Olimpia 2004

Akkor sem győzik le Majorost ha egy hétig kell birkózniuk

2004. 08. 26., 14:44 | Frissítve: 2004. augusztus 26., csütörtök 15:02

Az 55 kilós magyar birkózó, Majoros István szerdai győzelme után edzőjének, Tihanics Tibornak is kijárt az ünneplésből. A magyar szurkolótábor a levegőbe dobálta, földre érkezése után rögtön válaszolt az Index kérdéseire. Tihanics Tibor érzékeny, de rendkívül értékes embernek tartja az újdonsült olimpiai bajnokot.

Majoros István ötödik meccsén sem talált legyőzőre Athénban, így négy évvel ezelőtti Európa-bajnoki címe után olimpiai aranyérmet nyert. Edzője, Tihanics Tibor a nézőtéren izgulta végig a versenyt.

Nemcsak klasszis, hős is

A kecskeméti Tihanics a magyar sporttáborban, kempingben lakik, mert nem kapott akkreditációt a versenyre. Ennek ellenére tudták tartani a kapcsolatot, rendszeresen elemezték a soron következő ellenfeleket mind a versenyzővel, mind a magyar kapitánnyal, és segítőjével.

"Nem is izgultam nagyon a döntőben, mert éreztem, nem lehet megverni Pistit. Amikor hátrányba került, akkor is okosan birkózott, a hosszabbításban végrehajtott akciója pedig egyértelműen klasszisra vall. Aki ilyen kockázatos helyzetben is mer vállalkozni, az egy hős" - értékelt az Indexnek Tihanics, utalva arra, hogy 2-1-es magyar vezetésénél a ráadás három perc kezdetén Majoros ledöntötte a világbajnok orosz Mamegyalijevet.

Toyota sem jelentett akadályt

Tihanics hozzátette, hogy Majoros legnagyobb ellenfele saját testsúlya volt - összességében tizenkét kilót adott le a verseny előtt -, de miután ezt is megoldotta, nem lehetett kérdéses, hogy legalább éremszerzőként fejezi be a küzdelmet. "Ha egy hétig kellett volna birkóznia, akkor sem győzik le" - állította az edző.

Az első meccsen aratott győzelmét egyébként különösen fontosnak tartotta, mert a japán Toyota igen jó erőben volt, de Majoros ellen ő is alulmaradt. A magyarnak pedig ez a siker önbizalmat adott, és a világbajnok kubai Rivasszal is könnyen elbánt.

Elszántság, csőlátás

Tihanics dicsérte Majoros elszántságát, fanatizmusát valamint "csőlátását", és kijelentette, nem találkozott még olyan birkózóval, aki ennyire képes a feladatra koncentrálni, és nem hagyja magát kizökkenteni a ritmusból. Annak azonban örült, hogy a fináléban nem a harmadik helyezett görög riválissal mérkőzött, mert attól tartott, hogy lejthet a hazai pálya.

A szakember azt sem titkolta, hogy Majoros kifejezetten érzékeny ember, akivel nem könnyű kijönni, neki vélhetően azért sikerülhetett, mert korábban egymás ellen is birkóztak, egy csoportban voltak. "Pisti érzékeny, de rendkívül értékes ember" - fogalmazott.

Deák Bárdos is a nyakába kapta

Tihanics fájlalta viszont, hogy a másik kecskeméti birkózó, Berzicza Tamás nem jutott a négy közé, mert véleménye szerint akkor két aranyérmese lenne a klubnak. Aztán az éljenző és diadalittas magyar szurkolók egy újabb csoportja elragadta a szakvezetőt, és ismét a levegőbe repítette.

A találkozót a helyszínen tekintette meg a szereplésével csalódást keltő nehézsúlyú Deák Bárdos Mihály is - a kerítésre felállva buzdította sporttársát -, aki az elsők között rohant be a szőnyegre, miután véget ért a meccs, és vette a nyakába a fele akkora súlyú bajnokot.

N;
hirdetés