Olimpia 2004

Igaly-arany, Krutzler-ezüst, kardbetli

2004. augusztus 20., péntek 00:24

Az Egyesült Államok átvette a vezetést Kínától az olimpiai éremtáblázaton. A magyar sportolók egy arany- és egy ezüstérmet nyertek csütörtökön. Kovács Ágnes felszabadultan, Cseh László elkeseredetten nyilatkozott az úszódöntőjük után, bár mindketten pontot szereztek. A magyar férfi vízilabda-válogatott megszerezte harmadik győzelmét is, a sérüléshullám miatt egyre nagyobb gondban van Skaliczki László szövetségi kapitány.

Az Index olimpia előtti tippelése szerint hat nap után két arany-, hat ezüst- és három bronzérmet szereznek a magyar sportolók. Az érmek számát túlbecsültük, az aranyakét eltaláltuk. A végül aranyérmet nyerő Igaly Dianát és az ötödik helyen végzett férfi kardcsapatot vártuk az első helyre, Nagy Tímea címvédésére nem számítottunk. Nemcsik Zsolt és Gyurta Dániel ezüstérme minket is meglepett, Kratzler Esztert viszont ezüstérmesnek vártuk. Cseh Lászlót a négyszáz méteres vegyesúszásban a második - és nem a végül elért harmadik - helyre tettük.

A magyar érmesek Athénban
Aranyérmesek: Igaly Diana sportlövő, Nagy Tímea vívó.
Ezüstérmesek: Gyurta Dániel úszó, Krutzler Eszter súlyemelő, Nemcsik Zsolt vívó.
Bronzérmesek: Cseh László úszó.

A négy évvel ezelőtti sydneyi játékokon hat nap után két arany- (Nagy Tímea, Kovács Ágnes), egy ezüst- (Márkus Erzsébet) és egy bronzérmünk (Igaly Diana) volt. Athénban Nagy Tímea megvédte a címét, Igaly Diana olimpiai bajnok lett, a két olimpia között rejtélyes betegséggel viaskodó Kovács Ágnes a negyedik és ötödik helyezéseinek úgy örült, mintha olimpiai bajnokságot nyert volna. A pályafutását befejező Márkus Erzsébet sportvezetőként vesz részt az athéni játékokon.

Hibátlan Igaly Diána

Varga Károly 1980-ban szerzett sportlövő-aranya után Igaly Diana szerezte a következőt. Igaly Diána női skeetben a legjobb eredménnyel jutott a döntőbe a csütörtök délelőtti selejtezőből. Ott a mezőnyből egyedüliként hibátlan teljesítményt nyújtva megnyerte az olimpiai bajnoki címet.
Az olimpiai bajnoki cím története>>>
Még mindig összekeverik Kovács Ágnessel?>>>

Hány aranyérmet nyerünk Athénban?
 17
 25
 66
 99
 7

Krutzler ezüstérmes

Kecskés Zoltán szerdai doppingbotránya után Krutzler Eszter ezüstérmet szerzett a súlyemelők 69 kilogrammos versenyében. A szombathelyi világbajnoki második versenyzőnek, Krutzler Eszternek öt kiló volt a hátránya a világcsúcsot szakító kínai Liuhoz képest. A különbség a lökésben nőtt, de a magyar versenyző így is a második helyen zárt, könnyebb testsúllyal verte az orosz Kaszajevát. Feri Attila 77 kilogrammban a hetedik helyen végzett.
Miért szomorú Krutzler az ezüst után?>>>

Kovács felszabadult, Cseh elkeseredett

Kovács Ágnes az ötödik helyen végzett a 200 méteres női mellúszás döntőjében, Cseh László megdöntötte ugyan Darnyi Tamás országos csúcsát, hat századdal mégis lemaradt az ezüstéremről és negyedik lett. A verseny után Kovács felszabadult volt, Cseh elkeseredetten nyilatkozott. A lelkileg összetört Risztov Éva nyolcszáz gyorson visszalépett a versenytől. A négy csütörtöki úszódöntőn az amerikaiak három aranyérmet szereztek. Gyurta Dániel Az Index fórumán Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök kellemetlenkedéseire is válaszolt.
Mikor örül Cseh Tamás a negyedik helyének?>>>
Kovács Ágnes mélyről jött fel>>>
Három amerikai arany>>>
Mi történt Risztovval?>>>
Gyurta Dániel az Index fórumán>>>

Kellemetlen meglepetés kardvívásban

Az athéni vívóversenyek kellemetlen meglepetését hozta a férfi kardozók versenye. Az Egyesült Államok elleni negyeddöntőn végig szoros mérkőzésen szenvedtek vereséget Nemcsikék. Kínát és Ukrajnát azért legyőzték a magyarok és az ötödik helyen végeztek. Franciaország első olimpiai aranyérmét nyerte a csapatversenyben.
Hogyan szenvedtünk vereséget a negyeddöntőben?>>>

Magabiztos pólósok, peches kézilabdások

Harmadik győzelmét aratta a magyar férfi vízilabda-válogatott. A szintén veretlen amerikaiak ellen a közepes játék is elég volt a győzelemhez. A pénteken Németország ellen játszó férfi kézilabda-válogatottból újabb játékos dőlt ki a sorból. Az edzésen lábközépcsont-törést szenvedett az orrtörött Harsányi Gergely pótlására kiszemelt Mocsai Tamás.
Magyarország-Oroszország 7-5>>>
Mocsai lábközépcsont-törése>>>

Egy ide, egy oda

Bejutott a döntőbe a Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős egység az athéni olimpián, miután a második helyen végzett középdöntős futamában. Csalódás, hogy a Bencsik Gábor, Haller Ákos kétpár pedig csupán a B-döntőbe kvalifikálta magát.
Varga Tamás, Hirling Zsolt a döntőben>>>

Helyezetlen Kovács Antal

A szerencsétlen sorsolás miatt Kovács Antal, 1992 olimpiai bajnoka már első athéni fellépésén a címvédő japán Inouéval csapott össze. A paksi versenyző nem bírt a dzsúdoósport egyik legnagyobb alakjával. Inoue a folytatásban kikapott a holland Európa-bajnok van der Geesttől, így Kovács a vigaszágban sem kapott esélyt a bronzmeccsre.
Kovács helyezetlenségének története>>>

Az ökölvívó Balog Vilmos a 69 kilogrammosok mezőnyében sima, 33-24-es pontozásos vereséget szenvedett a kolumbiai Juan Camilo Novoa Aguinagától és nem jutott súlycsoportjának legjobb nyolc helyezettje közé.

Doppingbotrányok

Csütörtökön az athéni bíróság előtt jelent meg Kosztasz Kenterisz és Katerina Tanu, a múlt héten doppingbotrányba keveredett két görög futó. A kihallgatásuk után a bírák kinyilvánították: nem szenvedtek motorbalesetet múlt csütörtökön, amikor doppingellenőrzésen kellett volna megjelenniük, a történetet csak alibinek találták ki.

A szerdán pozitív doppingmintát produkált Kecskés Zoltánról Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség magyar elnöke állítja, megkérdőjelezhető a vétkessége.
A bíróság szerint Kenteriszék hazudtak>>>
Kecskés-ügy: a görög doppinglabor a hibás?>>>

Az Egyesült Államok átvette

Az Egyesült Államok négy aranyérmet nyert, ezzel az éremtáblázaton hat nap után átvette a vezetést az olimpia kezdete óta vezető Kínától. A legjobb európai ország az öt aranyérmet nyerő Ukrajna. Meglepetés, hogy Oroszország eddig csak három aranyérmet nyert, bár huszonegy érménél csak Kína és az USA szerzett többet. Magyarország két arannyal, három ezüsttel és egy bronzzal - Hollandia után, Románia előtt - a tizenharmadik helyen áll.

N;
hirdetés