Olimpia 2004

Kecskés Zoltánt dopping miatt kizárták

2004. 08. 18., 18:23 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 13:06

A doppingvétség miatt egyszer már eltiltott Kecskés Zoltán súlyemelő nem állhatott rajthoz délutáni versenyén, mert a helyszínen elvégzett ellenőrzés doppingszert mutatott ki nála. A súlyemelő szövetség elnöke szerint fatális véletlen, emberi tévedés történt, és jelezte: támogatja az Erdélyből áttelepült sportolót, ha anyagi és erkölcsi kártérítést követel a Nemzetközi Sportdöntő-bíróságtól. Kecskés egyszer már lebukott, akkor egy évre tiltották el.

A 69 kilós magyar Kecskés Zoltán - az 56 kilós Tancsics László után - lett volna a második magyar súlyemelő, aki rajthoz állhat az athéni olimpián. Kecskés szervezetében azonban doppingszert találtak, így nem indulhatott a versenyen.

Tavaly tért vissza Kecskés

Kecskést az olimpia előtt többször ellenőrizték, és mindannyiszor negatív eredményt produkált, a helyszínen elvégzett vizsgálat viszont tiltott szert mutatott ki nála, értesült a Magyar Rádió. (A vétséget az A-, valamint a B-próba is megerősítette.)

Az Erdélyből áttelepült súlyemelő az 1996-os olimpián már rajthoz állt, a '97-es thaiföldi világbajnokság után eltiltották. Egy évet kihagyott, aztán úgy tűnt, hogy nem áll többé rajthoz, a súlyemelő szövetség elnöke, Dolovai Tamás viszont rábeszélte a visszatérésre, így a tavalyi vancouveri világbajnokságon visszatért, és a tizedik helyen végzett.

Nem lépett vissza a válogatott

16 év magyar doppingkrónika
Csengeri Kálmán, súlyemelő - két év eltiltás
Szanyi Andor, súlyemelő - két év eltiltás
Kecskés Zoltán, súlyemelő - egy év eltiltás
Likerecz Attila, súlyemelő - két év eltiltás
Divós Katalin, atléta - két év eltiltás
Benedek Tibor, vízilabdázó - nyolc hónap eltiltás
Varga Zsolt, vízilabdázó - egy hónap eltiltás
Gécsek Tibor, atléta - két év eltiltás
Ináncsi Vera, atléta - nem tisztázott az ügy
Szekeres Judit, atléta - két év eltiltás
Dobos Gábor, atléta - két év eltiltás
Varga Roland, atléta - figyelmeztetés
Kerekes Zsombor, futballista - három hónap eltiltás
Hercegfalvi Zoltán, futballista - egy év eltiltás
Balaskó Iván, futballista - felmentették
Katzirz Dávid, kézilabdázó - féléves eltiltás
Hegedűs Róbert, kajakos - kétéves eltiltás
Dankó Ilona, súlyemelő - kétéves eltiltás
A szakvezetés ezúttal is ezt a helyezést várta tőle, kora délután azonban közölték vele a hírt, nem léphet pódiumra. "Kecskés ezt elfogadta, noha ártatlannak tartja magát, és jelezte: erkölcsi valamint anyagi kártérítést követel, és a svájci Nemzetközi Sportdöntő-bírósághoz fordul" - jelentette ki Dolovai a Magyar Rádió érdeklődésére.

Dolovai rögtön összehívta a csapatot, elmondta nekik, mi történt Kecskéssel, és feltette a kérdést: indulnak-e az olimpián? A válogatott tagjai közül senki sem lépett vissza, így az éremesélyes Krutzler Eszter ott lehet a csütörtöki viadalon.

Csengeri és Szanyi után

Az MTI információja szerint Kecskés az anabolikus szteroidok közé tartozó oxandrolonnal akadt fenn a vizsgálaton. Dolovai kifejtette: kizártnak tartja, hogy ezt a szert a versenyző bevette volna, mert a verseny előtt teljesen értelmetlen ilyen tabletta bevétele, mert az erőállapoton már nem segíthet. "Lebukások a felkészülési időszakban szoktak történni" - állította.

Az elnök szerint fatális véletlen történt, esetleg emberi tévedés vezetett a pozitív eredményhez. Kifejtette, hogy nem szerencsés előítélekkkel élni Kecskéssel szemben, aki már megbűnhődött korábbi vétkéért.

A '88-as szöuli olimpián előbb a negyedik helyezett Csengeri Kálmánról, majd az ezüstérmes Szanyi Andorról bizonyosodott be, hogy doppingszert használtak, és a verseny után kizárták őket.

Kecskés: Nem hiszem el
"Nem vagyok bolond, nem szedtem semmit, hiszen hülyeséget nem csinálok. Az elmúlt hetekben három doppingvizsgálaton estem át, tiszta voltam, mint ahogy a lelkiismeretem is az. Biztos vagyok benne, hogy nem volt a vizeletemben doppingszer, ezért is vagyok hajlandó a legvégső fórumig elmenni, és a mintámat egy független laborral megvizsgáltatni. Nem tartom igazságosnak azt, ami velem történt, hiszen már bemelegítettem, amikor a csapatirodáról hívtak, hogy kizártak. Nem vagyok ideges, mert nem hibáztam. Azt hiszem, ez az eset rajtam túlmutat, ki akarnak csinálni, de lehet, hogy nemcsak engem" - mondta elkeseredetten a Magyar Rádiónak Kecskés.
A sportoló azt is hozzátette, biztos abbam, hogy a harmadik vizsgálat az ő igazát fogja alátámasztani, és a kedden levett minta negatív lesz. Megjegyezte, miután volt már egy ilyen esete, még egyet nyilván nem kockáztatott volna meg.
N;
hirdetés