(c) 2004 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Cseh László világcsúcsra is képes lett volna

"Négy éve egy érmünk volt, de az arany, most legalább hármat várunk, ám lehet, hogy a legfényesebből nem hozunk haza" - értékelte az Indexnek a magyar úszók esélyeit a szövetségi kapitány, Kiss László. Egerszegi korábbi edzőjét Cseh László reményeiről is faggattuk.

()
2004. augusztus 4., szerda 9:10



Az úszók az utóbbi évek legnagyobb csapatával kelnek útra Athénba, hiszen harmincegyen szerepelnek a küldöttségben. A kapitány, Kiss László szerint ez nem baj, de egyértelmű, hogy a válogatott 2006-ra lesz igazán erős.

Darnyi is elámult

"Nagy nemzetközi verseny döntőjébe a nevezettek közül csak tizenegyen kerültek eddig, de a fiataloknak fontos tapasztalatszerzési lehetőség ez a 2006-os magyarországi Európa-bajnokság és a következő olimpia előtt" - mondta Kiss. Hozzátette, ettől függetlenül három vagy négy érem megszerzésére jogos a remény.

Ezek után a rajt előtt huszonnégy nappal lábtörést szenvedett és megműtött Cseh Lászlóval kapcsolatos érzéseit tárta fel. "Lacika elképesztő munkát végzett az edzőtáborban, amikor Darnyi Tamás megnézte az uszodában, tátott szájjal figyelte. Jómagam sem láttam még, hogy valaki ilyen keményen készüljön. Ezért is volt megdöbbentő a sérülése. Az edzők könnyeztek, én is igen nehezen találtam a szavakat" - emlékezett vissza.

Kóklerség lenne időt jósolni

Cseh László
Kiss nem tagadta, Cseh négyszáz méter vegyesen világcsúcsot is úszhatott volna Athénban, ha nem sérül meg. "Ahhoz, hogy négy perc kilenc másodperc körül, vagy azon belül ússzon - ez az idő talán elég lehet az első helyhez -, minden porcikájának egészségesnek kell lennie, és sajnos jelenleg erről nem beszélhetünk. Az orvosok nagyon szép munkát végeztek, de ne feledjük, jobb nem lett a lába az eredetinél" - jelentette ki.

Felvetésünkre, hogy mennyit úszhat Cseh, kitérő választ adott. "Nem vagyok varázsló, hogy pillanatnyilag időkről beszéljek, az pedig egyenesen kóklerség lenne, ha mondanék egyet. Pár nappal a rajt előtt fogunk tisztán látni" - állította. A világ legjobbjai közé a tavalyi vb-ezüstérmével berobbant Cseh egyébként jól van, fájdalmai vannak, de keményen készül.

Lendület megtört, a lélek nem

Kiss felhívta a figyelmet arra, hogy a nyolc aranyat ígérő nagy vetélytárs, amerikai Michael Phelpsnek át kell állnia az európai időzónára, illetve, hogy remek formáját - aminek köszönhetően két hete négyszáz vegyesen világcsúcsot (4:08.41) úszott a válogatón - nem biztos, hogy képes tartani a rajtig.

"Lacika iránt egyébként túláradó a szeretet, a balesete után rengetegen hívtak fel, segítő szándékukat jelezve. Nem kevesebb, mint negyvennyolcféle kenőcsöt javasoltak a szurkolók, amelyeknek használata esetén gyorsabban javulhat a sérülése" - mondta el a szövetségi kapitány. Kiss úgy vélte, Cseh lendületét igen, lelkét azonban nem törte meg a szerencsétlen törés. Legalábbis nem végzetesen.

Risztov 200 pillangón a legesélyesebb

Risztov Éva
A többiekről szólva elmondta, Risztov Évának 200 pillangón van a legnagyobb esélye a győzelemre - a tavalyi vb-n egy tempón múlott a sikere -, 400 vegyesen és 400 gyorson nagyobb a konkurencia. (Előbbin az ukrán Klocskova, utóbbin a német Stockbauer a nagy rivális.) Kiss valószínűtlennek tartja, hogy Kovács Ági megvédje elsőségét 200 mellen, arra viszont komoly az esélye, hogy 200 vegyesen az érem-, illetve a pontszerző helyekért legyen harcban.

A kapitány bízik benne, hogy a két mellúszó, Bodor Richárd és Gyurta Dániel döntős lesz. "Előbbi százon, utóbbi, aki még alig múlt tizenöt éves kétszázon esélyes a fináléra" - jegyezte meg. A férfi vegyes váltóval kapcsolatosan úgy tartja, hogy az egység szintén döntőbe kerülhet, és a pontszerző helyre feltétlenül esélyesek Zuborék.

Gyakori doppingellenőrzések

A válogatott keretnél egyébként rendszeresek a doppingellenőrzések, legutóbb három szervezet szakemberei is megfordultak az uszodában. Vége

az oldal tetejére