Olimpia 2004

A legkisebb bokszolótól várhatunk a legtöbbet

2004. 08. 09., 10:20 | Frissítve: 2004. augusztus 12., csütörtök 02:11

A magyar ökölvívók '76 óta rendre olimpiai éremmel tértek haza, és a terv ezúttal sem más. Aranyban valószínűleg nem reménykedhetünk, de mint a kapitány, Szántó Imre mondja, a magyar bokszolók képzettségüknél fogva bárkivel képesek felvenni a versenyt.

Az ökölvívó szövetség vezérkara egy érem megszerzését vállalta az athéni olimpián, és erre reális az esély. A cél teljesítésére azonban a várakozásokkal ellentétben nem a második olimpiájára készülő és a játékok után profinak álló - Erdei klubtársa lesz az Universumnál - Balzsay Károly, hanem az egész magyar küldöttség legapróbb versenyzője, a 48 kilós Bedák Pál az esélyes.

Balzsayra komoly konkurencia vár

"Balzsay két évvel ezelőtti Eb-ezüstérme óta nagy eredményt nem ért el, és a középsúlyban igen komoly a konkurencia. Legalább öt olyan versenyzőt tudnék felsorolni, akinek a győzelme nem lenne meglepetés, és akik pillanatnyilag jobbak Karcsinál. Igaz, nem sokkal, és ez nem jelenti azt, hogy ne tudná legyőzni őket, kivált, mert az átlagnál nagyobb ütőerejű versenyzőről van szó" - magyarázta Szántó Imre szövetségi kapitány.

A szakvezető úgy véli, a 64 kilós Káté Gyula is ígéretesen fejlődik. "A szívével nincs baj, csak ott a gond, hogy olykor túlságosan is viszi a hév előre, és nem a megbeszélt taktika szerint öklözik. Az esélyeket illetően most ő a második sorban" - értékelt.

A hangulat is befolyásolja a meccsek eredményeit

Őt is megelőzi tehát a 48 kilósok között junior világbajnoki címet szerző Bedák Pál. "A legalacsonyabb súlycsoportban kisebb a konkurencia, ezért számolhatunk azzal, hogy Pali könnyebben elcsíphet egy érmet, mint a többiek" - véli Szántó.

Gyorsan hozzátette, hogy az Athénban ott lévő öt bunyós kivétel nélkül nagyszerű képességű, mindannyian kiérdemelték, hogy ott lehessenek az olimpián. Technikailag képzettek, és senki ellen sem esélytelenek. Ha pedig feldobja őket a hangulat - egytől egyig jó versenyző típusok -, a riválisaikat pedig feszélyezni fogja, akkor meglepetést okozhatnak bárki ellen.

Ne foglalkozzunk a bírókkal

A kapitány ezenkívül viccesen még annyit jegyzett meg, reméli: a ringben is eszébe jut valamennyi tanítványának, hogy mire készítette fel, mikor kell jobb vagy balegyenest ütni, nemcsak a találkozó után, a zuhany alatt ugrik be nekik az okítás.

A kapitány nem szereti, ha a bírókkal kapcsolatosan kérdezik, ezúttal is felhorkant. "Nem fogunk ezzel foglalkozni, mert nem szabad. A bíráskodás nem lehet magyarázat a vereségekre. Egyébként is, hosszú távon a tévedések kiegyenlítődnek" - összegzett.

N;
hirdetés