Megint elbuktak a férfiak, nyertek a nők

2008.11.21. 06:56
A drezdai sakkolimpia hetedik versenynapján a magyar nők könnyű ellenfelet kaptak, ennek megfelelően simán nyertek. A férfiak a zömmel orosz nemzetiségű amerikaiakkal találkoztak, Lékó nem használta ki győzelmi esélyét sötéttel, Balogh kikapott, így odalett a meccs.

Polgár Judit újabb veresége után csütörtökön már nem kapott helyet a magyar férfiválogatottban, így kipihenheti megfázását, hogy a hajrában még nagyobb lendülettel szálljon csatába.

Lékó Péter sötéttel Gata Kamskyt kapta, aki a bolgár Veszelin Topalov ellen hamarosan párosmeccset játszhat a világbajnoki kihívás jogáért. Lékó szerdán magabiztos győzelmet aratott úgy is, hogy nem ő kezdett, és Kamskyt is nagyon megszorongatta.

A harmincadik lépés után egyértelműen előnyös állását mutatta ki a számítógép, a harmincnyolcadikban azonban mégis belement a döntetlenbe. Pedig b-gyalogja nagyon előretört, már a hatodik soron állt, futóját is jobban ki tudta használni riválisa huszárjával szemben. Lékó azonban nem folytatta.

Almási Zoltán becsülettel harcolt, gyalogelőnyt kapart ki magának, ezt azonban nem tudta érvényesíteni, mert Nakamura szívósan védekezett, és a nyolcvannegyedik lépés után már nem volt értelme a próbálkozásnak.

Berkes Ferenc ugyancsak világossal vette fel a küzdelmet, és az elején úgy látszott, nem is lehet baja, de a harmincadik lépésben azonnal döntetlent ajánlott.

Balogh Csaba a király-indiai védelemmel próbálkozott, a harmincadik lépés környékén érezni lehetett, hogy bajba kerül, a hatvanadik után pedig azt is, hogy nincs esély a döntetlen elérésére. Még utána is küzdött, de az állása tarthatatlan volt, nem tudta ugyanis feltartóztatni a c-gyalogot.

A nőknél az elképzelhető legkönnyebb ellenfél következett az erő felett teljesítő csapatnak, hiszen a mongolokat mindössze a negyvenhetedik helyre tették az előzetes rangsorban. Ennek megfelelőn még az sem tűnt lehetetlennek, hogy a kilencedik helyre taksált magyar csapat nullára nyer.

Az első három táblán nem is okozott gondot a könnyebb rivális legyőzése, a leghosszabb parti is csak negyvenöt lépésig tartott. Csak Schneider Veronika került gondba, ő azonban a rosszul megválasztott megnyitás után nem tudott erőre kapni, és bár az ő ellenfele sem komoly képességű, könnyen megverte.

Jegyzőkönyv:

FÉRFIAK: Egyesült Államok-Magyarország 2,5-1,5
Gata Kamsky (2729)-Lékó Péter (2747) döntetlen
Almási Zoltán (2663)-Hikaru Nakamura (2704) döntetlen
Alexander Onischuk (2644)-Balogh Csaba (2616) 1-0
Berkes Ferenc (2645)-Yuri Shulman (2616) döntetlen

NŐK: Magyarország-Mongólia 3-1
Hoang Thanh Trang (2483 Élő-pont)-Dulamsuren Yanjindulam (2286) 1-0
Altanolzii Enxtuul (1977)-Vajda Szidónia (2380) 0-1
Mádl Ildikó (2376)-Onorjargal Nyamtuya (1958) 1-0
Cegmed Munhchuluun (1969)-Schneider Veronika (2315) 1-0