Olimpia 2004

Schmitt és Gyurcsány egymásra mutogatnak

A kormányfőjelölt Athénba repül

2004. 08. 27., 18:33 | Frissítve: 2004. augusztus 27., péntek 19:41

Bár a doppingesetekkel csak az athéni játékok után szeretne foglalkozni a MOB, Schmitt Pál elnök szerint egy márciusi kormányrendelet értelmében Gyurcsány Ferenc sportminiszter a felelős. A GYISM eddigi irányítója, jelenlegi kormányfőjelölt úgy nyilatkozott, az Athénban történt esetekért az felel, aki az egész olimpiai felkészülésért. Gyurcsány és Schmitt szombaton találkoznak Athénban. A politika közbeszól.

Egymásra mutogat a doppingügyben Gyurcsány Ferenc korábbi sportminiszter, jelenlegi miniszterelnök-helyettes és Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. Az elmúlt két napban elhangzott nyilatkozatok alapján úgy tűnik, nem tudnak megegyezni a felelősség kérdésében.

Schmitt lemondásról beszélt
A MOB elnöke egy négy évvel ezelőtti interjúban, még a sydneyi játékok előtt a Magyar Hírlapnak beszélt arról, hogy ha nem tesz meg mindent az általa vezetett testület a dopping ellen, akkor magyar sportoló lebukása esetén lemond.
"Úgy nyilatkozott, hogy a MOB-elnökségről is lemondana, ha magyar sportoló bukna meg az olimpián. Ennyire súlyosnak ítéli ezeket az ügyeket?
- Az én erkölcsi mércém szerint a doppingolás valóban bűn. A lemondást azonban arra az esetre helyeztem kilátásba, ha a Magyar Olimpiai Bizottság nem tenne meg mindent a dopping ellen, hiszen minden egyes sportolóért nem tudok felelősséget vállalni. Évente öt-tízmillió forintot költünk a doppingellenes küzdelemre, vannak felvilágosító kiadványaink, van drog- és doppingtörvényünk. Tíz éve, miután MOB-elnökké választottak, kreáltam egy jelszót: a becsületes játék az egyetlen út. Az volt a célom, hogy ebben a tekintetben példamutató legyen a magyar olimpiai mozgalom, és ezt a törekvésemet az utókor talán értékelni fogja."
Schmitt: Nincs ráhatásom az ügyre

Gurcsány Ferenc korábban azt mondta: "Ezért nyilvánvalóan van aki felel. Nem tud más felelni, mint az, aki felelős az olimpiai felkészülésért" Ezzel egyértelműen Schmitt Pálra célzott, aki a MOB elnökeként felelős a felkészülésért.

A doppingolást már a törvények is büntetik. Egy márciusi kormányrendelet a sportminiszter felelősségi körébe utalja a dopping kérdését, a Magyar Olimpiai Bizottságnak így nincs ráhatása az ügyre, mondta ugyanakkor Schmitt a Nemzeti Sportnak adott pénteki interjújában.

Idén kétszer annyi doppingtesztet végeztek

Az Indexszel péntek délután azt közölte a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM), hogy a doppingellenes küzdelemben a kormányzatnak csak finanszírozási felelőssége van, és ezen a téren a minisztérium mindent megtett.

Tájékoztatásuk szerint az évi hatszázas átlaggal idén ezerkétszáz vizsgálatot finanszírozott a kormány mintegy ötvenmillió forint értékben. Az ellenőrzések hatvan százalékát nem jelentették be előre, és a vizsgálatok egyetlen olimpiai kerettag esetében sem jeleztek pozitív eredményt.

A minisztérium szerint a versenyzők szerződést kötöttek a MOB-bal, amiben elkötelezték magukat a doppingellenes felkészülés mellett.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy idén márciusban felállt a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület, aminek a minisztériumon kívül valamennyi sportköztestület is a tagja. Ez a koordinatív szerepet betöltő bizottság ajánlásokat, állásfoglalásokat ad ki, illetve információkkal szolgál doppingügyekben.

Szombaton találkozik Gyurcsány Schmittel

Gyurcsány Ferenc pénteken Athénba utazik, és megpróbál tájékozódni az ügyben. Azt szeretné megtudni, miként következett be az, hogy a dopping árnyéka vetül a magyar sportra. Az Index úgy tudja, Schmitt és Gyurcsány szombaton találkozik Athénban.

"A Magyar Olimpiai Bizottság természetesen foglalkozik az Athénban történt magyar vonatkozású doppingesetekkel, azonban a játékok vasárnapi zárásáig inkább a sport maradjon előtérben" - nyilatkozta Schmitt Pál MOB-elnök az MTI-nek pénteken. Addig is a még versenyben lévő sportolókkal szeretne foglalkozni az elnök. Élre törnek a magyarok a dopping-örökranglistán; részletek >>>

Schmitt a már említett interjúban elmondta, akár az Országgyűlés előtt is beszámolna a történtekről. Szerinte azt is ki kell vizsgáltatni, hogy sportolói magán-, vagy klub-, esetleg sportági szövetségi akcióról van-e szó, és természeresen felmerül majd az orvosok felelőssége is.

Schmittnek egyébént az a véleménye Annus Adrián kalapácsvető esetével kapcsolatban, hogy a sportoló magát minősíti, ha nem ad időben mintát a doppingellenőröknek. Annus Adrián nem ad vizeletmintát; részletek >>>

Mádl itthon marad
Mádl Ferenc köztársasági elnök a kormányfőváltással kapcsolatban szükséges teendőkre, konzultációkra tekintettel, korábbi terveitől eltérően nem utazik Athénba, az olimpiai játékokra.

Az államfő külön is elismerését fejezi ki azoknak a sportolóinknak, akik tisztességes versenyben nyújtották képességeik legjavát, illetve felkészítőiknek és azoknak a sportvezetőknek, akik e teljesítmények eléréséhez hozzájárultak. (forrás: MTI)

N;
hirdetés