Olimpia 2004

Nemcsik Zsolt döntős a kardvívásban

Jubileumi aranyat nyerhet a vívó

2004. 08. 14., 17:45 | Frissítve: 2004. augusztus 14., szombat 18:25

A kardozó Nemcsik Zsolt az ukrán Tretyak magabiztos legyőzésével jutott az egyéni verseny döntőjébe, ellenfele az olasz Montano lett, aki simán, 15-6-ra verte a fehérorosz Lapkest. A számban '92-ben volt utoljára magyar egyéni arany, akkor a mostani szövetségi kapitány, Szabó Bence győzött. A döntő 18:40-kor kezdődik.

Szombaton délután a vívópáston eldőlt, hogy Nemcsik Zsolt a magyar olimpiai csapat első érmese Athénban. Nemcsik Zsolt a döntőbe jutással elsőként biztosította a medáliát, amit azonban a dobogóra esélyes Cseh László a 400 méter vegyesen előbb nyerhet meg, hiszen a kard döntő néhány perccel később kezdődik.

Meglepetésemberek az elődöntőkben

A négy évvel ezelőtti olimpiához hasonlóan ezúttal sem jutott orosz kardvívó a legjobb négy közé, mert a szám favoritja, Pozdnyakov nagy meglepetésre alulmaradt a fehérorosz Lapkessel szemben. A másik orosz, Sarikov pedig az olasz Montanával szemben veszített. Így az orosz elődöntő helyett a két meglepetésember csatázott egymással.

A másik ágon szintén nem érvényesült a papírforma, mert Nemcsik Zsolt előbb legyőzte világbajnok, vasasos klubtársát, Ferjancsik Domokost, aztán a címvédő román Covaliu ellen 14-13-as hátránya után fordított, és a négy közé jutott. Ellenfele az ukrán Tretyak lett, aki az első körben Lengyel Balázst győzte le, az elődöntőbe jutásért pedig honfitársát, a legutóbbi egyéni világbajnokot, Vladimir Lukasenkót.

Nemcsik nagyon jól kezdett

Esélyekről a számos nem várt eredmény után értelemszerűen nem lehetett értekezni, de Nemcsik jobban jegyzett vívó, mint Tretyak, aki ugyanakkor nem igazán kellemes ellenfél. Az első találatot Nemcsik szerezte, majd adott még kettőt.(3-0) Az ukrán először ötnél szerezte első találatát, de a világranglistán tizenegyedik Nemcsiket mindez nem vetette vissza, 7-2-re növelte előnyét. A "félidőben" 8-4-re vezetett.

A pihenő után nagyszerű fejvágással kezdett Nemcsik, aztán kapott kettőt, és adott egyet.(10-6) Majd mindketten adtak egy-egy tust, de technikai szünet következett, mert az ukrán "bekötése" nem volt rendben, ki kellett cserélni.

Jubileumi aranyat nyerhet

Két perc múlva viszont folytatódhatott a találkozó, és a magyar klasszis két találatot vitt be, vagyis a szünet sem tudta kizökkenteni. Aztán kettőt kapott, de nagy rohama pontos volt, fejvágása kitűnőre sikeredett, vagyis már csak egy tusra volt a finálétól. Ezt aztán be is vitte. (15-11)

Ez azt jelenti - hogyha Cseh László nem nyer a 400 méter vegyesen az esélyesebb amerikai Phelps ellen - Nemcsik Zsolt lehet a magyar sport százötvenedik olimpiai aranyérmese.

A másik mérkőzésén Montano végig vezetett, és könnyedén nyert 15-6-ra afehérorosz Lapkes ellen. A nem sokkal később zajlott bronzmeccsen Tretyak 15-11-re, magabiztosan vívva győzte le Lapkest.

N;
hirdetés