Gledura győztes sakkpartija világhírű lett

2016.02.02. 10:35
Nagyon ritkán, évtizedente talán egyszer fordul elő egy stabilan játszó világbajnok sakkozóval, hogy tehetetlenül vergődik, és simán megverik. Az egész világsajtót megmozgatta Gledura Benjámin győzelme Anand felett, szimbolikus jelentősége is van.

A gibraltári nyílt sakkverseny – Európa legnagyobb olyan versenye, amelyikre bárki benevezhet - két legnagyobb meglepetését magyar sakkozók okozták. A verseny győztese egyébként a férfiaknál 20 ezer fontot kap, a legjobb nő pedig 15 ezerrel gazdagodik.

Vajda Szidónia rögtön az első fordulóban döntetlenezett a korábbi világbajnok indiai Ananddal (2007-2013), majd hétfő este a 17 éves egri sakkozó, Gledura Benjámin legyőzte Anandot.

Gledura célja az volt a verseny előtt, hogy teljesítse a nemzetközi nagymesteri normát, és a hátralévő három fordulóban erre minden esélye megvan.

„Ha jól számoltam, a normát egy ponttal biztosan felülmúlja, de lehet, hogy egy döntetlen is elég lesz hozzá” - értékelt Kállai Gábor korábbi kapitány.

Úgy gondolja, a nyílt versenyek sajátossága, hogy a gyengébb sakkozók közelebb kerülhetnek a legjobbakhoz, és szerencsére most a magyarok jártak elöl a legjobb példával.

24043389094 02d65fffe9 o
Fotó: John Saunders / Flickr.com

„Anand több mint 20 éve nem mozdult ki a saját zárt világából, vagyis csak a legjobbakkal játszott, a kevésbé képzettekkel nem. Gledura az első perctől kezdve nem akart neki esélyt hagyni a győzelemre. Az indiai nehezen emésztette ezt meg, teljesen elfolyt az ereje, az egyébként tartható végjátékot végül ellenállás nélkül elveszítette. Hogy erre tudta kényszeríteni korosztályának legtehetségesebb magyar sakkozója, ez örömteli, mert tökéletesen, megingás nélkül játszotta végig ezt a szláv vezércselt. Anand nyilván méltóságon alulinak érezte, hogy felajánlja a döntetlent, ez lett a veszte, mert a harcos végjátékhoz nem volt megfelelő ereje, és a küzdeni akarás sem sugárzott róla.”

Kállai hozzátette, az egész világsajtóban vezető hír ez a parti, mert szimbolikus jelentősége van, mintha megroppant volna a korábban stabil, az állásait biztosan tartó játékos.

  • A parti elemzése itt megtalálható. A király a8-as lépésére nem volt olyan válasza Anadnak, amivel tartani tudta volna az a- és b-vonalon meginduló gyalogokat. Saját b-gyalogját ugyanis mindenképp elveszíti. 

Gledura 2515-ös Élő pontszámmal rendelkezik egyelőre, Anandnak 2784 van a neve mellett, vagyis jelentősen borult a papírforma.

A magyar versenyzőnek amúgy öt pontja van, Rapport Richárdnak is ennyi - a vezető spanyolnak, Guijarrónak hat -, ezzel nincsenek a tízben, de egy jó hajrával jelentősen előre nyomulhatnak.

Kállai kiemelte még, hogy a válogatott bő keretébe is bekerülő Gledurának azért is fontosak az ilyen jellegű versenyek, mert a tábla mellett is rendkívül fontos a kiegyensúlyozottság és a nyugalom.

„Szemben ülni egy világbajnokkal mindig izgalmas. Hajlamos egy fiatal sakkozó arra, hogy megremegjen a keze. Stresszhelyzetben is a maximumra volt képes, kihozta a tudását téthelyzetben. Ebben alighanem segítséget nyújtott, hogy Polgár Sakknapon már Anatolij Karpovval is váltott egy partit. Karpovra lehet azt mondani, hogy ő már a múlt és fogatlan oroszlán, Anandra viszont egyáltalán nem” - összegzett.