Olimpia 2004

Két arany és egy negyedik hely az utolsó előtti napon

2004. 08. 28., 22:00 | Frissítve: 2004. augusztus 29., vasárnap 10:55

Az athéni olimpia utolsó előtti napján két újabb aranyéremmel bővült a magyar éremtáblázat. Janics Natasa és a Kovács, Janics női kajak kettes is hatalmas fölénnyel nyerte a magyar küldöttség hetedik és nyolcadik aranyérmét. A férfi kézilabdázók a negyedik helyen végeztek, míg a nők a brazilok elleni sikerüknek köszönhetően a zárónapon az ötödik helyért játszanak. Gyurkovicstól elvették ezüstérmét, míg Annus aranyának sorsa vasárnap dől el.

Szombaton a szkíniászi tavon várta mindenki az aranyakat, a kézilabdázóktól pedig azt reméltük, egy bronzéremmel koronázzák meg kiváló athéni szereplésüket. A birkózóknál Ritter Árpádra kellett figyelni, de az éremésélyesnek tartott szabadfogású eleve rossz sorsolással vágott neki a versenynek.

Janics lett a legeredményesebb magyar Athénban

A kajak-kenu döntők első napján egy arany, egy ezüst, két bronz volt a magyar csapat mérlege. Ezen akartak javítani az 500 méteres döntők résztvevői. Janics Natasa női egyesben és a Kovács Katalin, Janics Natasa női páros magabiztosan, egy hajóhosszal verte a mezőnyt, megszerezve a hetedik és a nyolcadik magyar aranyérmet.

Rajtuk kívül Vereckei Ákos kajak egyesben az ötödik, Joób Márton a kenusok ugyanezen távján a hetedik lett. A címvédő Kammerer, Storcz kajak kettes ötödikként, a Kolonics , Kozmann kenu kettes pedig a hetedik helyen ért célba az ötszáz méteres döntőben.
Janics Natasa kétszeres olimpiai bajnok

Ritter betlizett

Birkózóink közül az utolsóként szőnyegre lépő Wöller Gergő és Ritter Árpád is két vereséggel búcsúzott, így mindössze egy birkózó, Majoros jutott tovább a csoportjából, igaz ő meg sem állt az olimpiai bajnoki címig.

Ötödik helyért játszanak a kézisek

A remélt döntő helyett az 5-8. helyért küzdött a női kézilabda-válogatott, amely hiába vezetett már hat góllal is a brazilok ellen, a dél-amerikaiak fordítani tudtak, végül azonban a nagyobb rutinnal rendelkező Mocsai-csapat nyert, így a zárónapon a spanyolokkal játszik az ötödik helyért. A férfiak az oroszokkal a bronzéremért léptek pályára és Pásztorék végül két góllal alul maradtak, de így is dícséretet érdemelnek szereplésükért.


Nem sikerült a bronz a férfi kéziseknek

Vasárnap döntenek Annusról

Sajnos a napok óta tartó dopping-saga is folytatódott. Szombaton két újabb sportoló doppingügyében döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Mabel Fonseca, Puerto Rico-i bírkózónő, és Gyurkovics Ferenc súlyemelő megmérettetett és könnyűnek találtatott: mindkettőjüket kizárták az olimpiáról, elért eredményeiket érvénytelenítették, olimpiai akreditációjukat visszavonták. A 32 éves Fonseca szervezetében Stanozololt találtak augusztus 23-án a doppingellenőrök, a 105 kg-os súlycsoportban indult magyar sportoló vizeletéből egy másik tiltólistás anabolikus szteroidot, Oxandrolone-t mutattak ki 24-én.

A kalapácsvetésben első Annus Adrián ügyében szombaton sem született határozat, Jacques Rogge, a NOB első embere magához rendelte az esetet, amelyben ő dönt majd. A szombathelyi atlétát vasárnap tizenegyre várják a görög fővárosba, ahol a Fazekas Róbert esetében is a meghallgatást tartó háromtagú bizottság előtt kell válaszolnia arra, hogy miért nem állt a nemzetközi doppingellenes ügynökség rendelkezésére. Az aranyától megfosztott diszkoszvetőről, Fazekasról Dick Pound, a WADA elnöke azt állította, hogy egy idegen vizeletet tartalmazó zacskóval a testében bukott le. Athénban tartózkodik már Gyurcsány Ferenc sportminiszter, kormányfőjelölt, aki kijelentette, a doppingoló sportolók ügyében nem tud elképzelni túlzott szigort. Javasolja, hogy azoktól a szövetségektől, amelynek versenyzői fennakadtak a vizsgálaton, megvonható legyen az állami támogatás.
Rendkívüli MOB ülés az doppingesetek tisztázására
A NOB elnöke dönt Annus sorsáról
Gyurcsány szerint nem létezik túlzott szigor
Fazekas idegen vizeletet tartalmazó zacskóval bukott le?

A női Dream Team megcsinálta

A futballtornát a július végén a Copa Americán ezüstérmet szerzett Argentína nyerte, miután a döntőben a legminimálisabb különbséggel, 1-0 arányban verte Paraguay-t. A férfiak pénteki szégyenteljes veresége után az amerikai női kosárlabda-válogatott számára szinte kötelező volt a győzelem az olimpiaia döntőben. Lisa Leslieék végül győztek az ausztrálok ellen és veretlenül lettek olimpiai bajnokok.

N;
hirdetés