Olimpia 2004

Nyolc arany, hat ezüst és három bronz, öt kizárás a magyar mérleg

2004. 08. 30., 11:13 | Frissítve: 2004. augusztus 30., hétfő 12:27

A magyar olimpia csapat a XXVIII. nyári olimpiai játékok éremtáblázatának tizenharmadik helyén végzett, ami jó teljesítmény. Az elvett két arany és egy ezüsttel azonban lehetett volna a nyolcadik is, ugyanakkor a doppingvétségen ért sportolók ranglistáján első lett.

Asztalitenisz:
Tekintse meg képeinket!
A pingpongosok minden bizonnyal nem így képzelték el az idei olimpiát. A pályafutása befejezése felé közeledő (ötödik ötkarikás versenye volt az athéni) Bátorfi Csilla a sydneyi negyedik hely után a dobogóra szeretett volna kerülni a párosban Tóth Krisztinával. A jó szereplés, a jónak mondható sorsolás ellenére sem jött össze. A negyedik fordulóban kapcsolódtak a küzdelmekbe Bátorfiék, ahol a horvát Boros, Vajda páros viszonylag könnyedén verte a magyarokat. Egyesben nem sokat vártak maguktól versenyzőink és az, hogy Tóthnak és Fazekas Máriának sikerült egy fordulót mennie, a realitás.
A páros fájó búcsúja>>>

Atlétika:
Szereztünk két aranyérmet és egy bronzot, amiből lett egy ezüst. Röviden így foglalható össze a magyar atlétikai delegáció athéni szereplése. Fazekas Róbert a legjobb lett saját számában, azonban a doppingvizsgálaton nem tudott megfelelő mennyiségű vizeletet produkálni, így elvették tőle olimpiai bajnoki címét. Annus Adrián hiába produkált megfelelő mennyiségű vizeletet, az új doppingtesztre nem ment el, így tőle visszavették az aranyérmét.

Kővágó Zoltán Fazekas és a litván Alekna mögött a harmadik helyen végzett, azonban a magyar atléta kizárása után "előlépett" ezüstérmessé, míg Pars Krisztián a kalapácsvetőknél lett ugyancsak a kizárás miatt hatodikból ötödik. Rajtuk kívül mindössze Zsivoczky Attila teljesített jól, aki a kétnapos tízpróba verseny mindkét napján remekül szerepelt és végül sikerült a pontszerző hatodik helyen zárnia.
Athéni magyar doppingkrónika>>>

Birkózás:
Birkózóink roppant gyenge athéni szereplésén csak Majoros István olimpiai bajnoki címe javít. Majoros valamennyi mérkőzésén olyan magabiztossággal lépett szőnyegre, hogy ellenfeleinek esélye sem volt ellene. Az 55kg-os versenyző hozzáállására és mentalitására jó példa, hogy a döntőben ellenfelét háromszor is intették, mert egyszerűen képtelen volt a magyar ellen akciót kezdeményezni. A többi magyar birkózó a csoportküzdelmeket sem élte túl.
Majoros mennybemenetele>>>

Cselgáncs:

Két indulónk közül egyik sem tudott pontszerző helyen végezni. Ungvári Miklós az esélyesebbnek tartott azeri, Izmajlov ellen ipponnal ugyan diadalmaskodott, a folytatásban aztán hiába volt aktívabb portugál ellenfelénél, a szerencsésebb dzsúdós jutott a nyolc közé. A szerencsétlen sorsolás miatt Kovács Antal, 1992 olimpiai bajnoka már első athéni fellépésén a címvédő japán Inouéval csapott össze. A paksi versenyző sajnos nem bírt a dzsúdoósport egyik legnagyobb alakjával és egy ponttal kikapott. Inoue a folytatásban már nem remekelt, nem jutott a döntőbe, így Kovács a vigaszágban sem kapott esélyt a bronzmeccsre, helyezetlenül végzett.
A bajnok balszerencséje>>>
Ungvári búcsúja>>>

Evezés:
Az olimpia előtt két hónappal a biztos aranyesélyesnek vélt kétszeres világbajnok Haller, Pető kétpárevezős egységet megbontotta a szakvezetés és Pető helyére a fiatal Bencsik Gábort ültette. Úgy tűnik a váltás nem jött be. A Bencsik Gábor, Haller Ákos kétpárevezős egység a negyedik helyen végzett a szám csütörtöki B-döntőjében, így összesítésben csak a 11. lett az athéni olimpián. Az éremre is esélyesnek tartott Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős egység azonban az ötödik helyen végzett, így a váci, ferencvárosi páros a magyar evezőscsapat egyetlen pontszerzője lett.
Vargáék sikere>>>

Kajak-kenu:
A magyar küldöttség legeredményesebb sportága lett az athéni olimpián. A három arany, egy ezüst, két bronzérem, két ötödik és az egy hatodik hely dicséretes teljesítmény. A csapat legeredményesebb tagja Janics Natasa lett, aki egyesben és Kovács Katalinnal párosban is az élen végzett. Rajtuk kívül a címvédő férfi kajak négyes végzett meggyőző fölénnyel az első helyen. A női kajak négyes szinte végig vezetett a mumus németek előtt, az utolsó métereken azonban a Birgit Fischer vezette hajó megelőzte a mieinket.
Janics Natasa kétszeres olimpiai bajnok lett>>>
A legszomorúbb ezüst hiteles története>>>

Kerékpár:
Az előzetes várakozásokban Bodrogi Lászlót éremre is esélyesnek tartották, végül azonban csak a 21. helyen végzett az egyéni időfutamban. A mezőnyversenyben ugyan sokáig az élen tekerő hármas bolyban volt, a végén azonban itt is a "futottak még" között végzett.

Kézilabda:

Az olimpiai bajnoki címre is esélyesnek tartott női válogatott az utolsó csoportmeccsén kikapott az ukránoktól és ez megpecsételte a sorsát. Vereségének köszönhetően csak a második helyen végzett, így nem a spanyolokkal, hanem a világbajnok franciákkal mérkőzött a négy közé jutásért. Itt azonban ismét kikapott és maradt az 5-8. hely. Itt két győzelem után meglett az ötödik hely, gyógyírt csak Radulovics gólkirálynői címe nyújthat.
A csalódást keltő ötödik hely>>>

A férfiaknál a hat közé kerülés volt a minimális célkitűzés, melyet Pásztorék túlteljesítettek. A csoportküzdelmek során ugyan voltak gyengébb meccsek, de a végül döntőt játszó németek legyőzése, valamint a négy közé kerülésért vívott meccsen a koreaiak elverése remek teljesítmény volt. Az elődöntőben és a bronzmeccsen ugyan kikapott a csapat, de így is várakozáson felül teljesített.
A bravúros negyedik hely>>>

Lövészet:
A Sydneyben bronzérmet szerző Igaly Diana a női skeetben fantasztikus teljesítménnyel, a döntőben hibátlan lövészettel győzött. Rajta kívül nem sok babér termett Hammerl László csapatának, nem hogy érem, még a pontszerzés sem sikerült a magyar küldöttségnek.
Igalyt már nem keverik össze senkivel>>>

Öttusa:
Vörös Zsuzsa Sydneybe esélyesként érkezett, végül azonban csak a középmezőnyben végzett. Athénra tökéletesen felkészült, szinte mindent kiszámolt, melyik számból mennyit kell teljesíteni, és ha nem is pontosan tartotta magát a kitűzött számokhoz, hatalmas fölénnyel nyerte a nők viadalát. A másik magyar hölgy Füri Csilla a 11. lett. Győzelmi esélyekkel érkezett Balogh Gábor is, végül azonban elmaradt még a pontszerzése, csak nyolcadik lett.
Vörös kiszámolt aranya>>>
Elszállt remények>>>

Súlyemelés:

Klikk a képre!
Amíg a három női súlyemelőnk mindegyike pontszerző helyen végzett, addig a férfiaknál csak a doppingesetek jelentettek izgalmakat. Krutzler Eszter ezüstérme, valamint Likerecz Gyöngyi és Varga Viktória negyedik helye a realitás, míg a Kovács-Kecskés-Gyurkovics hármas pozitív doppingtesztje a szégyen kategóriába sorolható. Különösen annak tükrében, hogy Kecskést a verseny előtt, Kovácsot egy elrontott kísérlete után, míg Gyurkovicsot ezüstérme megünneplése és hazaérkezése után buktatták meg.
Krutzler ezüstje>>>
Likerecz pontjai>>>
Dopping I>>>
Dopping II>>>
Dopping III>>>

Tenisz:
Négy magyar hölgy indult az olimpiai tenisz tornán, végül azonban különösebb sikerélmény nélkül távozhattak. Egyesben Mandula Petra a svájci Patti Schnyder, Czink Melinda az amerikai világklasszis Venus Williams ellen esett ki. Kapros Anikó sérülés miatt ki sem állt a görög Daniilidu ellen, a Kapros, Czink duó pedig egy japán kettőssel nem bírt. A Mandula Petra, Nagy Kyra páros simán kikapott a második helyen kiemelt spanyol Virginia Ruano Pascual, Conchita Martinez kettőstől.
Két búcsú a sokból>>>

Torna:
Az athéni olimpia férfi ugrás döntőjében a selejtezőből a hetedik helyen bejutott Gál Róbert egy helyet javított helyezésén, így pontszerző helyen zárta az ötkarikás játékokat. Szarka Krisztina helyezetlen maradt.
Gál pontszerzése>>>

Úszás:

Noha aranyérem nélkül zártak úszóink, nem érheti őket szemrehányás. Cseh László az olimpia előtt nem sokkal lábtörést szenvedett, ennek ellenére három számban is pontszerző helyen ért célba, mi több 400 méter vegyesen a dobogó harmadik fokára is felállhatott. Ezt ő szemmel láthatóan csalódással élte meg, holott ez egy világraszóló siker volt. Risztov Éva is éremeséllyel érkezett a görög fővárosba, és miután ez elmaradt, lelkileg összetört. Javítási lehetőség Pekingben.

Kovács Ágnes Risztovhoz hasonló lelki gödörben volt és különösebb nagy célok nélkül vágott neki az athéni játékoknak. Egy negyedik és ötödik helye saját bevallása szerint is visszaadta önbizalmát. A tizenöt esztendős Gyurta Dániel a 200 méteres mellúszás elő és a középfutamában is elsőként csapott a célba, a döntőben azonban a szám japán világbajnoka megelőzte őt, így bekellett érnie az ezüsttel.
Cseh bravúrérme>>>
Risztov betlije>>>
Kovács magára találása>>>
Gyurta ezüstje>>>

Vívás:
Női párbajtőr:
Nagy Tímea remek teljesítménnyel megvédte olimpiai bajnoki címét, azonban a csapatot hiába tartotta most is, mindenki a végső győzelemre is esélyesnek, végül nem sikerült még a pontszerzés sem.
Az első arany története>>>
Csapatban továbbra sem megy>>>

Női tőr:
Mindkét indulónk (Mohamed Aida 4., Varga Gabriella 6.) pontszerző helyen végzett, noha Mohamednek esélye lett volna az éremszerzésre is.
Majdnem érem>>>

Férfi kard:

Nemcsik Zsolt hiába vívott egyéniben egész nap remekül, a döntőben a román mérkőzésvezető döntésének köszönhetően csak ezüstérmes lett. Az aranyesélyes kardcsapat a negyeddöntőben az amerikaiaktól kikapott, és végül az ötödik helyen végzett.
Az elcsalt arany>>>
talán a legnagyobb magyar betli>>>

Férfi párbajtőr:
Az egyéniben betliző magyar vívók (senki nem jutott még a legjobb tizenhat közé sem) a csapatban remek teljesítménnyel a döntőig meneteltek, ott azonban az örök mumus franciákkal nem bírtak.
Könnyes ezüst>>>

Vízilabda:
Mindkét együttesünk esélyesként érkezett Görögországba. A nők azonban hatalmas csalódásként csak a hatodik helyen végeztek. Faragó Tamás együttese öt meccséből mindössze egyet nyert meg, majd a legjobb négy közé kerülésért vívott meccsen kikapott a későbbi győztes olaszoktól.
Arany helyett csak hatodik hely>>>

A címvédő férfi válogatott nyolc meccséből nyolcat megnyert, így egy szemernyi kétséget sem hagyott a többi csapatban, hogy négy év alatt semmi nem változott, továbbra is ők a legjobbak.
A világ legjobbjai>>>

Az athéni magyar szereplés sportáganként (a pontszám rangsorol):
1.2.3.4.5.6.pont
Kajak-kenu 312-2139
Vívás12-22128
Úszás-1131121
Súlyemelés-1-2--11
Vízilabda1----18
Atlétika-1--118
Birkózás1-----7
Öttusa1-----7
Sportlövészet1-----7
Kézilabda---11-5
Evezés----1-2
Torna-----11
863886144
N;
hirdetés