verseny előtt tanítványa, akkor mi lesz vele a döntőben, megmarad-e az ereje?

Furfangos edző

Annus szobatársáról és barátjáról csak annyit mondott, szurkolni jóval nehezebb volt neki, mint a saját aranyát megszerezni. Aminek egyelőre nincs meg a helye, de a tízmilliós jutalomból majd vesz egy szekrényt, mert egyelőre nincs neki olyan. Edzőjük, Vida József nem hatódott meg, és saját személyes sikerének titkát azzal magyarázta, hogy van két klasszis tanítványa. Majd a kérdésre, hogy mi lehet Annus és Fazekas sikereinek titka, csak annyit felelt: én. "Valószínűleg" - tette hozzá. Hogy egy edzőnek két tanítványa is első legyen egy olimpián, arra még nem volt példa a magyar atlétikában.

Pedig nem indult jól az idény

Tekintse meg képeinket!
Fazekas idén az országos bajnokságon kellemetlen vereséget szenvedett, a nyár elején még nem volt jó formában, aztán az olimpia közeledtével egyre inkább elkapta a fonalat, ennek a zürichi Golden League-versenyen adta először tanújelét, amikor legyőzte a litván Virgilujus Aleknát. Aki amellett, hogy még nem kapott ki a szezonban, nem mellékesen az olimpiai cím védője is. Zürichben élmény volt nézni Fazekas forgását, dobását, mert tele volt energiával, és a belőle felszakadó ordítás is tekintélyt parancsolt.

Ennek ellenére Fazekas a verseny előtt igen szerényen azt mondta, hogy ezúttal nem ő favorit - tavaly mindent megnyert, csak a világbajnokságot nem, és azóta óvatosabban is fogalmaz -, ezzel együtt az ezüstérmet biztosra veszi, mert páros verseny lesz, más nem szólhat bele a rivalizálásukba.

Ügyes testőr

Tekintse meg képeinket!
A döntő helyi idő szerint negyed kilenc után kezdődött, időközben szépen megtelt az aréna, de az egyébként szurkolásból a legjobb érdemjegyet kapó görögök először akkor eszméltek, hogy a diszkoszvetés döntője is zajlik, amikor Alekna, a litván miniszterelnök testőre egy borzasztóan nagyot, 69 méter 89 centit dobott.

Fazekas első kísérlete szóra sem volt érdemes ehhez képest, aztán másodszorra látszott, még elszántabb lett. Az eredmény ismert: 70,93, amivel gyorsan átadta riválisa olimpiai rekordját a múltnak.

Talán ennél a dobásnál jött ki az elmúlt évek feszültsége belőle, és valljuk meg, nem volt hátrányos számára az sem, hogy a százméteres síkfutás eredményhirdetését épp Alekna második dobása előtt bonyolították le, akinek így meg kellett várnia az amerikai himnuszt, és akinek a második dobása a hálóban kötött ki. Fazekas letaglózta, el is sápadt a testőr, és válaszolni nem tudott kapásból.

Fazekas úgy tartotta a sikere előtt, hogy kizárólag hetven méter feletti dobással nyerhet. Bejött. Kijönni viszont nem jött ki a stadion elé, így Annussal együtt végül nem tudtuk meg, hogyan is ünnepelte az aranyát.

N;
hirdetés