Házkutatás a paralimpiai bizottságnál

2015.06.11. 18:30
A jövő pénteken a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) közgyűlése eldöntheti, hogy bízik-e még Gömöri Zsolt elnökben. A rendőrség eközben teszi a dolgát.

Iratokat és adathordozókat foglaltak le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai a paralimpiai bizottsággal kapcsolatban indult nyomozás keretében csütörtökön - hangzott el a Hír TV Híradójában.

    A műsorban Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője elmondta: csütörtökön több helyszínen is házkutatást tartottak.
    Az ügyben több tanút is kihallgattak már, gyanúsított egyelőre nincs.
    Gömöri Zsolt, a paralimpiai bizottság elnöke az egyik munkatársának írt felmondólevélben ismerte be, hogy nem a jogszabályoknak megfelelően fizették ki a többmilliós végtörlesztését.


Az MPB közleményben tudatta, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. 

   A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) vezetésével kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt elnök 2012-ben - Deutsch Tamás alelnök javaslatára - hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, a többi között vezetői indokolatlan utazásaival kapcsolatban, illetve, miért van üzleti kapcsolat Gömöri üzleti vállalkozása és az MPB között.


Az MPB felügyelőbizottsága mindent rendben talált a nyilvánosságra került ügyekben, de május 28-án a bizottság bejelentette lemondását.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter még aznap, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is arra utalt nyilatkozatában, hogy Gömöri Zsoltnak le kellene mondania.
    Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője június 2-án tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen az MPB elnökét érintő feljelentések alapján, hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt.

Másnap az ORFK azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta az ügyet. A hatóság az üggyel összefüggésben érkezett valamennyi feljelentést egy eljárás keretében vizsgálja - tették hozzá.