Polgár Judit bohócot csinált a férfiakból

2011.04.04. 16:14
A tizenegy fordulós, 400 résztvevős franciaországi sakk Európa-bajnokság utolsó fordulójában Polgár Judit nem akarta folytatni négyes győzelmi szériáját, és a végső győztes orosz Potykin ellen gyorsan megegyezett döntetlenben, amivel harmadik lett.

„A magyar sakkozás első Eb-érmét szerezte, a győzteshez hasonlóan 8,5 pontot gyűjtött, négy versenyzőnek sikerült ez a bravúr. A pontszáma 2699-re nőtt, gyorsan ajánlottam neki is egy partit, mert ha engem gyorsan megver, akkor átlépi a 2700-as határt, ami igen jelentős eredmény, hiszen egy kétgyermekes családanyáról beszélünk, aki nemhogy visszariad a férfiak elleni játéktól, még keresi is azt” – értékelt Kállai Gábor korábbi kapitány, aki úgy gondolja, Polgár helyesen nem kockáztatott már az utolsó fordulóban.

„Judit játéka nem csak engem, más szakértőket is lenyűgözött. A hatodik fordulóban ugyan elég csúnyán legyőzték, de a kudarc nem törte meg, erőt merített belőle. Sorozatban négy meccset nyert, és megmutatta elképesztően széles repertoárját. Vezetett mattra irányuló támadást, a védekezésből egy pillanat alatt átment támadásba, és Petroszjanra emlékeztető hosszú végjátéka is volt. Le a kalappal előtte, frissen, tele energiával játszott, húsz évvel ezelőtti önmagát idézte. Akkor még kislányként nagy lendülettel bohócot csinált ellenfeleiből, és néha most is volt ilyen érzésem” – elemzett Kállai.

Budapest, 2010. november 27. ef Zámbó István képzőművész (b) játszik Polgár Judit ellen a 33 táblás szimultán játszmán az Aquaprofit-Polgár Sakknapon
Budapest, 2010. november 27. ef Zámbó István képzőművész (b) játszik Polgár Judit ellen a 33 táblás szimultán játszmán az Aquaprofit-Polgár Sakknapon

Polgár ezzel innen egyedüli magyarként bejutott az oroszországi Világkupára – Almási, Lékó, Berkes már ott van -, ahonnan az első kettő mehet a nyolc résztvevős világbajnokságra. Nagy bravúr lenne, ha bekerülne, de nem lehetetlen.

Attraktív és ötletes partikat játszottam

"Megcsillantottam a fiatalságomat. A szakemberek és a szurkolók egyaránt úgy vélekedtek, hogy látványos és szórakoztató játszmákat vívtam" - mondta a 34 éves nemzetközi nagymester. "Magam is úgy vélem, hogy ismét attraktív és ötletes partikat játszottam, amelyek közül egy-kettő bekerül a történelemkönyvekbe a legjobb mérkőzéseim közé". Polgár Judit arról is beszélt, hogy a 6,5 éves Olivér születése után nehéz volt összeegyeztetni a versenyzést és családi elfoglaltságait, de másfél esztendeje ismét komolyabban tud foglalkozni a sakkal, ezen csak könnyített, hogy kisebbik gyermeke, a 4,5 éves Hanna tavaly szeptembertől szintén óvodába jár.

A 15 éves Rapport Richárd kiváló hajrával az 56. lett, Balogh a 69. Előbbi szerzett Élő-pontokat, utóbbi viszont veszített.