Olimpia 2004

Igalyt már nem keverik Kovács Ágival

2004. 08. 19., 21:27 | Frissítve: 2004. augusztus 19., csütörtök 23:14

A csütörtökön olimpiai bajnoki címet szerző Igaly Diána édesapja halála után kis híján abbahagyta. Aztán erőt merített, két egyéni világbajnoki aranyat nyert, és negyvenévesen olimpián is a legjobb lett. Az ünneplő szavaiban ezúttal is a család erejét emelte ki elsőként.

Az 1980-as moszkvai olimpia után újabb lövészarany született. Akkor Varga Károly váratlanul lett a legjobb, most Igaly aranyára sokkal inkább várni lehetett, noha Igaly alighanem babonából egyszer sem említette a játékok előtti nyilatkozatában, de még bizalmas beszélgetéseken sem. Azt ugyan elárulta, nagyon csalódott akkor lenne, ha nem jutna a döntőbe, de ennek nem is volt komoly esélye, mert ötven lövés után már a második volt.

Egyedi stílus

Igaly édesapja és édesanyja is jeleskedett a koronglövészetben, és ha a szüleinek kezdetben nem is tetszett, hogy lányuk megpróbálkozik a sportággal, az első siker - ifi Európa-bajnok lett '83-ban - után beletörődtek. Az sem volt véletlen, hogy a vadászat istennőjének nevét adták neki.

Igaly József mindennap foglalkozott a lányával, neki köszönhető az újfajta stílus, hogy törzsét némileg előredöntve céloz a korongokra, ami jócskán eltért a korábban megszokott módszerektől.

Visszavovulás helyett aranyak

Igaly József '97-ben halt meg, és akkortájt lányának sem voltak sikerei, hullámvölgybe került. Nagyon kötődött apjához. Még az is megfordult a fejében, hogy visszavonul. Édesapja szerepét anyja vette át, és a korábbi világbajnok csapattárs, Vasvári Erzsébet is segítette a munkáját.

'98-ban világbajnok lett Barcelonában - akkor és minden sikerénél megemlékezett édesapjáról -, és Sydney előtt ő szerezte meg a magyar küldöttség első olimpiai kvótáját. Ausztráliában végül a harmadik lett, pedig akkor már sokan a végső győzelemre is esélyesnek tartották. 2002-ben Lahtiban ismét a világ legjobbja lett, és újra ő volt az első kvótás.

A kudarc dacot szült

Az idei éve nem indult jól, tizenhatodik lett az Eb-n, ami nagyon visszavetette, jóllehet sérülés hátráltatta, néhány kilót fel is szedett, ami nem volt jó hatással a gyorsaságára. Ez a kudarc dacot szült, és hihetetlen elszántsággal küzdött a felkészülési időszakban, egyre jobb formába is lendült.

Az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy kezd megjönni az önbizalma, és ez jó jel, kivált, mert ő sosem volt az a típus, akiben túlteng a biztonság. Aztán felelevenítette Sydneyt, és az egyik nagy fájdalmát.

Jöhet a tandemugrás

"A világ egyik legboldogabb embere voltam, azt hittem, hogy nagyot alkottam, aztán visszatérített egy riporter a földre. Valamelyik kereskedelmi tévétől érkezett, és Áginak szólított. Majd felhívtam a figyelmét, hogy én Dia vagyok, akkor esett le neki, hogy összekevert Kovács Ágival. Ennyivel viszont nem volt vége a történetnek, megkérdezte, én mit nyertem. Mondtam neki büszkén, hogy bronzérmes lettem, de ő annyit felelt: aha, bronzot, csak bronzot, akkor helló, nem is volt kíváncsi rám. Nem vagyok nyilatkozgatós fajta, de megdöbbentett, hogy érdektelen a helyezésem."

Ezek után talán már nem szólítják Áginak, és nem keverik össze soha senkivel. És jöhet a tandemugrás, amit arra az esetre ígért meg, ha nyer.

'Megdolgozott a sikerért anyu'
"Hihetetlenül izgultam, a győzelem pillanatában pedig óriási boldogságot éreztem. Nagyon büszke vagyok rá" - mondta az MTI-nek örömittasan Igaly Diána fia, aki az idén érettségizett. A női skeet eredményhirdetése után közvetlenül váltott ugyan néhány szót édesanyjával, ám hirtelen neki sem tudott sokkal többet mondani.
Tamás elmondta, az elutazás előtt anyukája nyugodt volt, nem látszott rajta, hogy feszült lenne. Így egy kicsit még őt is meglepte finálét követő nyilatkozata, mely szerint ideges volt, idei gyengébb eredményei miatt nem hitt magában. Hozzátette, anyja rengeteget dolgozott a sikerért, ezért szerinte nagyon megérdemelte a diadalt.
"Szeretnék vele hosszabban beszélni, hiszen még egyelőre azt sem tudom, mikor jön haza, pedig már nagyon várom" - mondta.
A magyar csapat eddigi két athéni aranyérmét két édesanya szerezte, Igaly Diána előtt a párbajtőröző Nagy Tímea diadalmaskodott.
N;
hirdetés