Idegtépő matekkal megvan a második hely

2014.08.14. 16:34
Hihetetlen izgalmak után ezüstérmes Magyarország a sakkolimpián. A négyes holtverseny legjobbja lett a Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit összetételű válogatott. Kína jobb volt nálunk, India bronzérmes, az oroszok negyedikek.

A tromsői sakkolimpia befejező napján a második helyen álló magyar férfi válogatott Ukrajnával játszott, és már előtte nyilvánvaló volt: ha nyer, biztosan második. A döntetlen viszont azt jelentette, hogy nagy számolgatás kezdődhet, de ne szaladjunk ennyire előre.

Az eddigi ukrán éltáblás, Vaszilij Ivancsuk kikerült a csapatból, mert nem volt jó formában, és két napja is váratlan vereséget szenvedett világossal.

Fotó: Facebook / Norway2014
Fotó: Facebook / Norway2014
Fotó: Facebook / Norway2014

Az ukránok így egy korábbi világbajnokot, Ruszlan Ponomarjovot küldték csatába Lékó Péterel szemben, és a magyar nagymester ugyan átmenetileg jobban állt a számítógép szerint, végül világossal döntetlent játszott.

Ahogy a másik két táblán is viszonylag gyorsan döntetlen született, Almási Zoltán Korobjovval nem bírt, míg Rapport Richárd Mojszejenkóval. Előbbi világossal, utóbbi sötéttel játszott.

A második táblán a sötéttel harcoló Balogh Csaba - nemcsak a csapat legjobb embere az olimpián, hanem ezen a táblán is a legjobb teljesítményt nyújtotta -, ezúttal is nála jobban jegyzett riválissal vette fel a versenyt, és igen stabil állást alakított ki.

A számítógép többször jelezte, hogy Eljanov lényegesen jobban áll, de nem lehetett igazán észrevenni, hogy mitől. Balogh pedig magabiztosan és higgadtan tartotta az állását, így a negyedik parti is döntetlen lett több mint öt óra játék után. (Ha veszít, még a legjobb hat közé sem kerülünk, míg akkor az ukránok érmesek.)

Ez a 2-2-es döntetlen pedig azt jelentette, hogy Magyarország egy pontot kapott, amivel összesítésben 17 pontja lett. Mivel Oroszország, Azerbajdzsán valamint India is ennyit gyűjtött, a mellékpontszámításnak kellett eldöntenie, melyik nemzet lesz ezüstérmes vagy épp ötödik.

Az esélyeink jók voltak egy éremre, de mivel az Anandot nélkülöző India váratlanul nagy arányban nyert az utolsó játéknapon - 3,5-0,5-re verték az üzbégeket -, a hivatalos végeredményre több mint egy órát kellett várni.

Ahgy várható volt, nagyon szoros lett a verseny: végül a lehető legkisebb különbség, vagyis fél döntött Magyarországnak. India mutatója a nagy arányú győzelemmel ugyanis 371,5-re emelkedett, de fél ponttal így is elmaradt a magyarokétól.

Ezzel ezüstérmesek lettünk, Indiáé a bronz, az egész tornán mélyen tudásuk alatt teljesítő oroszok nem érték el a dobogót, Azerbajdzsán pedig az ötödik. Ukrajna hatodik, a sokáig érmes pozíciót birtokló franciák az utolsó két forduló fordulóban kikaptak, így visszazuhantak a 13. helyre.

A 2002-es olimpia után ismét ezüstérmes Magyarország. Lékó Péter, Polgár Judit és Almási Zoltán akkor is a csapat tagja volt, Balogh Csaba és Rapport Richárd került be azóta. Polgár ezúttal kevesebb lehetőséget kapott, csütörtökön bejelentette visszavonulását.

Kína történelmi sikert ért el, mert a férfiak még sohasem nyertek olimpiát. Magyarország egyetlen vereségét is ellenük szenvedte el.

A sakkolimpia ezüstérme a felét éri az állami jutalmosztásnál, mint egy londoni második hely, mert a sakkozóknál kétévente megrendezik a versenyt. A versenyzők mellett az edzők ugyanúgy jogosultak az olimpiai életjáradékra.

Horváth Tamás kapitány így értékelt: "Óriási siker, amit elértek a játékosok. Évek óta alakul ez a csapat, és most összeállt. A siker kulcsa az volt, hogy nem számítottak egyéni érdekek, hanem mindenki a közös eredményért dolgozott. Ez a momentum koronázta meg a teljesítményt és így értük el ezt a fantasztikus eredményt. Megérdemelt az érem, hiszen sok erős ellenféllel játszottunk."