Most nyerek, tavaly buktam, elhiszi a NAV?

2013.02.18. 09:16
A magyar online póker nem megfelelő szabályozása ellehetetlenítheti a játékosokat és az állam is eleshet a bevételektől.

Az online szerencsejáték szabályozása, adóztatása évek óta téma mind a politikában, mind a pókeresek között. Magyarországon jelenleg állami monopóliumként tekintenek az élő és online szerencsejátékokra, ugyanakkor a szolgáltatások szabad áramlása alapelv az Európai Unióban.

Vagyis a monopólium ellenére a kormány nem tilthatja ki a nemzetközi online szerencsejáték-szolgáltatókat a magyar piacról, arra viszont lehetősége lenne, hogy egy szabályozással működésüket  feltételekhez kösse. Ez mindenképp kell ahhoz, hogy a külföldi szolgáltatók és a magyar játékosok adót fizessenek a magyar államnak.

Az érvényes jogszabály szerint az online szerencsejáték-jövedelem egyes játékok, mint például az online póker esetében a magánszemély összevont adóalapjába tartozó önálló tevékenységből származó jövedelmének minősül, ez 16%-os szja-t jelent. Emellett a játékosoknak egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük    (27% eho). Mivel az online pókeresek jutalékot (úgynevezett rake) is fizetnek a szolgáltatóknak, a jogszabály betartásával - néhány szélsőséges példától eltekintve - gyakorlatilag lehetetlenné válik, hogy akkora nettó jövedelemre tegyenek szert online pókerből, ami biztosítja megélhetésüket. Ezért inkább igyekeznek eltitkolni pókerből származó bevételeiket.

„Az online póker adózásának jelenlegi formája nonszensz.   Ha ezt betartanánk, mindenki csak bukna. Én nettó eredményemet tekintve vesztő voltam tavaly, idén meg pluszban vagyok. Ha behívna a NAV, mert mondjuk valahonnan megtudták, hogy nyertem X millió forintot, nem tudom, figyelembe vennék-e, illetve mivel tudnám igazolni, hogy tavaly meg vesztettem…" - mondta az egyik, nevét nem vállaló, elismert magyar tornajátékos.

  Ezen felül a legtöbb pókeres több teremben is számlával  rendelkezik,  lehetetlennek tartom, hogy megfelelően követhetők legyenek az eredmények, korrekt módon adózzon mindenki. Véleményem szerint mindenképp a termeket kéne adóztatni, mivel a játékosok jutaléktermelése az egyetlen reálisan követhető dolog.   Nincs olyan szoftver, ami a pókeresek eredményeinek megfelelő követésére alkalmas. Talán cash game-ben még valamennyire megoldható lenne bizonyos hibaszázalék mellett, de tornákon nem."

Mivel az ígért állami szabályozással kapcsolatban egyelőre kevés hivatalos információ jelent meg, a játékosok leginkább attól tartanak, hogy a teljes hozzá nem értés fogja jellemezni, olyan elvárásokat támasztanak, amelyeknek sem a termek, sem a játékosok nem tudnak megfelelni. Ezzel ellehetetlenítik a magyar online pókereseket, ráadásul az állam is elesik a remélt bevételektől.

„A jelenlegi helyzet nyilvánvaló előnye, hogy megkerülhető az adózás, másrészt ugyanez a legnagyobb hátránya is, nem lehet tudni, mikor vesz elő a NAV. A pókeresek is rendezett körülményeket, egy, a termek és játékosok számára egyaránt elfogadható szabályozást szeretnének. A mostani teljes bizonytalanság senkinek sem jó. És igen, félek attól, hogy a teljes hozzá nem értés fogja jellemezni a szabályozást, például a kis piac miatt nonszensz lenne, ha a magyarok csak magyarok ellen pókerezhetnének."

„A Matolcsy-féle idei 10 milliárdos elvárás is nagyságrendi tévedés, bár az nemcsak a pókerre, a teljes szerencsejáték-szektorra vonatkozik, amelynek pontos méretét nem ismerem. De mivel a póker is szerencsejátéknak számít, és talán ez a leglátványosabb része, szerintem abszolút irreális szám."

„Tartok attól, hogy olyan szabályozás születik, ami ha hivatalosan nem is, de gyakorlatilag betiltja az online pókert. Ebben az esetben olyan helyzetbe kerülhetünk, mint az amerikai játékosok a Fekete Péntek után, más országba kell költöznünk. Ez a nagyobb nyerő játékosok esetében nem jelentene gondot, a pókeresek kedvelt lakhelyének számító Angliában például a játékosoknak nem kell adózniuk az online póker után. A hobbijátékosok, félprofik esetében viszont nem lesz ilyen megoldás, egyszerűen nem fognak játszani, ennek megfelelően a kormány által várt bevételek is elmaradnak. Mire az illetékesek rájönnek, hogy hibáztak, már szét is verték azt a piacot, amit adóztatni akartak" - mondta a tornajátékos.

Hasonló véleményen van Magyarország egyik vezető online cash game pókerese is:

„Ha a törvényhozók képesek egy elfogadható, jó szabályozást készíteni, úgy egyet értenék a törekvéssel.  Szívesen fizetnék némileg megemelt rake-et, vagy kapnék kevesebb visszatérítést (rakebacket) a termektől, ha a nyert pénz a játékosok számára már adómentes és igazolható lenne. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy a szabályozás előtti időket már ne bolygassák."

„Rendkívül fontos, hogy a politikusok egyeztessenek az iparág szakértőivel, és ne megvalósíthatatlan szabályokat alkossanak, mert abból nem lesz bevételük. Ha képesek lennének olyan szabályozást alkotni, ami arra ösztönzi a külföldi szolgáltatókat, hogy magyarországi licencet kérvényezzenek, máris nyert ügyük van.   Ebben az esetben lesz bevételük, de ehhez mindenképp elfogadható szabályozás kell."

„Online pókeresként a jelenlegi pókerre vonatkozó adózási törvényt (egyéb jövedelemként körülbelül 40%-ot kellene adóznunk, és csak a nyereség után, a veszteség   nem levonható) teljességgel lehetetlen betartani. Ezzel szemben 20%-ot rengetegen adóznának le."

„Kedvezőtlen törvényi szabályozással a következők történhetnek:  a termek nem vesznek licencet, és továbbra is feketén működnek Magyarországon,  vagy a termek nem vesznek licencet, és kivonulnak a magyar piacról. Utóbbi esetben a pókeresek tömegesen költöznek majd külföldre".

A magyar játékosok a pókerfórumok alapján nyitottak arra, hogy az állam szabályozott, rendezett körülményeket teremtsen a hazai online pókerben. Ugyanakkor kérdésesnek tartják, hogy a döntéshozók mennyire veszik figyelembe a piac sajátosságait. Negatív példa bőven akad, például a francia és olasz kormány is leválasztotta játékosait a globális pókerről: a franciák csak francia, az olaszok csak olasz termekben pókerezhetnek. Bár a magyarnál jóval nagyobb piacokról van szó, az elképzelés nem vált be, elmaradtak az adóból remélt állami bevételek, és azóta is egyre csökken a forgalom ezekben a termekben. 

Patrióta szabályozást javasol a Magyar Szerencsejáték Szövetség

A nemzetgazdaság érdekeit szem előtt tartva úgy alakítsák át az online szerencsejáték-piac szabályozását, hogy a hazai vállalkozások is egyenlő eséllyel léphessenek piacra - szorgalmazza a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) a terület szabályozására készült törvénytervezettel kapcsolatban. Közleményük szerint a kormány eddig a gazdaság több területén is kinyilvánította, hogy a hazai vállalkozásokat szeretné helyzetbe hozni, erre az online szerencsejáték szabályozása során is törekedni kell. A magyar játékosok pénzéből származó bevételek a magyar vállalkozásokat és a költségvetést gyarapítsák, és hazai munkahelyek létesüljenek azokból. A kormány törvénytervezetében szereplő, játéktípusonkénti 100 millió forintos évi koncessziós díj mellett azonban a hazai vállalkozások az illegális szolgáltatás miatt kialakult piaci hátrányukat aligha tudják majd ledolgozni - értékeli az MSzSz.
A szövetség szerint a tervezet az illegálisan működő oldalakat hozza helyzetbe, hiszen a szerveralapú nyerőgépeknél beszedni tervezett 33 százalékos adó helyett egy lényegesen kedvezőbb, 20 százalékos adót javasol. Ugyanakkor a több száz milliós koncessziós díj, valamint a hazai vállalkozások számára megfizethetetlen - 200 millió forintos - törzstőke-előírások gyakorlatilag kizárják a magyar tulajdonú cégeket erről a piacról.
Az MSzSz tagjai úgy látják, bár a nyerőgép iparág betiltása mérhetetlen károkat okozott, egy nemzeti kormány vélhetően nem a külföldi érdekeket akarja előtérbe helyezni. A szövetség kész arra, hogy a nemzetgazdaság és a piac hazai szereplői számára is megfelelő javaslatait megvitassa a törvényhozókkal.