Házhoz mentek a parasportolók, hogy lemondassák az elnöküket

2015.05.14. 17:14
Tizenhét parasportoló személyesen adta át Gömöri Zsolt MPB-elnöknek azt a nyilatkozatot, amelyben lemondásra szólítják fel. A paralimpikonok az elnök körül kialakult botrány miatt beszélnek hitelvesztésről. Az elnök tagadta, hogy másfél milliós fizetése lenne.

Egyre tovább dagad a botrány a Magyar Paralimpiai Bizottságnál, amit Gömöri Zsolt tevékenysége váltott ki.

Szerdán nyílt levelet írtak a magukat megfélemlítettnek tartó paralimpiai bajnokok, sportolók, ebben az elnökség lemondását követelték. Egyben a Magyar Olimpiai Bizottság, az ügyészség valamint az Állami Számvevőszék állásfoglalását sürgették.

Ők akkor nem nevezték meg magukat, négyen azonban nevükkel is vállalták az elhatárolódásukat. Aranyosi Péter, Schiller-Kertész Judit, Zborai Gyula, Csonka András ezt csütörtök délelőtt tudatták.

Csütörtök délután a Magyar Sport Házába hívták a sajtót a szerdai levél írói, hogy ezúttal névvel is nyilatkozzanak. Sas Sándor erőemelő elmondta, több mint száz parasportoló jelezte, hogy eljön, de a helyszínen végül tizenheten írták csak alá a nyilatkozatot, amit aztán Gömöri Zsoltnak is átadtak.

Sas szerint nem véletlenül voltak csak ilyen kevesen:

többen hátsó ráhatások miatt maradtak távol.

Úgy vélték, a Gömöri körül kirobbant botrány a riói paralimpiára való felkészülésre is rosszt fényt vet.

Az MPB elnöke a Magyar Sportok házában fogadta a petíciót aláírókat. Gömöri a bizottság eredményeit sorolta, azt, hogy az elnöksége alatt mennyivel növekedtek a parasportra fordított támogatások, és hogy a nyilatkozatot aláíró sportolók mennyi mindent köszönhetnek az MPB-nek.

A vita már-már a támogatásokra terelődött, mikor Kanyó Zsolt paraatléta helyre tette, miért is vannak itt.

Az a legnagyobb gond, hogy saját magát és a vezetőséget kiemelten támogatta. A bizalom megszűnt, nem képesek a parasportolók érdekeit képviselni.

A parasportolók szerdai nyilatkozatukban megfélemlítéséről is beszéltek. Többen is nyomásra maradhattak távol.

Dani Gyöngyi háromszoros paralimpiai ezüstérmes vivó arról is beszélt, hogy edzőik azt tanácsolták nekik, hogy ne vegyenek részt az eseményen. A vivó elismerte, hogy Gömöriék sokat segítettek neki, megmentették az állását is, de ez a mostani ügytől független.

„Tettél egy ígéretet Londonban nekünk. Még nem volt nyilvános, de már elárultad, ha érmet nyerünk, valószínűleg csak a felét kapjuk az olimpiai jutalmaknak. Arra kértél minket, hogy erről ne nyilatkozzunk a sajtónak, de azt ígérted, majd magasabb ösztöndíjakat kapunk. MPB-elnökként lobbiznod kellett volna, hogy ne kapjunk kevesebbet. Miért a saját jólétedre fordítottad a pénzt? Te vagy az első elnök, aki bérezést kap. De akkor ne vedd fel a jutalmat, a támogatást. Tudom, nem te szavaztad meg magadnak. A hiteledet veszítetted, ide szponzor nem fogja betenni a lábát, ezért szeretném, ha lemondanál."

Az egyik parasportoló elmondta, azért is érzik megfélemlítve magukat, mert a riói kerettagok szerződésében benne van, engedély nélkül nem szabad nyilatkozniuk. Tudnak olyan esetről, hogy ezért vettek elő sportolót, mert megszegte.

Volt, aki Gömöri számlájára írja azt is, hogy milyen kevés támogatást kapnak a MOB-tól a riói felkészülésre. Egymilliárdból csak 33 millió jut a parasportolónak. Úgy tudják, azért csak ennyi, mert Borkai Zsolt MOB-elnöknek személyes problémái vannak Gömörivel.

A lemondásra felszólított MPB-elnök azt mondta, ő megvárja a felügyelő bizottsági vizsgálatot, addig nem szeretne az események elébe menni.  Gömöri fizetéséról az terjedt el, hogy körülbelül másfél millió forint havonta, ezt az érintett tagadta, szerinte az összeg kevesebb, mint ennek a harmada (más kérdés, ilyen funkciókat társadalmi munkában szoktak ellátni.) Szerinte ez a magyar sportban nem kirívó, a középvezetői szint alsó kategóriájába tartozik.

Az ügy

Gömöri Zsolt lakásának végtörlesztését Deutsch Tamás javaslatára az MPB fizette. A botrány kirobbanása után Gömöri azt ígérte, a hárommilliós összeget, ami az ő magánszámlájára ment még 2012 januárjában nem pedig a hitelt nyújtó pénzintézetnek, visszafizeti.

Zavarosak a Balaton Reál Kft és az MPB közös ügyletei. A kft egyik tulajdonosa Gömöri. A kft nevén lévő kisbusz ellopása után az MPB kártérítésként számlázott 3 milliót. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint 1,5 milliót ért.

Gömöri mexikói utazását sem nézte jó szemmel a tagság. Az MPB-elnök a londoni paralimpia után 17 milliós jutalmat kapott, sokaknál ez is kiverte a biztosítékot.