Kiszámíthatatlan lennék? Tény, én se tudom, mit fogok lépni

2017.09.15. 15:03

Rapport Richárd csütörtökön tökéletes játszmavezetéssel verte az orosz Najert, és ezzel a tbiliszi sakk-világkupán bejutott a negyeddöntőbe. Ez egy olyan verseny, amelyiknek a döntősei részvételi jogot kapnak a világbajnokjelöltek jövő évi tornájára.

A 21 éves magyar nagymester (2675 az Élő-pontja) a pénteki negyeddöntőben ugyan világossal játszott, de nem változtatott taktikáján, gyorsan döntetlent ajánlott. A tizenegyedik lépésben ezt a kínai Ding-Liren (2771) el is fogadta. A pontszámokon látszik, nem Rapport az esélyes, de már idáig is úgy tudott eljutni, hogy rácáfolt az előzetes esélyekre.

Ő nyilván úgy kalkulál, hogy majd amikor szombaton ő játszik világossal, akkor döntésre viszi az egyenes kieséses párharcot egy győzelemmel. Rapport pedig abban bízik, sötéttel is minimum alkalmas a döntetlenre.

Rapport általában ezt a taktikát választotta - egy ilyen hosszú tornán nagy szükség van a megfelelő pihenésre és regenerációra -, a másik két, Dingnél gyengébb kínait (a legnagyobb tehetségnek tartott Vej-jit és Li-csaót) ezzel a harcmodorral verte ki.

Kállai Gábor nagymester, korábbi kapitány szerint tartanak tőle a kínaiak, és az egész mezőny is, mert olyan, mint egy elszabadult ágyúgolyó, aki nagy pusztítást képes okozni a sakktáblán. 

A rapid játszmákban, amikor csak félórát kapnak 40 lépésre, ugyanis őt tartják az egyik leggyorsabb versenyzőnek, és messze ő a legkiszámíthatatlanabb.

Amikor ezt a kérdést felvetették neki, csak annyit válaszolt, azért nem kiismerhető a stílusa, és nehezen lehet felkészülni ellene, mert még ő sem tudja, amikor leül egy játszmához, hogy melyik megnyitásváltozatot választja. És olykor meccs közben is ez jellemző rá.

Ha Rapport továbbjut a So-Fedoszejev találkozó győztesével mérkőzik.