Lékó vezérelőnye sem volt elég

2010.09.22. 17:45
A férfi és a női válogatott is nyert a szibériai sakkolimpián, mindkét csapat száz százalékos, a neheze azonban majd csak most jön, igaz a férfiak már megszenvedtek az argentinokkal.

A magyar férfi sakkválogatott az oroszországi sakkolimpia második játéknapján Jordánia után Argentínát is legyőzte, de a dél-amerikai csapat már lényegesen nagyobb ellenállást fejtett ki, mint az első fordulóbeli rivális.

A 2,5-1,5-es győzelmet a szabályoknak megfelelően át kell konvertálni, és 2 pont jár érte, míg a vesztes nulla pontot kap.

A nyerő ember Polgár Judit volt, aki sötéttel átmenetileg hátrányba került, utána viszont a bonyodalmakból jól jött ki, és legyőzte ellenfelét. A keddi pazar villámgyőzelme - 24 lépés után nyert - után ezúttal kicsit döcögősebb volt, de jól használta ki ellenfele hibáit.

„Már a megnyitással azt üzente: meg akarlak verni. A játékából sugárzott, hogy nem sakkozni akart, hanem nyerni. Régi szabály a küzdősportban: egy helyben toporogva nem lehet győzni. Judit mindent felvállalt, végül, amikor már csak nagyon kevés idejük volt, az ösztönbeli különbség döntött a javára. A keddi d5-ös lépése alighanem bekerül a legjobb meglátások közé, mert ugyan ütésben volt az egyik huszárja, a másikat is odatette, végül ez az áldozat hozta meg neki a gyors sikert” - értékelt a korábbi kapitány, Kállai Gábor.

Lékó Péter, az első táblásunk mindent megpróbált szintén sötéttel, nyerni azonban nem tudott, még ha gyalogja eggyel hamarabb is érte el az alapsort, mint riválisáé.

Vezérré változott tehát, de a sötét király c6-on volt, így nem volt esélye arra, hogy beszorítsa a vezérrel a világos királyt. Ha a d6-on lett volna, akkor nyer, így nem is próbálkozott, nem volt értelme a tetemesnek tűnő előny ellenére sem.

„Sakkiskolai tananyag, ha a szélső gyalog ilyen pozícióban, eggyel az átváltozás előtt van, akkor a vezér már nem elég, ezt a partit senki sem tudta volna megnyerni” – jegyezte meg Kállai.

„Nyögvenyelős volt ez a győzelem, de örüljünk annak, hogy nyertünk. Az arány ebben a lebonyolítási rendszerben másodlagos.”

A nők magabiztosan nyertek, Rudolf Anna például vezért áldozott, úgy adott mattot a görögök ellen. A 3,5-0,5 győzelem is csak két pontot ér.

A férfiakra holnap a csehek várnak, akiket a tizenhetedik helyen rangsoroltak. A győzelmet nehezebb lesz elérni, mint a 26. helyen álló argentinok ellen volt.

2. forduló, férfiak:
Argentína-Magyarország 1,5-2,5
Diego Flores-Lékó Péter döntetlen
Almási Zoltán-Ruben Felgaer döntetlen
Fernando Peralta-Polgár Judit 0-1
Berkes Ferenc-Pablo Lafuente döntetlen
NŐK:
Görögország-Magyarország 0,5-3,5

Jelena Dembo-Hoang Thanh Trang 0-1
Mádl Ildikó - Anna-Maria Bocari 1-0
Marina Makropulu-Vajda Szidónia döntetlen
Rudolf Anna-Jekaterini Fakhiridu 1-0