Olimpia 2004

Szégyen: Gyurkovics Ferenc is lebukott, Annus aranyát elvehetik

2004. 08. 27., 11:16 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:21

Hiába indult magyar kajak-kenu-arannyal, ezüsttel és két bronzzal a pénteki nap, ezekkel szinte egy időben újabb doppinghírek érkeztek. Gyurkovics Ferenc 105 kilós súlyemelő vizeletében anabolikus szteroidok nyomaira bukkantak. Meg nem erősített hírek szerint ma elvehetik Annus Adrián kalapácsvetésben szerzett aranyérmét is. Az atléta megtagadta, hogy újabb mintát adjon, hiába kötelezik erre a szabályok és az ellenszegülés hiába járhat bajnoki címének elvételével.

Értesítettek minket, hogy nemsokára levelet kapunk a NOB-tól. Bár a tartalmát még nem ismerem, valószínű, hogy Gyurkovicsról van szó benne - nyilatkozta athéni tudósítónknak Molnár Zoltán, a magyar olimpiai csapat vezetője. Az Index értesülését a Magyar Televízió is megerősítette, eszerint Gyurkovics Ferenc vizeletében anabolikus szteroidok nyomaira bukkantak a doppingellenőrök. Ő már a harmadik lebukott magyar emelő: az ő súlycsoportjában indult, majd adta fel a versenyt az első gyakorlat után Kovács Zoltán, aki utána a Fazekas Róbert-féle forgatókönyvet követte, vagyis nem produkált elég vizeletet, majd idő előtt távozott a laborból. Szintén ezt a sportágat űzte Kecskés Zoltán, akinek ugyancsak doppingszert találtak a leadott mintájában.

Dolovai Tamás, a magyar szövetség elnöke jelezte, Gyurkovics esetében ragaszkodnak az ellenőrző próba elvégzéséhez. Egyúttal hangsúlyozta, hogy semmi külön kommentárt nem kíván fűzni az esethez.

A Petőfi rádiónak Dolovai elmondta, kételkednek az athéni doppinglaborítórium megbízhatóságában, amellyel szerinte már korábban is gondok voltak, ezért egy független laborban, Görögországtól távol kívánják megvizsgáltatni Gyurkovics vizeletét, amelyet a B-próbának mindenképpen alá kell vetni.

A riporter azon felvetését, hogy lehet-e gondja a többi magyar súlyemelőnek társaik sorozatos lebukása után, Dolovai nem kívánta kommentálni. A hírt péntek délelőtt Aján Tamás , a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke is megerősítette. Gyurkovics már két napja hazautazott a játékokról.

Annus szénája sem áll jól

Annus Adrián ügyében egyelőre nincsenek megerősített információink, a meg nem erősítettek annál kellemetlenebbek. A helyszínen terjengő hírek szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) emberei nem találták meg Annus Adriánt az általa megadott címen, így könnyen lehet, hogy még ma bejelentik, a kalapácsvetés győztesének aranyérmét is elveszik. Emlékezetes, hogy a NOB illetékes bizottsága és a WADA az egész tegnapi napot azzal töltötte, hogy a NOB vezetőitől megszerezze Annus pontos elérhetőségét. A magyar illetékesek - akik közben állítólag telefonkapcsolatban álltak a versenyzővel - látványosan húzták az időt, újabb és újabb határidőket kérve. Végül abban maradtak, hogy Annus csütörtök este 11-től lakhelyén elérhető. Az athéni magyar csapaton belül elterjedt hír szerint Annust nem találták ott, ezért ma megfoszthatják címétől.

A NOB egyelőre nem erősített meg hivatalosan ilyen híreket. Jacques Rogge elnök ugyanakkor péntek délelőtt azt nyilatkozta, hogy Annust versenyen kívül újra doppingtesztnek vetik alá. Az eurosportnews.com információja szerint a NOB felkérte a magyar csapatvezetőket, hogy ők találják meg Annust, mert ellenőrizni szeretnék a magyar atlétát. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az Info Rádiónak azt mondta, hogy ha Annus pénteken délig nem szolgáltat mintát a doppingellenőrzéshez, megfoszthatják elsőségétől. "Ellenkező esetben elbúcsúzhat az érmétől" - mondta a Rádiónak a MOB-vezető.

Bár a Doppingellenes Világügynökség Szombathelyen várja, Annus Adrián nem megy el a doppingvizsgálatra - írja a Nemzeti Sport Online. Vida József, a sportoló edzõje elmondta, tanítványa nem akar találkozni a WADA képviselõivel. A NOB szigorú gyakorlatának ismeretében ez gyakorlatilag biztossá teszi, hogy Annus aranyát el fogják venni.

A szombathelyi atléta sajtótitkára csütörtökön már úgy nyilatkozott, hogy a kalapácsvető nem hajlandó több mintát szolgáltatni, hiszen Athénban - állítása szerint - már négyszer ellenőrizték. A szabályok szerint viszont a versenyzőknek az olimpia végéig bármikor rendelkezésre kell állniuk.

N;
hirdetés