Etikus-e női pókerversenyeket szervezni?

2010.06.22. 11:54
Férfiak is neveztek a Las Vegas-i pókervilágbajnokság egy női versenyére, hogy felhívják a figyelmet a nemi diszkriminációra.

Több férfi játékos, többek között két online pókerprofi, Shaun Deeb és David Sesso is asztalhoz ült a WSOP 1000 dolláros, 200 ezer dollár fődíjú női versenyén, így tiltakoztak a nemek szerint diszkrimináló versenyek ellen.

"Támogatom, hogy a nők is játsszanak, de a póker a nemek szempontjából semleges. Azért indultam ezen a versenyen, hogy tiltakozzak az egyik nemet kizáró versenyek ellen, a nyereményemet jótékony célokra ajánlom fel" - magyarázkodott Deeb.

A szervezők keze ilyen helyzetekben meg van kötve, a legtöbb amerikai államban tilos a nemi megkülönböztetés, így a nőknek kiírt versenyekre is bárki nevezhet, aki betöltötte a 21. életévét. A férfiak többnyire betartják a pókeretikettet, ha mégis neveznek, a felháborodott nők tapsviharral ünneplik egy-egy férfi kiesését, írja a Póker Akadémia.

A világ egyik legjobb női játékosa, Annie Duke mégis a férfi versenyzők mellett állt ki. "Megértem azokat a női játékosokat, akik felháborodnak a férfiak szereplésén, de szerintem fontos, hogy ők is kiálljanak magukért. A póker nem olyan, mint a tenisz, ahol a fizikai erő miatt játszanak külön, a férfiak ugyanis nem intelligensebbek a nőknél."

A női játékosok többsége nem fogadja el ezt az érvelést, hiszen a sakkban és a bridzsben is rendszeresen rendeznek női versenyeket, amik ugyanolyan tudásjátéknak számítanak, mint a póker.