Olimpia 2004

Az 'óvássport' már két aranyat hozott a franciáknak

2004. 08. 21., 19:17 | Frissítve: 2004. augusztus 22., vasárnap 08:01

Négy sportágban is nyújtottak be óvást a vesztesek számuk végeredményének megváltoztatásáért az athéni olimpián. A németek emiatt két aranyat veszítettek, míg a franciák kettőt nyertek. Az amerkai Hamm annak ellenére is megtarthatta első helyét a torna összetettben, hogy az egyik szerről leesett.

A lovaglás military számában még csütörtökön óvta meg a a francia, a brit és az amerikai küldöttség a német Bettina Hoy győzelmét, ugyanis kifogásolták, hogy ellenfelük egyik gyakorlatánál - a military díjugratásból, djlovaglásból és tereplovaglásból áll - a versenybírák későn indították el az órát.

"Úgy érzem lecsináltak minket"

A verseny után Hoyt azonnal tizenkét másodperces büntetéssel sújtották, és elvették tőle, illetve a német csapattól az aranyérmet, de ők visszaóvtak, így néhány órával később újra győztesnek érezhették magukat.

Pénteken aztán a döntést kifogásoló három csapat a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, amely helyt adott fellebbezésüknek, és újra, ezúttal már véglegesen, elvette Németországtól az aranyérmet.

.A döntés szerint jogos volt Bettina Hoy 12 másodperces büntetése, amellyel a csapat a negyedik helyre került. Reinhardt Wendt a német lovascsapat kapitánya a Eurosport szerint így fogalmazott: "Úgy érzem lecsináltak. Egy lovasnak ez rosszabb a katasztrófánál, de el kell fogadnunk a döntést. Most inkább a sarokban állnék és üvöltenék."

A franciák nyerték így a military csapatversenyét, és már második óvással szerzett sikerüknek örülhettek, hiszen korábban vadvízi evezésben már megítéltek nekik egy győzelmet a verseny befejezése után. Az egyéni militaryban a brit Leslie Law örökölte Hoy érmét.

"Hammnek nem szabadott volna nyernie"

A németekhez hasonlóan csalódottak lehetnek a dél-koreai csapat vezetői is, akik a férfi tornászok szerda esti egyéni összetett döntõjében bronzérmes Jang Te Jungnak adott alacsony pontszám miatt óvtak.

A győzelemért vívott kiélezett csatában az amerikai Paul Hamm, annak ellenére, hogy a korlátról le is esett, 57,823-mal szerezte meg az aranyérmet, míg a dél-koreai Kim De Eun 57,811-et, Jang Te Jung pedig csak 57,774-et kapott.

Korábban sosem fordult elő, hogy valaki úgy nyerjen olimpiai aranyat tornában, hogy az egyik gyakorlatánál leesik a szerről, és a nemzetközi szövetség (FIG) vezetői ki is nyilvánították, "Hammnek nem szabadott volna aranyat nyernie", de végül nem változtattak a végeredményen, helyette három pontozót eltiltottak.

Bedák vereségét sem változtatják győzelemre

Hamm elsõsége 52 évig tartó szovjet-orosz, illetve ázsiai egyeduralomnak vetett véget és az elsõ amerikai aranyat szerezte a férfiak egyéni összetett versenyében.

A harmadik óvás a magyar csapathoz fűződik, a Magyar Ökölvívó Szövetség panaszt nyújtott be Bedák Zsolt péntek esti veresége miatt. A versenyzõ a kudarc következtében nem jutott be az athéni olimpia 54 kg-os súlycsoportjának negyeddöntõjébe, a 21 esztendõs Bedák 27-24-re kapott ki az ukrán Makszim Tretyaktól a 16 között.

A magyarok szerint a kameruni vezetõbíró számtalanszor indokolatlanul szakította félbe a mérkõzést, akadályozva ezzel a támadó felet, azaz Bedákot.

Csötönyi Sándor elnök tájékoztatása szerint az óvást szombaton délután tárgyalja a nemzetközi szövetség, és hozzátette: a televíziós felvételek bizonyítják Mbemap Moise Mfongwot sorozatos hibáit.

Az elnök viszont elmondta: tisztában vannak azzal, hogy a végeredményt nagy valószínûséggel nem változtatják meg, ám semmiképpen sem szerették volna szó nélkül hagyni az esetet.

N;
hirdetés