Rapport fejlődik a leggyorsabban a világon

2013.04.05. 07:51

A húsvéti hosszú hétvégén megnyerte a rangos sakktornát, a Neckar Opent, a legfrissebb világranglista pedig már a 93. helyre teszi a 17. születésnapját egy hete ünneplő Rapport Richárdot. 2654-es az Élő-pontszáma, ezzel már a hatodik legjobb magyar sakkozó.

„Ricsi nem érte el a stuttgarti vonatot a bécsi pályaudvaron, mert a GPS rossz helyre vitte őket, és ha nincs a feleségem kitartása, hogy toronyiránt megtalálja a helyes pályaudvart, el sem indulhatott volna a versenyen. Ilyen előzmények után állt mellénk a szerencse, és a tizenhármas holtverseny végre a javára dőlt el, nem úgy, mint az U20-as világbajnokságon, ahol második lett, vagy éppen Wijk aan Zee-ben, ahol a B csoport második helyét érte el januárban” – kezdte Rapport Tamás, a versenyző édesapja.

Hozzátette, ő nem volt feltétlen híve ennek a részvételnek – amikor nem érték el a vonatot, azt mondta, haza is mehetnek -, de nem is akarta megakadályozni, mert Richárd imád sakkozni, komoly ellenfelekkel szemben különösen.

rapport
Fotó: neckar-open.de

„Féltettem is kicsit Ricsit, mert napi két meccset játszani nála erősebbekkel nem annyira baráti. Azt gondoltam, nem elég érett, és valljuk be, most szerencséje is volt néhány partiban. De legalább visszaadott neki a sors valamennyit abból, amit eddig elvett. Ilyen mezőnyben vitathatatlan, hogy a tojáshéj még ott van a fenekén, de úgy látszik, bírja a terhet. És abból a szempontból mindenképp hasznos volt az indulása, hogy a francia Bacrot nagymesterrel már ökölpacsizott, ami mintha azt jelentené: Isten hozott a klubban, bekerültél a vérkeringésbe.”

Bacrot 39. a világranglistán, ő már átlépte a bűvös 2700-as határt, amire Ricsi is törekszik. Eredetileg úgy gondolta a fiatal nagymester, hogy 18 éves korára gyűjtheti össze a pontokat. Ez akár még előbb is összejöhet.

„Májusra, amikor már jóváírják a német Bundesligában szerzett pontjait, és a most megszerzett hetet, akkor 2670 környékére érhet, ami a rangsor 75. helyét is jelenti egyben. Kell oldalra néznünk, mint az úszóknál, de azért szépen haladunk a magunk útján. Malmőbe hívták versenyre, világbajnoki döntős riválisa is lesz, Nigel Short. Fressinet nagymester pedig megkérte, hogy legyen a szekundánsa a francia–orosz-visszavágós csapatmeccs előtt. Szóval, úgy látszik, jól alakulnak a dolgok” – összegzett az édesapa.

Kállai Gábor korábbi kapitány rögzítette, az elmúlt 15 év legnagyobb magyar tehetsége Rapport, Lékó óta nem volt hozzá fogható.

„Sőt, azt is mondhatom, hogy nincs a világon senki más, aki ilyen ütemben fejlődik jelenleg. Az olasz Fabiano Caruana, aki most hetedik a rangsorban, ő lépegetett ilyen lendülettel előre. 17 éves kora előtt három hónappal teljesítette azt a pontszámot, amit Ricsi."

De azt is megkockáztatom, hogy a most világbajnoki kihívóvá váló, sohasem látott magas pontszámokat elérő Magnus Carlsenhez képest sincs jelentős lemaradásban" - nyomatékosította Kállai.

Carlsen 2872-es jelenlegi rekordja abszolút világrekord, Kaszparov is elmarad tőle. Carlsennek 2006. áprilisában, vagyis 15 év 5 hónaposan volt ugyanannyi pontja, mint Rapportnak jelenleg.

Egy éven belül a legfelsőbb elitbe is betörhet ezzel a habitussal. Az energia és az ambíció sugárzik a játszmáiból, ami igazán örömteli. Úgy megy fel a pályára, mint Puskás Öcsi, vagy Gerd Müller, vagy a jelenkorból Messi vagy Ronaldo: mindenképp gólt akar rúgni. Nem játszogatni akar, hanem mindenáron nyerni. És ehhez megvan a tehetsége, ravasz és okos, és nem spekulál, csak a győzelem érdekli. Az öntehetség gondozása is megfelelő úton halad nála” – értékelte a Felix Promotionnel együttműködő sakkozót Kállai.

A szakember kiemelte még, nagy szüksége is van a hazai sportágnak Rapport lendületére, mert Polgár Judit és Almási egyre csúszik vissza a rangsorban. A válogatottnak is jól jöhet majd a 17 éves nagymester elszántsága, lelkesedése.