Olimpia 2004

Olimpiai döntőben a vízipóló-válogatott

Magyarország-Oroszország 7-5

2004. 08. 27., 18:40 | Frissítve: 2004. augusztus 30., hétfő 09:14

Magyarország megvédheti olimpiai bajnoki címét, mert az elődöntőben az orosz válogatottat 7-5-re megverte. Az utolsó mérkőzésen egyszer már legyőzött ellenfél egyszer sem tudott vezetni a magabiztosan játszó Kásásék ellen. Az orosz válogatott szövetségi kapitánya a Csomakidzét kipontozó játékvezetőket okolja a vereségért. A döntőben a görög válogatottat legyőző Szerbia-Montenegróval találkozik Kemény Dénes csapata.

A mérkőzés előtt az volt a kérdés, hogy Szerbia-Montenegró, Horvátország, az Egyesült Államok, Kazahsztán és Oroszország után az oroszok elleni újabb mérkőzésen is százszázalékos marad-e a magyar férfi vízilabda-válogatott, és egyetlen magyar csapatként bejut az olimpiai döntőbe.
A magyar válogatott útja a döntőbe:
-Szerbia-Montenegró 6-4>>>
-Horvátország 10-8>>>
-Egyesült Államok 7-5>>>
-Kazahsztán 14-4>>>
-Oroszország 7-6>>>

Legyőzhetik-e a magyar vízilabda-válogatottat?
 16
 51
 29
 12
 289

Döntetlen az első negyed után

Biros labdaelhozatalával kezdődött a mérkőzés, amelyen az első gólt a harmadik percben akcióból Kiss Gergely lőtte, bődületes erejű balkezes bombával véve be Makszimov hálóját (1-0). Nem sokkal később Szécsi kapuját is felavatták (1-1), ám Kásás egy rontás után javított (2-1), de az oroszok válaszoltak (2-2).

A második negyedben sem dőlt el

Kásás emberelőnyös góljával jutott újra előnyhöz a Kemény-csapat (3-2), majd a balkezes Kiss G. következett (4-2). Az orosz fór is gólt eredményezett, a magyar emberelőny nem, de teljes létszámnál Steinmetz Ádám bravúros ejtése látványosan célt ért (5-3). Garbuzov lövése Szécsi feje felett csapódott be, majd ugyanő a magyar kapus kezével együtt lőtte be saját második, csapatának pedig egyenlítő gólját (5-5).

Kétgólos vezetés a harmadik negyedben

A csapatkapitány Benedek is beszállt a gólszerzők sorába (6-5), majd Csomakidze kipontozódott. Kölcsönös rontások után jött Kásás, a világklasszis, aki most nem lőtt, hanem ejtett (7-5).

Nem esett újabb gól

A befejező negyed nyitóizgalmát egy Szécsi hónalja alatt elcsúszó, de a gólvonalon rokonszenvesen megálló orosz labda okozta, az ellenakció végén emberelőnyhöz jutott a magyar együttes, a kapufa azonban nem állt Kiss G. pártjára, mert hatalmas lövése után nem be, hanem kifelé pattant róla a labda. Biros ejtésénél pedig azért érvénytelenítették a magyar gólt, mert állítólag lejárt a támadóidő. Az oroszok kettős emberelőnyt is kaptak, de nem tudtak élni a lehetőséggel.

Magyarország az olimpia döntőjébe jutott, ahol a Görögországot legyőző Szerbia-Montenegróval játszik Kemény Dénes csapata a címe megvédéséért. Magyarország az olimpiák történetében hétszer (1932, 1936, 1952, 1956, 1964, 1976, 2000) aranyérmet, háromszor ezüstöt (1928, 1948, 1972) nyert.

Madaras Norbert naplóbejegyzése a magyar-orosz meccs után:
Megcsináltuk! Keményebb volt, mint gondoltam, nehezebb, mint az előző meccsünk az oroszok ellen. Ezen is túl vagyunk, én pedig ilyet még nem csináltam, mármint hogy olimpiai döntős vagyok!!! Nagyon fontos volt, hogy félidő után, a harmadik és a negyedik negyedben nem kaptunk gólt. Sokan nyújtottak jó teljesítményt, talán Szecska és Kása emelhető ki. Lefújás után örültünk, de hátra van még egy mérkőzés - talán éppen ez lesz életem legfontosabb meccse! Látom, hogy nagyon sok kérdés van, de ne haragudjatok, mostantól egyetlen dologra koncentrálunk, a döntőre. Legyetek türelemmel, talán majd otthonról, nyugodtabb körülmények között válaszolok. Nem tudom megmondani, hogy mikor érkezünk, ezzel még egyáltalán nem foglalkozunk. Valószínűleg hétfő reggel, de lehet, hogy Ferihegyre nem érdemes kimenni, ugyanis bevisznek minket egyből a városba. Köszönöm a csapat nevében a gratulációkat és a szurkolást! Még egy meccs...
Forrás: www.madarasnorbert.hu

Az oroszok a bírót okolják

"Ezen a szinten minden mérkőzés nehéz - nyilatkozta Kemény Dénes szövetségi kapitány. - Gratulálok játékosaimnak a mérkőzéshez." Kemény szerint nem kérdés, hogy a szerb-montenegrói vagy a görög válogatottal lenne-e jobb játszani a döntőben, mert bárkit is kapunk, azt le kell győzni. Steinmetz Ádám magabiztosan nyilatkozta a másik elődöntő előtt: "Saját hazájukban szeretnénk legyőzni a görög válogatottat".

"Ez nem a mi olimpiánk - nyilatkozta Alekszander Kabanov orosz szövetségi kapitány az olimpia hivatalos oldalán. - A csapat nagyon jól játszott, de a bírók Csomakidzét kipontozták. Ez a nagyon rossz ítélet a mérkőzésünkbe került." A három kiállítás után kipontozott center nem tudott magyarázatot adni a vele történtekre. "Ebben a szezonban ez az első kipontozódásom, a bírók ajándékba adták az ellenfélnek."

Magyarország-Oroszország 7-5 (2-2, 3-3, 2-0, 0-0)
Góldobók: Kásás 3, Kiss G. 2, Steinmetz Á., Benedek 1-1, illetve Garbuzov 2, Sztratan, Zakirov, Balasov 1-1.
N;
hirdetés