(c) 2004 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Már lejátszották a győzelmüket

A világbajnokságon három éve veretlen női kajaknégyes az olimpia legnagyobb favoritjának számít. A versenyzők esélyeikről beszélnek az Indexről, de az is kiderül, hogy a vezérevezős, Kovács Kati romantikus lélek, és akkor van baj nála, ha nem izgul a verseny előtt. Csapattársa, a négyessel Sydneyben szintén ezüstöt szerző Viski nem akar még egyszer úgy alulmaradni, hogy négyszáz méternél még vezetnek. Az egyság másik két tagja, Bóta Kinga és Szabó Szilvia szavaiból is az derül ki, csak az arannyal lennének elégedettek Athénban.

()
2004. augusztus 12., csütörtök 10:48



"Úgy tűnhet, tényleg sanyarú a sorsunk, de én ezzel nem foglalkozom, mert nem érzem itt rosszul magam, csak a családom hiányzik nagyon, mert csak hétvégénként látogathatjuk meg őket, hétfő reggel már újra itt vagyunk. És mindez azért viselheti meg az embert, mert ez nagyon hosszú idény volt, február elejétől edzőtáborban vagyunk, kisebb megszakításokkal" - mondta Kovács Kati a női kajakosok Szolnok melletti edzőtáborában.

Kovács nem hasonlítgat

Elárulta, furcsa számára, hogy az elmúlt évektől eltérően egyesre nem készül. "Ezt a történetet már feldolgoztam, Natasa legyőzött, párosban viszont egymást kell segítsük" - értékelt. Kovács szerint mindössze egy edzésük volt a felkészülés alatt, amikor kettejük alatt nem úgy ment a hajó, ahogy szerették volna. Felvetésünkre, miszerint egymáshoz születtek, azt éreztette, ez túl fellengzős megközelítés, de kétségkívül szerencsés a helyzet, hogy jól, tökéletesen kiegészítik egymást.

Tekintse meg képeinket!
Arra azonban nem vállalkozott, hogy a legutóbbi olimpián részt vett és az athénin startoló négyest összehasonlítsa. Kovács kifejtette, hogy mint mindig, ezúttal is lesz benne drukk, és ez így van rendjén, még ha nem is rutintalan versenyző. "Akkor van baj, ha nem izgulok" - jegyezte meg. Kikapcsolódásként olvasni szokott, jelenleg a megható és romantikus történetek kötik le. "Én már csak ilyen romantikus lélek maradok."

Az esélyeket illetően úgy tartja, nyilvánvaló, hogy képesek megnyerni a versenyt, és a céljuk is az aranyérem. "Abban csak reménykedni tudok, hogy valóban síkvízi verseny lesz, és a szél nem fogja felborítani a hajókat. Ennek ellenére nem dugjuk a fejünket a homokba, vannak elképzeléseink, mit kell tennünk, ha mégis fúj a szél"- magyarázta.

Bótát motválta, hogy Sydneyben tartalék volt

Bóta Kingának és Szabó Szilviának is furcsa lett ez az éve, mert az elmúlt években párosban sikert sikerre halmoztak, most viszont csak a négyesre készülnek. "Rossz érzés, de az idő begyógyította a sebeket" - mondták mindketten.

Bóta Sydneyben tartalék lehetett, és akkor tapasztalta meg, mit jelent egy olimpia, azok után tett félre mindent, és lett végérvényesen elsőszámú a kajakozás az életében. "Tíz aranyérmet nyertem azóta, mert sokkal motiváltabb lettem" - rögzítette.

Mentálisan is készül a verseny, többször lejátszódott már benne az olimpiai finálé, amelyikben vezetnek, de jönnek rájuk az ellenfelek. "Direkt gondolok erre a helyzetre, hogy pontosan tudjam, mit kell tennem, mit kell tennünk a győzelemért. És a végén nyerünk is mindig" - mondta. Nagyon csalódott akkor lenne, ha nem tudná kiadni magából a maximumot.

Szabó Szilvia ezen túlment, és azt mondta, ha kikapnának, akkor azt fájdalmasan élné meg. Úgy véli, céltudatosabb lett, mint négy éve volt, technikailag reméli, hogy fejlődött, abban biztos, hogy mentálisan jobb állapotban van.

"A versenynek nem lesz különösebb taktikája, mert olyan rövid a táv, hogy végig kell nyomni teljes erővel, és akkor nem lehet baj. Egyébként is, sok nehéz szituációt megoldottunk már" - magyarázta. Szabó a széltől kevésbé tart, a hínáros víztől sokkal inkább. "Nekem az a halálom, mert idegesít, ha a lapátom beleakad valamibe" - jelentette ki.

Sydney kísért

Klikk a képre!
"Elképzelem, hogy jó a döntő vége, de többen azt mondják, ez nem jó pszichésen" - mondja Viski Erzsébet. A sydneyi négyessel ezüstöt szerző olimpikonnak esténként mindig eszébe jutnak a játékok, sőt, sokszor a négy évvel ezelőtti döntő emlékképei jönnek elő.

"Még egyszer nem szeretnék úgy veszíteni, hogy négyszáz méternél még vezetünk" - utal rá, hogy az a második hely csalódás volt a számára is. Viski azt mondja, akkor nincs mit tenni, ha a maximumot nyújtva nem sikerül az aranyérem, csalódott akkor lenne igazán, ha valamit elrontanának. Azonban egyértelművé teszi, valójában elégedett csak az első hellyel lenne, ez a célja.

A huszonnégy éves versenyző szerint rossz a szerettektől távol lenni, de nagyon nyugodtak a körülmények, "csak az edzés van, másra nem nagyon tudunk figyelni". Vége

az oldal tetejére