Olimpia 2004

Megvédte olimpiai bajnoki címét pólóválogatottunk

2004. 08. 29., 19:18 | Frissítve: 2004. augusztus 29., vasárnap 22:23

Rémálomszerű kezdés, álomszerű befejezés. Így lehetne jellemezni az athéni olimpia vízalabda tornájának döntőjét, melyben a magyar válogatott 0-3-ról fordítva nyert. Benedekék ezzel megvédték címüket és a magyar vízilabdázás nyolcadik olimpiai bajnoki címét szerezték.

Két "gyakorlott" olimpiai bajnok jutott az athéni torna fináléjába, hiszen a szerbek - még Jugoszláviaként - háromszor, míg a magyar csapat hétszer diadalmaskodott az ötkarikás játékokon. A két együttes egyébként keretbe foglalta az athéni vízilabda tornát, hiszen a csoportmeccsek során egymás ellen kezdtek és akkor a mieink úgy nyertek 6-4 arányban, hogy a harmadik hét perc után még a szerbek vezettek 4-3-ra.

Rémisztő kezdés

Tekintse meg képeinket!
A döntő úgy kezdődött, mint ha csak egy csapat lenne a vízben, hiszen három perc után a szerbek három góllal vezettek. Ciric gólja után Szapics és Jelenics is eredményes volt, míg a mieink részéről Kiss Gergely és Kásás is képtelen volt bevenni Sefik kapuját.

Öt percet kellett várni az első magyar gólra, ekkor Steinmetz Ádámról szinte egyszerre állítottak ki két embert, és a kettős emberelőnyből Kiss Gergely szinte azonnal gólt szerzett. Az utolsó pillanatokban Molnárt nyomták a víz alá, Kiss pedig az "időntúli" négyméteresből egygólosra faragta a hátrányt.

Kiss bombaformában

Kiss Gergely ott folytatta, ahol az első negyedben abbahagyta. Hatalmas gólt lőtt a szerb kapu bal sarkába. Sajnos az ellentámadásnál Ikodinovics is betalált, de most nem tudtak meglépni, mert Benedek egy megúszás után Kásás remek passzát váltotta góllá. Újabb egy perc elteltével újabb szerb emberelőny, újabb szerb gól. Szerzője Gojkovics.

Örömködés
Klikk a képre!
A magyar támadások továbbra is akadoznak, Kásás lövése például a kapufáról pattant Sefik fejére és onnan fölé. A negyed vége előtt fél perccel Varga úgy is egyenlíteni tud, hogy két kézzel nyomják a víz alá. A harmadik negyed eleje úgy indul, mint maga a meccs, hiszen pillanatok alatt kaptunk két újabb gólt. Szépíteni azonban az egész negyed alatt nem sikerül, még szerencse, hogy Szécsi remekül véd, így nem nő a szerb előny.

Kásás dupla a zárónegyedben

A záró játékrész legelején magyar emberelőnyben Kásást egy pillanatra hagyták magára és egyből hatalmas gólt lőtt. A magyar csapat hozzáállását és nagyságát jól jelzi, hogy kettős emberhátrányban sem kapott gólt. Ez minden bizonnyal annyira megzavarta a szerbeket, hogy sorra hagyták ki lehetőségeiket. Kásás a játékrész felénél négyméteresből egyenlít, majd két perccel a vége előtt Kiss Gergely önmaga negyedik, a magyar csapat nyolcadik gólját szerzi.

Veretlenül bajnokok

A hátralévő időben a szerbek megint elhibáztak egy emberelőnyt, majd a magyar támadás is gól nélkül zárult. Maradt a szerbeknek fél percük, hogy egyenlítsenek. A torna gólkirályi címét megszerző Szapics azonban hezitált, majd lövését védte Szécsi. A sarokdobás után pedig minden magyar játékos a vízben, hiszen lejárt az idő és a magyar vízilabda válogatott megvédte olimpiai bajnoki címét. Teljesítményüket növeli, hogy mindezt veretlenül tették.

Eredmények, nyilatkozatok:
Férfi vízilabda, döntő:
Magyarország - Szerbia-Montenegró 8-7 (2-3, 3-2, 0-2, 3-0)
góldobók: Kiss G. 4, Kásás 2, Benedek, Varga T. 1-1, illetve Sapic, Gojkovic 2-2, Ciric, Ikodinovic, Udovicic 1-1

"Köszönöm a srácoknak!..." - ez volt az első mondat, amellyel Kemény Dénes kapitány reagált az újságírói rohamra. - "Hihetetlenül nagy és nehéz, de megérdemelt győzelem volt ez, köszönöm nekik! Amúgy meg köszöntöm a négy új tagot az olimpiai bajnokok klubjában!"

"Van szívük, méghozzá óriási ezeknek a gyerekeknek!" - így Kásás Zoltán, aki a szövetségi kapitányt segíti a válogatottnál.

"Tudtam, persze, hogy tudtam, mekkora jelentősége van annak, hogy a rám kijátszott figurát góllal fejezzem be. Álmosan kezdtünk, aztán jött a két potyagól a harmadik negyedben, de van a mi csapatunk annyira jó, hogy innen is felálljon" - összegzett Varga Tamás.

"Olimpiai bajnok vagyok én is! Pedig nagyon sokat hibáztunk, ám kimásztunk a gödörből. Ez egy ilyen csapat!" - formált véleményt Madaras Norbert.

Férfi vízilabda, olimpiai bajnok:
MAGYARORSZÁG
(Gergely István, Szécsi Zoltán, Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Steinmetz Ádám, Steinmetz Barnabás, Vári Attila, Varga Tamás)
2. Szerbia és Montenegró
3. Oroszország
4. Görögország

N;
hirdetés