Olimpia 2004

Két magyar hajó már döntős a kajak-kenusoknál

2004. 08. 24., 11:07 | Frissítve: 2004. augusztus 25., szerda 01:00

A keddi előfutamok után a magyar férfiaknak csütörtökön még lapátolni kell a döntőbe jutásért. Janics Natasa viszont eredményesen küzdött meg az elődöntőbe kerülésért ötszáz méteres kajak egyesben, és Kovács Katalinnal a női kajak kettesek 500 méteres olimpiai versenyében is az élen végzett.

Kedden kora reggel folytatódtak a kajakosok és kenusok küzdelmei az athéni olimpián. Fél kilenc előtt néhány perccel Janics Natasa küzdött meg az elődöntőbe kerülésért ötszáz méteres kajak egyesben, később Janics a kajak kettesben is pályára lépett Kovács Katalinnal. Kilenc előtt Kammerer Zoltán és Storcz Botond eveztek az ötszáz méteres kajak kettesben, majd Kozman György és Kolonics György az ötszáz méteres kenu kettesben küzdöttek a döntőbejutásért.

Janics döntős, Vereckei és Joób középfutamba jutottak

Vereckei Ákos ötszáz méteres kajak egyesben a középfutamba jutott második helyével. Az indulók nagy száma miatt az előfutamból nem lehetett közvetlenül a döntőbe jutni, így Vereckei is csütörtökön versenyez újra. Vereckei Ákos után a kenu egyesek 500 méteres versenyében induló Joób Márton is biztosította a helyét a csütörtöki középfutamban az athéni olimpián. Ebben a számban a futamgyőzelem rögtön döntős szereplést ért, Joób azonban negyedikként ért a célba így még egyszer eveznie kell, hogy legyen esélye a döntőbejutásra.

Brutális szél nehezítette a kajakozók dolgát, többedszerre sem tudott elrajtolni a női kajak egyes előfutama, akkora volt a hullámzás. Janics Natasa, a kajak-kenu legnagyobb magyar aranyesélyese, a szám idei Európa-bajnoka végül simán nyert, több mint két hajóhosszal verve a mögötte küzdő mezőnyt. Janics így meggyőző produkcióval bejutott a női kajak egyesek 500 méteres versenyének szombati döntőjébe.

Még evezni kell

A Kammerer Zoltán - Storcz Botond kettős második helyen ért célba a német hajó mögött a férfi kajak kettesek 500 méteres előfutamában. 250 méternél még csak másfél méter volt a magyar sportolók lemaradása, de a táv második felében tartalékolni kezdték erejüket Storczék és nem próbálkoztak megfogni a németeket. A második helyen célba érkező magyar hajó azt jelenti, hogy középdöntőben kell megmérkőzni a döntőbe jutásért a címvédő magyar párosnak, míg a németek egyenesen a döntőbe jutottak.

A Kozmann György - Kolonics György páros sem jutott egyenes ágon a döntőbe, még egyszer versenyezniük kell a döntő "maradék" helyeiért. A magyar páros meglepetésre negyedik helyen lapátolt a célba a kenu kettesek 500 méteres előfutamában, pedig nem sokkal a rajt után a biztos továbbjutást jelentő harmadik helyen eveztek, és féltávnál is tartották még magukat. Az ötszáz méter kétharmadánál azonban fáradni látszottak és végül negyedikként fejezték be a futamot. A magyar duó szintén a csütörtöki középfutamban harcolhatja ki a finálés szereplés jogát.

Kovács és Janics szombaton éremért eveznek

A kedd délelőtti kajak-kenu küzdelmek magyar vonatkozású zárásaként óriási fölénnyel nyerte előfutamát a világ két legjobb kajakosnőjéből összerakott magyar páros. Kovács Katalin és Janics Natasa a női kajak kettesek 500 méteres olimpiai versenyében az élen végzett, így egyenesen a szombati döntőbe hajtották hajójukat.

N;
hirdetés