Fantasztikus lépéssel dőlt el a sakkozók vb-döntője

2016.12.01. 10:57

Az éjjel ért véget New Yorkban a sakkvilágbajnoki döntő, a norvég Magnus Carlsen megvédte a címét, a rapid partikban már esélyt sem adott riválisának, az orosz Szergej Karjakinnak.

Sötéttel és világossal is legyőzte, világossal egy ámulatba ejtő utolsó lépéssel. Az 50. lépésben késztette megadásra ellenfelét.

Kiélezett helyzet volt, ha nem h6-ra lép a vezérrel, vagyis nem teszi ütésbe, akkor könnyen kikaphatott volna. De ezt a variációt már akkor kiszámolta, amikor a bástyájával sakkot adott c8-on.

A vezért, ha a gyaloggal üti, akkor a bástya f7-ről ad mattot, ha a királlyal, akkor pedig a sarokból. Gyönyörű kombináció.

Az egész vb-döntő egyetlen szép pillanata volt, de ez valóban örökre emlékezetesre sikeredett

- értékelt Kállai Gábor korábbi kapitány.

Hozzátette, nem volt elragadtatva a színvonaltól, a nyolcadik partiban Carlsen addig tologatta a bábukat, amíg egyre rosszabb helyzetbe navigálta magát, és kvázi kikényszerítette, hogy megverjék.

„Utána azzal állt helyre a lelki világa, hogy győzelmi kényszerben játszott, és a 10. partiban fokozatosan érvényesítette a fölényét, ha már nem húzta meg Karjakin az azonnali döntetlent jelentő f2-es lépést. A 12. parti volt a legmegrázóbb, mert egy eredeti lépés nélkül ért véget, nem akartak kockáztatni, alig várták, hogy döntetlen legyen. Így jutottunk el a rövidített partikig, amelyekben Carlsen fölénye már érvényesült” - magyarázta.

Az 1,1 millió dolláros nyereményalap 55 százalékát Carlsen viheti el, aki 25. születésnapját ünnepelte szerdán.