Pénz nélkül, éhesen, a túlélésért küzdenek paralimpikonok

2015.03.09. 23:08

Bár világviszonylatban is egyre sikeresebb a magyar parasport, még az élsportolók sem kapnak elég támogatást az optimális felkészüléshez a legnagyobb versenyekre. Paralimpiai érmesek méltatlan körülmények között élnek, megélhetési gondokkal küzdenek.

A Gerevich-ösztöndíjrendszer nehézkes és kevés pénzt ad, ezen próbálna meg javítani a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB).

„A magyar sportba az elmúlt években tízszer annyi pénz került, mi is érezzük a támogatást, szélesebb körű és minőségében javuló szakmai munkát tudunk végezni. A sportolóknál azonban napi szinten nem tudott megjelenni a növekvő támogatás. Már London óta egyeztetünk, de még mindig tíz évvel ezelőtti elvek szerint működik az a támogatás, amit a Gerevich-ösztöndíjból kapnak a sportolók” – mondta Gömöri Zsolt, az MPB elnöke.

A Gerevich-ösztöndíj a professzionális felkészülésre hivatott, de a feltételei és kidolgozottsága nem nagyon vette figyelembe a fogyatékos sport igényeit. Eközben a paralimpiai kvalifikációra esélyes sportolók és sportágak száma nőtt. Rióban már a kajak-kenu és a triatlon is magyar sikerszám lehet.

Gömöri elmondta, körülbelül hatvan sportolónak, 40-50 szakembernek és 10 sportegészségügyisnek lenne szüksége a rendszeres támogatásra a Gerevich-ösztöndíjon keresztül. Az MPB havi 3 millói forintot 110-120 ember között oszt ki. Tavaly átlagosan havi 17 800 forint jutott egy-egy támogatottnak. Könnyen belátható, hogy ebből képtelenség az élsport feltételeit biztosítani.

„Világklasszis paralimpikonoknak vannak napi megélhetési gondjaik a méltatlanul alacsony havi támogatás következtében. A londoni paralimpián érmet nyert sportolók készültek úgy a játékokra, hogy napi szinten nélkülöztek, jelentős lemondással tudták vállalni a napi felkészülést, az azzal járó költségeket. A helyzet azóta sem javult. Vannak sportolóink, akik csak az edzőtáborban jutnak megfelelő táplálékhoz, mert a havi méltatlanul alacsony támogatásból legfeljebb naponta egyszer tudnak megenni egy párizsis zsömlét vagy egy pár virslit. Elvétve akad olyan paraversenyző, aki nem kényszerül arra, hogy a napi edzések mellett nyolc-tíz órát dolgozzon, és nem a megélhetésért, hanem a túlélésért” – írta közleményében az MPB

A paralimpikonok jutalmazásáról mindig is vita volt , sokan elfogadhatatlannak tartották, hogy ugyanolyan jutalmakat kapnak, mint az olimpiai érmesek és helyezettek. Ennek már vége, az a megállapodás született, hogy a paralimpikonok az olimpiai jutalmak felére jogosultak.

„A parasportolók belementek abba, hogy differenciált legyen a jutalmazás, de joggal várhatják el, hogy akkor a felkészülés támogatottsága legyen kiegyenlítettebb. Tűréshatárra jutottak a sportolók, már felélték a jelenüket és a jövőjüket, és az edzők toleranciaszintjét sem lehet a végtelenségig emelni. Azt szeretnék, ha a világbajnokaink, világcsúcstartóink a felét megkapnák annak, amit egy olimpikon. Erről is szólnak most az egyeztetések” – mondta az MPB-elnök.

„A Magyar Olimpiai Bizottságnak már elfogadott költségvetése van, idén a korábbiaknál többet, 541 millió forintot fordít a fogyatékos sportra, aminek a MOB-on kívül is lehetnek még forrásai.. A MOB az elmúlt években is gondolt a fogyatékos sportra, amikor külöböző maradvényösszegek felosztásárálól döntött, és az idén sem lesz másként. Értjük az MPB gondját, több szakemberünk úgy véli, hogy szociális alapon jogos is a megnövekedett igény, sporszakmai szempontból azonban nem feltétlenül. Sok fogyatékkal élő sportoló nem az élsportra törekszik, hanem csak az életminőségének a javítására, de ettől függetlenül is nehezen összevethető az olimpiai és a paralimpiai teljesítmény" – mondta Siklós Erik, a MOB marketing- és kommunikációs igazgatója.

A paralimpikonok ösztöndíja most is differenciált, 20 és 150 ezer forint között kapnak a sportolók havonta, Gömöri szerint az ideális helyzet az lenne, ha a kiemelt parasportolók fizetésnyi összeget, 150-200 ezer forintot kapnának havonta.

„A Magyar Olimpiai Bizottság vette a jelzést, napirendi pontja lesz a Gerevich-ösztöndíj. Arról egyeztetünk, hogy kétlépcsős legyen a támogatás növelése. A Kiemelt Edzői Programból a teljes fogyatékos sport kimaradt, de éppen emiatt maradt több pénz a Gerevichnél. Ebből lehetne finanszírozni az fogyatékos sport igényeit is” – mondta Gömöri.

Jelenleg, négymilliós emelés után évi 32 millió forintot oszthat szét ösztöndíjként az MPB, az elképzelések ez a keretösszeg először 50, majd második lépcsőben 75 millióra növekedne. Az egyének szintjén átlagosan párezer forintos növekmény azonban még így is messze lesz az ideális állapottól.