Olimpia 2004

Nagy Tímea nem az aranygéppel jön haza

Edzője, Kulcsár Győző megváltoztatta a stílusát

2004. 08. 16., 00:33 | Frissítve: 2004. augusztus 16., hétfő 13:17

Nagy Tímea öt asszóból háromszor hozta elő kiélezett helyzetben tudásából a maximumot. Megérdemelten nyert, pedig a két olimpia között számottevő eredményt nem mutatott fel. Megszülte második gyerekét, és sérülések és műtét is hátráltatták.

Nagy Tímea a '96-os atlantai olimpia előtt toronymagas favoritként utazott ki, megnyerte az egyéni Világkupát, első volt a világranglistán, egy évvel korábban egyéni Európa-bajnoki címet szerzett, háromszor volt győztes vb-csapat tagja. Az olimpiára akkor került fel a szakág, és mindenki elkönyvelte a biztos aranyérmet. Aztán Nagy ötödik lett, a csapat pedig általános meglepetésre negyedik.

Csenge és Luca büszke édesanyja

Sydneyben senki sem számított arra, hogy a szülés után visszatérő Nagy Tímeának komoly esélyei lehetnek, sokkal inkább az abban az évben Világkupa-győztes Mincza Ildikótól várta mindenki az áttörést, ám Mincza gyorsan kiesett. Nagy viszont legyőzte a négy között a címvédő francia Flesselt, a döntőben pedig a svájci Buerkit.

A gyógypedagógus végzettségű Nagy a két olimpia között életet adott öt kiló és harminc dekás lányának, Lucának. Aztán izomszakadást szenvedett, a térdét is operálni kellett, a tavalyi világbajnokság előtt májusban tért vissza, az Európa-bajnokságon még nem is számíthattak rá, és a vb-n sem volt még jó formában.

A két győztes típus, ha összetalálkozik

Aztán a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző irányításával elkezdte az olimpiai felkészülését. Kulcsár Olaszországban Elisa Ugát készítette fel erre a számra, és az olasz versenyző világbajnok lett. A két igazi győztes típusú kiválóság egymásra talált.

Kulcsár egy interjújában azt mondta, hogy egy olasz vívó szorított helyzetben is képes mindig kihozni magából a maximumot, amit megtanult, míg a magyarokra ez nem mindig érvényes.

Átformált stílus

Nagy Tímeára viszont igen. Athénban az öt asszójából háromszor kényszerült döntő tus bevitelére az egyperces hosszabbításban, és amit tud, azt ebben a kiélezett szituációban valamennyiszer képes volt előhozni. És nem akárkik ellen tette meg mindezt: elsőként az orosz vb-bronzérmes, Zsivkova volt az áldozata, a négy közé jutásért pedig a kínai Zsang. Az elődöntőben pedig Nisima várt rá, aki a tavalyi világbajnokságot nyerte meg. (Két könnyebb csörtéje volt, az olasz Cascioli ellen 15-13, és a legsimább a döntő, Flessel ellen 15-10.)

"Kulcsár Győző átformálta valamelyest a stílusomat" - mondta a kiutazás előtti egyik nyilatkozatában. Kulcsár nem az a dicsérgetős fajta - a győzelem után tette meg talán először -, de jól összeszoktak. Nem vitás, Nagy kiváló vívó, ám hogy a fontos meccseken újítani volt képes, abban feltehetően nem kis érdemei vannak a Nemzet Sportolójává választott, négyszeres olimpiai bajnok Kulcsárnak.

Nem bánta, hogy nem volt a figyelem középpontjában

Athén és Sydney olimpiai bajnoka a ruhapróbán jókedvűen próbált, de elnézést kért, hogy hosszabb beszélgetésre nem vállalkozik, mert várta már akkor is a családja. Az edzőtáborból akkor mehettek haza először egy hétvégére. A mélyen vallásos vívó számára a család annyira fontos, hogy Sydneyben sem várta meg az aranygépet, és ezúttal sem augusztus harmincadikán tér haza, hanem már huszonharmadikán. (Egyébként egy hét múlva, 22-én ünnepli 34. születésnapját.)

Annyit azért megjegyzett: egyáltalán nem bánja, hogy nincs a figyelem központjában, már csak babonából is. Az érdeklődés fókuszában nem is lehetett, mert év közben sem voltak kimagasló eredményei. De az olimpia előtt nem is ez a fontos, mint láthattuk négy éve is.

A negyedik zseni

Nagy tehát Athénban megvédte egyéni címét, ami előtte csak négy magyar klasszisnak sikerült. Fusch Jenő és Kárpáti Rudolf kardozóknak, és a tőröző Elek Ilonának. És hogy a sorozat véget ért-e? A pénteki csapatversenyig - ő lesz a befejező ember - semmiképpen, aztán majd meglátjuk visszavonul-e.

N;
hirdetés