Rapportban megvan az, ami Kaszparovban

2011.04.10. 21:16
A legfiatalabb hazai sakknagymester, Rapport Richárd párszor bajba került forrófejűsége miatt, de érezhetően fejlődik, és már az év végére a legjobb 200 között lehet a világranglistán lehet. A nagy és nehéz ugrások utána jönnek, de iszonyatosan küzd, hogy világbajnok lehessen.

Rapport Richárd tavaly márciusban szerezte meg a nemzetközi nagymesteri címet, a 14 éves sakkozó a New York Times érdeklődését is felkeltette. Akkor az ezres világranglistán még nem szerepelt, de látszott, nemzeti kincs, a sportág korszakos alakja lehet, ha továbbra is ilyen ütemben fejlődik.

06

Egy év után ennek megvannak első kézzelfogható jelei: Rapport az egyéni Európa-bajnokságon az utolsó három partiját megnyerte, komoly neveket előzött meg, és 2560 Élő-ponttal bekerült a világ legjobb ötszáz játékosa közé.

„Nehezen lendült bele, ez nem csoda, mert egy négyszáz résztvevős versenynek különleges hangulata, taktikája van. Egy váratlan döntetlen után egyre erősebb ellenfelek jönnek. Utolsó fordulós győzelmét sötéttel egy lényegesen magasabban jegyzett nagymesterrel, a holland L’Amival (2620 a pontszáma) szemben érte el, pozitívan fejezte be a tornát” – értékelte az Eb-teljesítményt Kállai Gábor, korábbi kapitány.

„Fejlődése folyamatos, okosan tette, hogy elindult, mert a legnehezebb utat kell választani, ha a legmagasabbra törekszünk. Szembetűnőek kiváló versenyzői képességei, míg mások esetleg leeresztenének egy-két rosszul sikerült parti után a végére, vagy elégedetten ráülnének a sikerekre, ő nem fél a vereségtől, bátran kijátszotta partijait, kockáztatott, ami olyan adottság, ami nem nagyon van meg Magyarországon, és a világban sem sokaknál. Őrült nagy előny ez a tulajdonság, a legnagyobbak közül Bobby Fischerben és Garri Kaszparovban volt meg. Úgy látszik, Ricsi is hasonló sakkozói típus. Lékó Péter a világbajnoki döntőjében Kramnyik ellen sajnos képességei maximumát megközelíteni sem tudta, Ricsi viszont ezekben a nehéz és kiélezett helyzetekben ki tudja adni a tudását, egy olimpiai bajnok, Beljavszkij is elámult tőle.”

DSC07579

Kállai szerint akár már az év végére, 16 éves kora előtt elérheti a 2600-as határt, a ranglista 200. helyére törne előre.

Az igazán nagy ugrás csak utána következik: 2700-as játékos csak negyven van, száz pont a differencia, de nagyon jelentős lépés. Sokan vannak, akik ott toporognak a határon, de nem tudják áttörni, képtelenek fejlődni. (A világbajnok, ranglistavezető indiai Vishwanathan Anand pontszáma 2817, a 21 felé közelítő norvég csodagyerek, Magnus Carlsen csak kettővel van mögötte.)

„Ricsi versenyt fut az idővel, és jó hír, hogy nincs lemaradva. A versenyfutás viszont kegyetlen harc is, 2013 végére, amikor még mindig nem lesz 18 éves, könnyen megugorhatja ezt a virtuális 2700-as határt. Hatalmas szó lenne. Carlsennek könnyen sikerült, Ricsi tehetsége, adottsága hasonló, de addig még rengeteg munkára és nem utolsósorban szerencsére lesz szüksége. Élsakkozók közelségében kell lennie, mert például Lékó Péter egyszerűen mást lát a táblán, mint egy olyan, akinek nincs olyan magas pontszáma, mint neki. Egy olyan közegben, ahol komoly szellemi kapacitás van, másként jönnek elő a gondolatok is, a jobbak húzzák magukkal Ricsit. A korosztályának másik nagy ígérete, az ukrán Ilija Nyizsnyik most mintha előtte lenne, de ez nem nagy baj, mert az orosz Karjakin is lemaradt a Kaszparov kegyeit, támogatását élvező Carlsen mögött, de amikor megfelelő közegbe került, és megvolt a pénz is a versenyeztetésére, akkor a nyomába eredt, és most hatodik a rangsorban, de már látótávolságon belül van számára Carlsen” – állapította meg Kállai.

A kulcs a versenyeztetés. Rapportnak olyan tornákon kell indulnia, ahol fejlődhet, jobbakkal játszhat, de arra is figyelnie kell, hogy az idősebbek, az erősebbek ne törjék össze az önbizalmát, ha beleszalad egy vereségbe. Friss menedzsere, az ökölvívásból ismert Rácz Félix feladata lesz, hogy Rapportot bejuttassa a januári Wijk aan Zee-i szupertorna C versenyére, ahová tavaly Nyizsnyiket meghívták, a magyar nagymestert viszont nem.

„Ricsi gödörben volt tavaly nyáron” – ismerte be őszintén Rapport Erzsébet, az édesanya. Talán kicsit korai volt a nagymesteri cím, a megnövekedett médiaérdeklődés, erre nem lehetett felkészülni. Úgy látja, hogy fia elindult felfelé, ebben közrejátszott, hogy a Haladás sakkozója lett, és Lukács Péter ismét az edzője, mert a magyarul jól beszélő orosz Csernyinnel nem volt igazán sikeres az együttműködésük.

„Nem anyagi okai voltak az elválásnak, mivel szerencsére szponzorok szegődtek mellénk, és találtunk egy igazi mecénást is. A vállalat havi fejlődését, edzéseit is segítette, megkapta időközben a Junior Prima-díjat is. Egy éve még csak a férjem parkettás vállalkozása teremtette meg az előrelépés feltételeit, azóta változott a helyzet”. Egy edzésóra hatvan euróba kerül, a sakkozás ilyen szinten legalább olyan költséges, mint a tenisz.

DSC07583

„Az Európa-bajnokságon a továbbjutás volt a célja, de a legjobb huszonhárom közé nem sikerült beverekednie magát, fél pont hiányzott. Hasznos volt, hogy látta, nála jobban rangsorolt játékosokat is képes legyőzni. Jól érzi magát, keményen dolgozik, lelkiismeretesen végzi el a kötelező gyakorlatokat, tanulja a kombinációkat: könnyebbeket, nehezebbeket. A megnyitásokból is egyre többet tud egyre biztonságosabban kirakni, és az angolról sem feledkezünk meg. Nem is olyan egyszerű feladat az idő beosztása, de ezt megteszi ő maga, én csak elvétve ellenőrzöm” – mondta az anyuka, aki Ricsin kívül még három gyereket nevel.

„Most már talán kijelenthetjük, amit tavaly még nem mertünk, 99 százalék, hogy Ricsi élete a sakkról fog szólni. Sőt, világbajnok szeretne lenni. Magas cél, de nem elérhetetlen, iszonyatosan fog küzdeni érte. Most már átlátja, mennyire fontos a következő két év. Ha a fejlődése megtorpanna, előfordulhat, csak egy lenne a sok közül, megélhetési sakkozó pedig nem akar lenni.”

A Balogh Csaba elleni vesztes párosmeccs is azért volt fontos, mert fia elhitte, egy 2600-as játékos verhető, sőt, 2700-ig mindenkit képes legyőzni. „Természetesen pénzbe került a nyolc parti összehozása, de a vereség is a pszichés erősödést is szolgálta. Sportpszichológus is foglalkozik Ricsivel.”

Jövőre akár már az olimpiai csapatba kerülés is fontos lépés lehet, mert 2600 pont felett a tartalékpozíció elérhető. Addig azonban még Szarajevóban kell jól játszania tavasszal, valamint a nyár eleji, hévízi versenyen, majd a szerb csapatbajnokságon, és a szombathelyi Haladásban. Nyáron talán összejön egy olyan torna is, ahol összemérheti erejét Nyizsnyikkel.