60 milliárddal adós a betiltott pókerportál

2011.09.22. 17:45
Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma újabb vádakat emelt a Full Tilt Poker ellen, mely hosszú idő után találhat magának befektetőt.

Az Egyesült Államokban április 15-én, a Fekete Pénteken több pókerteremben, köztük a két pókeróriásban, a Full Tilt Pokeren és a PokerStarson is betiltották a játékot, és zárolták a játékosok számláit. Az amerikai játékosok így nem tudtak játszani, sem a pénzüket kiutalni.

A kezdeti pánik után a PokerStars kifizette minden amerikai játékosát, kivonult az Egyesült Államokból, de működését Európában folytatni tudta.

A Full Tilt Poker ezzel szemben nem fizette ki amerikai játékosait, sőt, szolgáltatásait június 29-én világszerte megszüntette, miután az Alderney Gambling Control Commission felfüggesztette működési engedélyét. Az amerikai játékosok mellett így mindenki másnak is bentragadt a pénze a virtuális pókerszámláján.

A Full Tilt Poker azóta befektetőt keres, hogy vissza tudja fizetni tartozásait és újra elkezdhesse működését, és úgy néz ki, három hónapnyi sikertelen tárgyalás után végre sikerül megállapodást kötnie egy befektetővel.

A pókerterem ügyvédje közölte, egy francia befektetőcsoporttól vételi szándéknyilatkozat érkezett, melyből az USA Igazságügyi Minisztériuma is kapott egy másolatot. Ha sikerül megegyezniük a Full Tilt Pokerrel, a terem minden tartozását visszafizetné mind az amerikai, mind a világ más tájain élő játékosoknak, írja a Póker Akadémia.

A tárgyalások annak ellenére zajlanak, hogy az USA Igazságügyi Minisztériuma a Full Tilt Poker vezetőit nem csak a cég jogellenes működtetetésével, hanem - a napokban közzétett keresetben - banki csalással, pénzmosással és a játékosok átverésével is vádolja.

A minisztérium keresetében négy, a Full Tilt Pokerrel kapcsolatban álló személyt vádol azzal, hogy 2007 és 2011 között 443 millió dollárt utaltak ki magunkak és más tulajdonosoknak. A kereset szerint a 443 millióból a négy vádlott 120 milliót tett zsebre: Howard Lederer 41 856 010, Ray Bitar 40 954 781, Chris Ferguson 25 000 000, míg Rafe Furst 11 706 323 dollárt csalt össze négy év alatt. A per vádlottjaira 12-től 42 millió dollárig terjedő büntetést akarnak kiszabni.

A lopások miatt a Full Tilt Poker teljes tartozását körülbelül 300 millió dollárra becslik, amit a francia befektetőcsoportnak át kell vállalni, ha fel akarja vásárolni a haldokló céget.