Olimpia 2004

Majoros István a negyedik magyar olimpiai bajnok

2004. 08. 25., 18:21 | Frissítve: 2004. augusztus 25., szerda 22:52

Majoros István megnyerte a kötöttfogású birkózók 55 kilogrammosok küzdelmét. Ellenfele a 2002-es orosz világbajnok Mamedaljev volt, aki az első menet végére elfáradt, a játékvezető háromszor is megintette. Majoros a döntő után a közönséget dicsérte, mint mondta, olyan érzése volt, mintha otthon birkózna. A kecskeméti birkózó különben nehezen bírja a bezártságot, ilyenkor kiszökik az edzőtáborból és megiszik néhány pohár sört.

A 2002-es világbajnok orosz Mamedaljev a 2000-es Európa-bajnok Majoros Istvánnal birkózik a kötöttfogásúak 55 kilogrammos döntőjében. Mindkét birkózó 1974-es születésű, Mamedaljev Jekatyerinburgban él, végzettsége tanár, Majoros érettségizett és a kecskeméti Univer-KTE-ben versenyez.

Mennyire tartja meglepőnek Majoros győzelmét?
 120
 5
 9
 27
 178

A nagy önbizalommal szőnyegre lépő Majoros és az orosz Mamedaljev még soha nem találkozott egymással. Az első menet végén az orosz - egy pörgetéssel - 1-0-ára vezetett a magyar versenyző ellen. A második három percben Majoros aktívabban lépett fel, de az első nagyobb támadása nem ért pontot. Az oroszt másodszor küldték földre, és Majoros jobbra átpörgette ellenfelét, 1-1. 5 perc 11 másodpercnél az oroszt harmadszor küldték földre a bírók, és Majoros egy felfordítással átvette a vezetést, 2-1. A hosszabbításban Majoros újra földre vitte orosz ellenfelét és olimpiai bajnoki címet szerzett.

Majoros István az Index birkózó szakírója szerint nehezen bírja a bezártságot, ilyenkor elhagyja az edzõtábort, és megiszik néhány pohár sört.
Mit kell tudni Majorosról?>>>

Klikk a képre!
Majoros István a Magyar Rádió riporterének elmondta: "Olyan volt birkózni ebben a csarnokban, mintha Magyarországon lennék, csodálatos volt a közönség. Úgy éreztem, hogy az orosz a második percben elfáradt. Azt sajnálom, hogy édesanyám nem láthatta a mérkőzést, mert márciusban elment közülünk, de föntről biztos nézte a döntőt."

A harmadik legsikeresebb sportág

Magyarország birkózásban az olimpiákon Majoros győzelmével tizenkilenc aranyérmet, tizennégy ezüstérmet és tizenhét bronzérmet szerzett. A birkózás ezzel a vívás (33 arany) és az úszás (23 arany) után minden idők harmadik legsikeresebb magyar olimpiai sportága. A kötöttfogásúak 55 kilogrammos küzdelmének döntőjében magyar versenyző még nem kapott ki. Berlinben Lőrincz Márton, Helsinkiben Hódos Imre, Mexikóban Varga János, Szöulban Sike András lett olimpiai bajnok.

Öt győzelemmel a döntőben

Majoros első mérkőzésén hatalmas küzdelemben, hátrányból fordítva hosszabbításban verte a japán Toyotát, majd második mérkőzésén 5-0-ra győzte le a dominikai Jansel Ramirezt. A 2000-ben Európa-bajnok magyar a négy közé jutásért a kubai Lazaro Rivasszal mérkőzött, és szenzációs teljesítménnyel, 6-1-re verte riválisát.

A szerdai elődöntőben az ukrán Vakulenko várt Majorosra. Az első három perc felénél az ukrán egy partner helyzet után ugyan előnybe került, a kecskeméti versenyző azonban megfordította az állást és magabiztosan győzött 3-1-re.

Végeredmény, kötöttfogású birkózás 55 kilogramm:
1. Majoros István (Magyarország)
2. Guejdar Mamedaljev (Oroszország)
3. Artiom Kiuregkian (Görögország)
4. Olekszij Vakulenko (Ukrajna)
5. Lazaro Rivas (Kuba)
6. Irakli Csocsua (Grúzia)
N;
hirdetés