A pókereseket kaszinókba tereli a törvény

2009.12.20. 18:08
Az új szabályozás értelmében egy pókerteremben legfeljebb tíz asztal lehet, a készpénzes játékok nevezési díja limitált lesz. A politikusok a törvénytelen tevékenységet szorítanák vissza, a magyar pókerközösség felháborodott, a szövetség a köztársasági elnökhöz fordult.

Az Országgyűlés 179 igen és 166 nem szavazat mellett hosszú vita után elfogadta Keller László, Halmai Gáborné és Juhászné Lévai Katalin javaslatát az 1991. évi XXXIV. törvény módosításáról, ami a póker kaszinón kívüli, kártyatermekben történő legális működését teszi lehetővé. A javaslatot még áprilisban nyújtották be a szocialisták.

A törvénymódosítás értelmében jövő év május 1-től a kártyatermeknek 40 százalékos adót kell fizetniük a játékból származó bevételeik után, egy teremben legalább öt, legfeljebb tíz asztal lehet, egy asztalnál maximum tíz játékos ülhet. A versenyek és készpénzes játékok nevezési díja limitált lesz: készpénzes játékokat maximum százezer forinttal lehet majd játszani, míg a versenyek nevezési díja nem lehet több ötvenezer forintnál. Versenyek esetén a nevezési díjak legalább 80 százalékát kell kiosztani a játékosok között, írja a Póker Akadémia.

Az élőjátékra vonatkozó pókertörvényt az érintettek teljesen eltérően ítélik meg. A tervezetet a Pénzügyminisztérium szerencsejátékokkal foglalkozó apparátusa dolgozta ki, a tervezet egyik benyújtója, Keller László állítja, érzékenyen egyensúlyoztak az érdekek között, többször hangsúlyozta, a koncessziós szerződések a mérvadók (ezekből évi több száz millió folyik be), de nem a kaszinólobbi akarata érvényesült az új szabályozásban.

Keller szerint a törvény lényege, hogy a sportnak álcázott feketetevékenységet a kártyatermekbe terelje. Tízasztalos termet bárki létrehozhat, a szabályozás fontos eleme, hogy ehhez nem kell kaszinó. A pókerélet nem a megaversenyekre épül, a nevezési díj limitálása nem öli meg a nagyobb nyereményalapú tornákat, hiszen azok eddig is egyedi elbírálás alá estek.

Kaszinóban vagy pókerteremben jobb?

A kaszinók a póker mellett sok egyébbel, rulettel, nyerőautomatákkal is foglalkoznak, alig néhány pókerasztalt üzemeltetnek. A kizárólag erre specializálódott pókertermek akár 40-50 asztallal működnek, ilyen közegben hangulatosabb, pezsgőbb a játék. A termek rugalmasabbak, kiszolgálják a játékosok igényeit, könnyebben vezetnek be új játékfajtákat.

A magyar kártyaélet szereplői életképtelennek tartják az új szabályozást, Tatár Gergely, a Magyar Póker Szövetség (MPSZ) elnöke szerint a módosítás ellehetetleníti a legális pókert Magyarországon.

"A limitált asztalok, a nemzetközi szinthez nem illeszkedő nevezési díjak, illetve a magas adó miatt lehetetlen lesz a pókerklubokat nyereségesen működtetni. A játékosokat kaszinókba, online asztalokhoz, esetleg zugklubokba terelik. Az olyan vidéki városokban, ahol nincs kaszinó, a játékosoknak esélyük sem lesz legális körülmények között pókerezni. A kaszinók 3 százalékkal járulnak hozzá Magyarország szerencsejátékból származó bevételeihez, mégis az ő érdekeiket tartják szem előtt" - mondta az MPSZ-elnök.

Tatár szerint egy pókerterem nagyjából 30 asztaltól működtethető rentábilisan, információi szerint 2008-ban az állam 16 milliót kapott a póker után a kaszinóktól.

A fórumozóknak nem tetszik

A pókeroldalak fórumozói felháborítónak tartják a módosítást, inkább a külföldi online termekben folytatják a játékot. "Arra megy ki az egész, hogy büntetéseket lehessen kiszabni a termekre" - írja egy felháborodott hozzászóló. A pókeresek kedden 14 órakor demonstrációt terveznek a Ferenciek terén az aluljáróban.

A szövetség októberben vette fel a kapcsolatot a minisztériummal, a szlovák rendszer bevezetését javasolták: szabott összegű éves díjat fizetnek a termek, ez Magyarországon asztalonként körülbelül 400 ezer forint lehetne. A pókeresek szerint legalább ezer asztal biztosan van Magyarországon, ez évi négyszázmilliót jelent. A minisztérium nyitottnak mutatkozott az ötletekre, mégis mindent elvetettek.

Az MPSZ petíciót nyújtott be Sólyom László köztársasági elnöknek, amelyben kérik, hogy a nevezési díj, a korlátozott asztalszám, az adóteher miatt ne fogadja el, megfontolásra küldje vissza a törvényt.