Visszafizette az állami segítséggel kifizetett végtörlesztését a paralimpiai elnök

D  FO20110411009
2015.05.12. 11:01 Módosítva: 2015.05.12. 11:02

Visszafizette a devizahitelének végtörlesztésére felvett hárommillió forintos támogatást a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) részére a testület elnöke. Gömöri Zsolt ezt kedden sajtótájékoztatón jelentette be Budapesten.

Előzőleg a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Borkai Zsolt elfogadhatatlannak nevezte, hogy a MOB tagszervezete, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökének, Gömöri Zsoltnak a végtörlesztését a szervezet fizette. A történet azért is meglepő, mert a MOB alelnöke,  Deutsch Tamás, akihez a paralimpiai szekció is tartozik, terjesztette elő azt a javaslatot, amely alapján Gömörinek hárommillió forinttal megkönnyítették a tartozásrendezését.

Nem igazán teljes tehát az összhang a MOB-on belül, és a két fideszes politikus között sem.

Gömöri 2012 januárjában, amikor a végtörlesztés megtörtént, azt mondta az Indexnek, hogy négy alkalmazotton segítenek, de önmagát elfelejtette megemlíteni.

Ugyanő 2012 szeptemberében 17,5 millió forintos állami jutalmat kapott, mert a parasportolók jól szerepeltek az olimpián.

Deutsch szerint azért elfogadható a végtörlesztés, mert szponzori pénzekből is történt. Az egyik forrásunk szerint ugyanakkor a szponzori pénzek után Gömöri felvette a jutalékot.

Információink szerint az elnök havonta bruttó másfél millió forintot keres. Mivel az ilyen tisztségeket társadalmi munkában szokták betölteni – például a MOB-nál is ez a helyzet –, kifejezetten irritáló az egész eljárás.

A Népszabadság azon kérdésére egyébként nem válaszolt Gömöri, hogy mekkora pénzt kap havonta.

Az ügy érdekes szála, hogy Deutsch egyik gyerekének anyja, vagyis Urr Anita az MPB irodavezetője. Így talán érthetőbb, hogy miért a politikus állt ki elsőként Gömöri mellett.

Újabb érdekes szál, hogy az MPB és a Balaton Reál Kft. között több mint 10 millió forintos az üzleti kapcsolat. A cégbírósági adatok szerint ennek a kft.-nek az egyik tulajdonosa Gömöri Zsolt.

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlést tart kedden, az MPB ügyei utána kerülnek majd elő egy elnökségi ülésen.

Gömöri egyébként március elején egy nyílt levéllel lett igazán ismert. Ebben azt írta ugyanis: „Vannak sportolóink, akik csak az edzőtáborban jutnak megfelelő táplálékhoz, mert a havi méltatlanul alacsony támogatásból legfeljebb naponta egyszer tudnak megenni egy párizsis zsömlét vagy egy pár virslit. Elvétve akad olyan paraversenyző, aki nem kényszerül arra, hogy a napi edzések mellett nyolc-tíz órát dolgozzon, és nem a megélhetésért, hanem a túlélésért."

Szerdán Borkai és Gömöri egyébként együtt kampányol majd a 2024-es olimpia magyar megrendezéséért.