A kizárt nagymester visszavág: agresszíven lecigányozott a szervező

2017.09.11. 12:33

Váratlan közjáték zavarta meg a sakkozók Tbilisziben jelenleg is zajló világkupáját. 

clk

A kanadai színekben versenyző Anton Kovaljov vétett az öltözködési szabályok ellen, rövid nadrágban nem hagyták asztalhoz ülni. Ezért hiába verte már ki az egyenes kieséses rendszerben rendezett tornán a korábbi világbajnok Vishwanathan Anandot, az izraeli Rodsteinnel szemben vesztesnek nyilvánították.

A sztorinak itt vége is lehetett volna, de Kovaljov a Facebookon reagált, mert sok valótlanságot olvasott önmagáról, és magáról az esetről.

A bejegyzésében azt fejtegette, hogy máskor is játszott már rövid nadrágban, és engedték neki, nem volt emiatt problémája.

A grúz Zurab Azmajparasvilit, a verseny főnökét mindeez nem érdekelte, és kiabálva, agresszíven lecigányozta őt.

Kovaljov bevallotta, hogy dühös volt, de próbált higgadt maradni, nehogy valami - még nagyobb - hülyeséget csináljon. Megállapította: nem szolgált rá erre a bánásmódra.

Azmajparasviliről van egy híres anekdota, a 2002-es sakkolimpián belekötött a biztonsági őrökbe, az elején még nyerésre áll, végül monoklikkal fejezte be a meccset.

A sakkozók szervezete (ACP) egyébként petíciót írt a grúz ellen, arról egyelőre még nincs hír, mennyien írták alá.

Ezen a tornán egyébként Rapport Richárd még versenyben van, a kínai Li Csaóval játszik, ha nyer, a legjobb 16 közé kerül, ahol várhatóan az amerikai Caruana lenne a következő riválisa.

A 128 fős mezőnyből a győztes bekerül a világbajnoki döntőbe.