Kétmillió dollárt adtak Szudánnak a pókeresek

2009.04.16. 13:16
Az utóbbi két évben a pókerjátékosok és közéleti hírességek több mint 2 millió dollárt gyűjtöttek a darfuri jótékonysági szervezeteknek. Az “Ante UP for Africa” (Adományozzunk Afrikának) mozgalom részeként a World Series of Pokeren egy különleges pókerversenyen gyűjtöttek pénzt az afrikai országnak. Most Európában a European Poker Tour hasonlóra készül.

Az afrikai Szudánban a helyi kormány etnikai tisztogatásai 400 000 ember halálát okozták, további 4 millió maradt otthon nélkül, és került a csád-szudáni határ melletti menekülttáborokba.

Az Ante Up for Africa verseny 2007-ben kezdődött a World Series of Poker versenysorozat részeként. Az első versenyen 170 pókersztár és celeb fizette be az 5 000 dolláros nevezési díjat. Dan Shak és Brandon Moran jutottak el a heads-upig, ahol megegyeztek, hogy teljes nyereményüket jótékony célra ajánlják fel. Az első versenyen több mint 500 000 dollárt gyűjtöttek a szudáni vészhelyzet kezelésére, írja a PókerAkadémia.com.

Az eleinte pókerjátékosoknak tervezett verseny Hollywood sztárjait is vonzotta, 2008-ban jelen volt Ben Affleck, Matt Damon, Ray Romano, Adam Sandler, Charles Barkley, Kenny Smith, George Lopez, Casey Affleck, Jason Alexander, Montel Williams, Shannon Elizabeth, Mekhi Phifer, Scott Ian és Jerry Cantrell is.

2008-ban is önzetlen cselekedettel zárult az Ante Up for Africa verseny, ekkor a végső győztes John Hennigan teljes nyereményét – 169 000 dollárt – adományozta el. Az összefogás eredményeképp több mint egy millió dollár gyűlt össze adományokban.

A hatalmas sikert látva Európa is úgy döntött, hogy segít az afrikai rászorulókon. A PokerStars European Poker Tour szervezői tervbe vették, hogy április 27-én, a Monte Carlo-i nagydöntő előtti napon megrendezik az első Ante Up For Africa Europe Celebrity Poker Tournament versenyt.

A 4 000 euró nevezési díjú no limit hold’em verseny nyereményalapjának egészét a szudáni régió túlélőinek és a probléma megoldásáért harcoló aktivistáknak fogják átutalni. A verseny azonban nem tét nélküli, az első helyezett egy díjcsomagot nyer a 2010-es PokerStars Caribbean Adventure főversenyre.

A különleges eseményen a Team PokerStars csapatából a 2005-ös világbajnok Joe Hachem, a négyszeres WSOP karkötős Daniel Negreanu és a bájos Vanessa Rousso is indul.