Ahhoz is béna volt, hogy csalással nyerjen

2011.06.07. 17:12

A 82. német csapatbajnokság Christoph Natsidis lebukásáról marad emlékezetes. A 23 éves, bannewitzi joghallgató nincs a legjobb háromezerben a világranglistán, a német rangsorban sincs a kétszázötvenben, Élő-pontszáma 2363.

A csapatbajnokság utolsó fordulójában világossal játszott, és gyanakvást keltett, hogy túl sokszor megy ki vécére. Az egyik versenybíró megtalálta a zsebében a mobiltelefonját, amelyre sakkprogramot telepítettek, onnan kapott segítséget.

Natsidis még így sem tudott nyerni, az ellenfele (Sebastien Seifert) által felajánlott döntetlent a 35. lépésben elfogadta. Miután a csalás kiderült, és az érintett nemcsak bevallotta, hogy tiltott segédeszközt használt, de még bocsánatot is kért; a partit természetesen elveszítette.

„A szabály úgy fogalmaz, hogy kikapcsolt mobiltelefon lehet a versenyzőknél, de ebben az esetben az okostelefon kijelzőjén még a táblán látható állást is megtalálták, így nem volt kétséges, hogy használta. A franciák az olimpián keveredtek a csalás gyanújába, ez az újabb eset alighanem szükségessé teszi, hogy szigorítsanak a szabályokon. A francia csapatbajnokságon például már félórás késleltetéssel adják a meccseket, nehogy külső segítséget lehessen bárhogyan is kapni” – mondta Kállai Gábor korábbi szövetségi kapitány.