Lékó és Almási nagyot játszott az olimpián

2008.11.23. 21:40
A drezdai sakkolimpia tizedik fordulójában a magyar férfi válogatott Svájc ellen magabiztos győzelmet ért el. A sokáig erő felett teljesítő nők az oroszokat kapták a zárás előtt, a döntetlen nem tűnt elérhetetlennek, végül nagy távolságba került. A harmadik vereséggel pedig a hatba kerülés lehetősége is.

A sakkolimpia vasárnapi játéknapján a férfiaknak kötelező volt Svájcot legyőzniük, kivált, mert a hetvenhét éves Viktor Korcsnoj volt az ellenfél első táblása. Lékó Péterrel mérkőzött a körülbelül harminc éve kétszer is világbajnoki döntőt játszó nagymesterrel, és ugyan helyenként dinamikusan vette fel küzdelmet, Lékó jobb volt nála.

Az ötvennyolcadik lépésben egy utolsó csellel megpróbált döntetlent elérni, a magyar nagymester azonban nem ütötte le gyalogját, a hatvanegyedikben beszüntette az aggastyán a meccset, mert Lékó a meglévő gyalogelőny mellé újabbat szerzett volna, és simán nyer.

Almási Zoltán az egész tornán kiemelkedő játékot mutatott, ezúttal sötéttel nem ismert kegyelmet. Kettős gyalogelőnybe került, az egyik a c-vonalon feltartóztathatatlanul közelített az alapsor felé, riválisa pedig belátta, nincs esélye a folytatásban.

Berkes Ferenc sötéttel, 96 lépésig küzdött, szüksége is volt rá, mert ellenfelének a bástya mellett még egy huszárja is volt a táblán, de nem tudta érvényesítenie fölényét. Ez a fél pont kellett a sikerhez, és már mindegy volt Balogh Csaba világossal mire megy. Balogh is derekasan harcolt, a százhuszadik lépés után már nem próbálkozott, pedig gyalogelőnyben volt.

A nők az első helyen rangsorolt oroszokkal ültek asztalhoz, ami nem sok jót ígért, mert az oroszok sokkal jobbak annál, mint amit eddig mutattak, és a nyolcadik helynél. A mieink a két vereséggel is inkább a realitásnak megfelelően játszottak.

Vasárnap érvényesült a papírforma, Hoang ismét nem kapott ki, talán kissé előnyben is volt. Vajda Szidónia azonban sorozatban harmadszor bukott. Mivel eddig ő volt a nyerőember, ez rosszat sejtetett.

Mádl Ildikó szombaton fontos meccset nyert meg, úgy látszik,ez sok energiát vett ki belőle, mert ugyan sokáig tartotta egálhoz közelítő állását, a harmincadik lépés után nyilvánvalóvá vált, hogy gyaloghátrányba keveredett. Nyolc lépéssel később kiderült, a kötésben lévő futó elveszett, és a világos gyalogot sem lehet visszatartani attól, hogy vezérré változzon. Rudolf Anna kiharcolt döntetlenje már a lényegen nem változtatott.

A harmadik vereség azt jelentette: nincs esély a hatba kerülésre, pedig sokáig még az érem is elérhetőnek tűnt.

Hétfőn szünnap lesz, kedden pedig befejeződik a verseny, amelyiken jobb szereplésre számítottunk.

Jegyzőkönyv:

NŐK: Oroszország-Magyarország 3-1

Alekszandra Kosztenyjuk (2525 Élő-pont)-Hoang Thanh Trang (2483) döntetlen
Vajda Szidónia (2380)-Tatjana Koszinycseva (2513) 0-1
Nagyezsda Koszinycseva (2468)-Mádl Ildikó (2376) 1-0
Rudolf Anna (2318)-Jekatyerina Korbut (2459) döntetlen

FÉRFIAK: Magyarország-Svájc 3-1
Lékó Péter (2747)-Viktor Korcsnoj (2584) 1-0
Yannick Pelletier (2557)-Almási Zoltán (2663) 0-1
Balogh Csaba (2616)-Jenni Florian (2543) döntetlen
Joseph Gallagher (2480)-Berkes Ferenc (2645) döntetlen