Olimpia 2004

Gyurkovics ártatlannak tartja magát

2004. 09. 01., 19:00 | Frissítve: 2004. szeptember 01., szerda 19:06

Az ezüstérmétől megfosztott az athéni olimpián a második helyen végző Gyurkovics Ferenc szerint vizeletébe belecsempészték a tiltott anyagot, az oxandrolont. Kovács háromszor is vizeletet akart adni, de egyszer sem hagyták, miután elhagyta az eredeti vizsgálat helyszínét.

A múlt szerdán rendezték a férfi súlyemelők 105 kilós versenyét, amelyiken két magyar részvevő is érdekelt volt. Kovács Zoltán megsérült, Gyurkovics Ferenc pedig a második lett. Egy nap sem telt el, amikor Kovácsról kiderült: nem tudott megfelelő mennyiségű vizeletmintát adni. Gyurkovics ezüstjét pedig pénteken elvették.

Kovács háromszor is pisilni akart, de nem hagyták

A jelenleg is gipszelt kezű Kovács úgy nyilatkozott, hogy ő is, de a doppingellenőrök is hibáztak. "Fájt a könyököm, és mivel többszöri próbálkozás ellenére sem tudtam mintát adni, eljöttem. Nyolcan rohantak utánam, nemcsak ellenőrök, rendőrök is, mert valószínűleg eszükbe jutott, hogy a sérülésemet nem látták el. Szinte leráncigáltak a buszról. Az olimpiai faluban ezek után még éjjel, illetve reggel is két ízben próbálkoztam, de a rossz szándék érezhető volt, nem érdekelte őket, hogy már tudok pisilni. Pedig egy nap alatt nyilván nem tüntethető el a szervezetemből a doppingszer" - mondta az Eb-harmadik, Sydneyben hatodik versenyző. Ezzel egyúttal nyomatékosította, hogy ő csak szabályt szegett, doppingvétséget nem követett el.

A rádióból értesült a rossz hírről

"Zoli sérülését látva úgy döntöttem, nem hagyom magára, és repülőre szálltam, és jöttem vele együtt haza" - elevenítette fel hazautazásának körülményeit Gyurkovics Ferenc, aki a második lett. "Akkor még örültem, pénteken viszont dél körül hallottam a rádióban, hogy nincs okom az örömre" - folytatta.

Gyurkovics nem érti, és furcsának találja, miért csak két nappal később derült ki, hogy pozitív a lelete. "Tudtommal az oxandrolon az egyetlen olyan tabletta, amelyik oldódik a vizeletben, és nem lehet kimutatni, hogy csak később került bele. Emellett pedig a nők szokták szedni" - tette hozzá.

A kecskét megkapja

Elmondta azt is, hogy mindössze egyetlen elmarasztaló üzenetet kapott - élménybeszámolóra hívták, a doppingolása után viszont már nem voltak rá kíváncsiak -, és szerinte példátlan az összefogás, amit tapasztal. "A csapattól sem kaptak egy rossz szót sem, mert ők is pontosan tudják, ártatlan vagyok" - magyarázta.

Gyurkovics mellett kiáll Tata városa is, várhatóan meg is ünneplik a sikerét, levágják azt a kecskét, amit a siker után megígértek neki. Az igazáért harcolni fog, és szeretné megtartani az ezüstjét, amiért megdolgozott.

N;
hirdetés