Anatolij Karpov FIDE-elnök szeretne lenni

2010.09.28. 13:56

A korábbi világbajnok orosz Anatolij Karpov és a jelenlegi vezető Kirszan Iljumzsinov száll harcba a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöki posztjáért a Hanti-Manszijszkban szerdán sorra kerülő választáson. A tisztújítás a várakozások szerint akár heves vitákra is okot adhat, miután a 39. sakkolimpia helyszínén rendezendő eseményen Németország, az Egyesült Államok és több nyugat-európai ország szövetségei is vélhetően Karpov kinevezését támogatják majd a jelenlegi vezetővel szemben. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az orosz sportági szövetség a két jelölt közül kinek szavaz bizalmat.

Az 59 esztendős Karpov a szervezet legutóbbi, moszkvai ülése után a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult azzal a panasszal, hogy Iljumzsinovot jogszerűtlenül jelölték elnöknek. A lausanne-i székhelyű CAS hétfőn elutasította a korábbi világbajnok beadványát, indoklásában pedig jelezte, ezzel az üggyel az orosz hatóságokhoz kell fordulni. Iljumzsinov a Kalmük Autonóm Köztársaság elnöke, s 1995 óta vezeti a FIDE-t.

Az Európai Sakk Szövetség (ECU) új elnökségi tagjainak megválasztása szintén tartogat izgalmakat. A török Ali Nihat Yacizi és a bolgár Silvio Danajlov mellett ugyanis Robert von Weizsäcker, a német szövetség elnöke is elindul a voksoláson. A győzelemre előbbi kettő az esélyes, mert már évek óta sportvezetőként tevékenykednek, s jó kapcsolatot ápolnak a sportág potenciális támogatóival. Magyar résztől Rajcsányi Péter, aki a török jelölt csapatának a tagja, az alelnöki posztra pályázik.