Olimpia 2004

Nemcsik Zsolt ezüstérmes kardvívásban

Tizenkét év után egyéni érem

2004. 08. 14., 18:55 | Frissítve: 2004. augusztus 14., szombat 19:24

Férfi kard egyéniben a '92-es barcelonai olimpia óta nem szerztek érmet a magyar versenyzők. Akkor Szabó Bence nyert, ezúttal Nemcsik Zsolt egy találattal alulmaradt az olasz Montanóval szemben. A Vasas vívója egész nap jól szerepelt, de a végén nem sikerült megszereznie a magyar sport százötvenedik olimpiai elsőségét.

Öt perccel fél hét előtt szólították a pástra a kardvívás döntőjének két részvevőjét, Nemcsik Zsoltot és az olasz Aldo Motanót. Hazájában mindkét versenyző a második számú vívóként van elkönyvelve, de a pillanatnyi forma alapján kétség sem férhetett ahhoz, hogy a két legjobb került a döntőbe.

Három találattal kezdett Nemcsik

Tekintse meg képeinket!
Fotó: Király András / Athén
Mindketten nagyon magabiztosan nyertek az elődöntőben. Olasz-magyar finálé legutóbb '92-ben volt, akkor a jelenlegi szövetségi kapitány Szabó Bence két 5-1-es asszóval múlta felül Marco Marint.

Nemcsik jól kezdett, és az első tust ő adta. A másodikat is a neve mellé írhatták be, mert az olasz lelépett a pástról. A harmadik magyar találat egy nagyszerű fejvágás után született meg, ennél jobb indításra számítani sem lehetett.

A félidőben két találat volt az előny

Aztán Montano gyorsabb volt, de Nemcsik újabb remek vágással 4-1-re növelte előnyét. Az ötödiket védekezés után vitte be. Ellenfele viszont villámgyorsan két tust adott. A Vasas versenyzője aztán támadott, és ez sikeresnek bizonyult. (6-3) A pihenőnél 8-6-os magyar vezetést mutatott az eredményjelző tábla.

Aztán Montano két találattal kezdett, így egyenlített. Nemcsik viszont egy újabb remek tempójú fejvágással vezetett, majd egy feltartó vágással 11-10 módosította az állást riválisa, aki kapott egy sárga lapot is. Montanót viszont ez nem fogta vissza, 11-nél megint utolérte Gerevich György tanítványát, majd először a meccs során vezetett is.

Az olasz kizökkentette Nemcsiket folyamatos időhúzásával

Nemcsik egyenlített, (12-12) Montano folyamatosan húzta az időt, mindent megpróbált, mindent kicserélt, amit lehetett, hogy kizökkentse a 27. születésnapját ünneplő magyart. Nem siketült neki, mert a négy percnyi kényszerszünet után Nemcsik ért el újabb találatot. Aztán az olasz egyenlített.

Nemcsik viszont újra magához ragadta a kezdeményezést, és előnybe került, vagyis egy találatnyira a győzelemtől. Montano elcsúszása után a bokáján meg is sérült, és Nemcsik rohant hozzá oda először. Hamarosan Montano egyenlített.

Montano kétszer vezetett

Egy tust kellett adnia mindkét félnek. Montano támadott, és talált, Nemcsik elkésett a visszavágással, így a vívás első aranyát az olaszok nyerték. Montano kétszer vezetett, másodszor a legjobbkor.

Nemcsik kiválóan vívott egész nap, a döntőben is jól kezdett, de az olasz megtörte lendületét a folyamatos szünetekkel és ez az ő malmára hajtotta a vizet.

Még nem tudott örülni

"Még nem tudok örülni az ezüstnek" - mondta a kardozó döntő után a Magyar Rádiónak. Mellette Szabó Bence szövetségi kapitány is csalódott volt, mert ő is úgy vélte, Nemcsik győzni tudott volna. Az érmeket Schmitt Pál, a MOB elnöke, a NOB alelnöke adta át.

N;
hirdetés