Amerikai állampolgárságot kért Obamától, miközben 50 milliárd dollárra perli az USA-t

2016.09.11. 15:54

Levélben folyamodott amerikai állampolgárságért az Egyesült Államok elnökéhez, Barack Obamához Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke, hogy a Washington által ellene bevezetett szankciók ügyében amerikai bíróság előtt védekezhessen.

Ezt Iljumzsinov vasárnap a FIDE bakui tanácskozásán jelentette be. "Arra kértem az Egyesült Államok elnökét, hogy amerikai állampolgárságot adományozzon nekem, hogy helyi bíróság járjon el annak ügyében, hogy az amerikai pénzügyminisztérium szankciós listára tett" - mondta a TASZSZ orosz hírügynökség szerint a FIDE elnöke.

"Azt akarom, hogy ügyemben az eljárást amerikai földön, amerikai törvények szerint folytassák le" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy felmentése esetén bocsánatkérést és kártérítést fog követelni az amerikai pénzügyminisztériumtól, és megígérte, hogy a kapott összeget a sakk fejlesztésére fogja fordítani. Ijumzsinov májusban közölte, hogy 50 milliárd dollárra perelte be a washingtoni pénzügyi tárcát.

A FIDE elnöke tavaly novemberben azzal a váddal került a listára, hogy anyagi támogatást nyújtott a szíriai kormánynak, és fellépett annak érdekében. Ijumzsinov azt állította, hogy ezt az amerikai pénzügyminisztérium semmilyen bizonyítékkal sem támasztotta alá.

Mint azt az orosz médiának korábban elmondta, mielőtt szankciós listára tették volna, három hónapot kapott az amerikai pénzügyi tárcától, hogy 200 kérdésre válaszoljon. Kifejezte készségét, hogy Washingtonba utazzon, és ott poligráfos hazugságvizsgálatnak vesse alá magát, de sem idézést nem kapott az Egyesült Államok fővárosába, sem pedig kiegészítő kérdéseket.

Iljumzsinov azt állította, hogy ő csak sakk-készleteket ajándékozott a szíriai vezetőknek. A szövetségi elnök az ellene folytatott vizsgálatban való együttműködését az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának is felajánlotta.

A FIDE elnöke a szankciók értelmében nem írhat alá szerződéseket és megállapodásokat az Egyesült Államokban, nem vezethet ott bankszámlát, és nem lehet 51 százaléknál magasabb részesedése amerikai cégekben.

A multimilliomos vállalkozó Kirszan Iljumzsinov, aki 1993 és 2010 között a Kalmük Köztársaság elnöke, majd vezetője volt, 1995 óta a FIDE elnöke. Tisztségében hatszor választották újra. (MTI)