Nem véletlenül mosolyogtak rajtunk a norvégok

D KOS20151008052
2015.11.11. 20:30
A lelki és taktikai felkészüléshez elengedhetetlen a norvég–magyar Eb-pótselejtező előtt megnézni, mit tudnak a játékosok egyenként, milyenek a mérkőzésstatisztikáik. Az összehasonlítás komoly előnyökre és hiányokra mutatott rá.

Csütörtökön este 20.45-től Norvégia fogadja a magyar futballválogatottat Eb-pótselejtezőn. Az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA) is kapcsolatban álló, valamennyi selejtezőről részletes kivonatot készítő InStattól elkértük az eddigi meccsek statisztikáit.

Egyénileg ilyen a két válogatott helyzete

Az Instat egyéni indexet állított össze az eddigi meccsek alapján. A kapusoknál nemcsak azt figyelték, mennyiszer védtek, hanem azt is megnézték, hogyan vettek részt például egy támadás indításában is. A mezőnyjátékosoknál alap, milyen pontosan passzolnak, milyen típusú átadásaik vannak.

Zárójelben tüntettük fel, hogy a cég a saját posztján hányadik helyre rakta a magyart, illetve a norvégot. Az oszlopdiagramban minél nagyobb a játékosnál az oszlop, annál rosszabb pozícióba helyezik. 

 

Kapusok:

  • Király (51) – Nyland (34)

Jobb/bal hátvéd és a középső védők:

  • Fiola (80) – Elabdellaoui (40)
  • Leandro (64) - Högli (32)
  • Juhász (129) Guzmics (44) Kádár (146) – Hovland (54), Forren (87), Nordveit (120)

Középpályások:

  • Elek (95), Gera (110), Nagy Ádám (161) – Tettey (32), Johansen (38)
  • Dzsudzsák (61) – Berget (31)
  • Stieber (71), Lovrencsics (93) – Ödegaard (28), Skjelbred (49)

Csatár:

  • Böde (7), Németh (59), Szalai (99), Nikolics (105) – King (38), Söderlund (54), Henriksen (62)

Böde helyezése egészen kiváló, de annyi kiegészítést muszáj tenni, hogy nála mindössze két meccs adatait vehették figyelembe. Feröer ellen azonban egyértelműen nyerőember volt, ahhoz, hogy egyáltalán versenyben lehettünk a legjobb harmadik pozícióért, kellett az akkori duplája.

Böde így a csatárok között Ibrahimovic és Cristiano Ronaldo elé került, ezt a rangsort Lewandowski vezeti. Vagyis a hetedik hely önmagában nem kis eredmény, de az említettek jobb riválisokkal szemben is hozták magukat, míg az FTC centerének most jöhet el az ideje.

Dzsudzsák a tízben, igaz, nem gólokkal

A magyar csapatkapitányról, Dzsudzsák Balázsról az Instat számai azt mutatják, hogy nála többször az összes megfigyelt játékos közül egyedül csak a belga Kevin de Bruyne adja be többször a labdát a tizenhatoson belülre. Ebben értelemszerűen közrejátszanak a szögletek, valamint a pontrúgások. A City klasszisa és Dzsudzsák is meccsenként hétszer veszi célba a büntetőterületet. A belga egy kevéssel pontosabb, de elenyésző a különbség.

A Törökországban játszó, eddig a bukaresti szabadrúgáson kívül több gólt nem jegyző magyar szélsőnek van még egy harmadik helye valamennyi játékos listáján, ezek pedig a keresztlabdák. A horvát Srna és de Bryune vállalkozott többször nála a labdák átforgatására. Közülük azonban a magyar a legpontosabb.

Ezekből is szeretnénk sokat látni Oslóban és itthon is. És persze még sok minden másból, hogy ne az eddigi statisztikák alapján várható eredmény szülessen.

A csapatként működő válogatottak összehasonlításából azonban nem a magyarok jönnek ki jól. Először nézzük, hogy hány gólt rúgtak, és hányat kaptak:

Lőtt gólok:

  • Norvégia 13
  • Magyarország 11

Bekapott gólok:

  • Norvégia 10
  • Magyarország 9

Ami ebből nem, de a statisztikában igen feltűnő, hogy a kilenc magyar bekapott gólból öt az utolsó negyedórában érkezett.

Dárdainál egyszer sem, Pintérnél kétszer, Storcknál háromszor vették be az utolsó pillanatokban a magyar kaput. Az északírek mindhárom magyarok elleni gólja a meccs utolsó hatodában jött.

A norvégoknak úgy jön össze a tíz, hogy az utolsó és az utolsó előtti negyedórában is háromszor mattolták a védelmüket. Az első negyedórában viszont nem kaptak gólt, vagyis nem rohanta le őket senki, erre mi sem vállalkozhatunk.

A norvégok 4-szer kaptak szögletgólt, pozíciós játékból a fennmaradó hatot, lekontrázni viszont senki sem tudta őket.

A magyar védelmet is csak egyszer kontrázták le, mi ellenben egy szögletgólt kaptunk, a legfájdalmasabbat, Belfastban.

Labdatartásban kiugró a különbség:

  • a norvégoknál 29 perc
  • a magyaroknál 23:40 perc

Egy-egy labdatartás átlagos hossza:

  • Magyarország 13 másodperc
  • Norvégia 16 másodperc

Az egy meccsre jutó támadások és lövések száma közel azonos. 96-93 oda, a lövéseknél viszont 13-12 ide, ami nyilván szólhat a gyengébb ellenfeleknek is. Tizenhatoson belüli lövések száma: 7-6 oda.

Óriási a különbség viszont a sikeres passzok számában: meccsenként 436-531 a javukra

Ennek megfelelően a rangsorban is tetemes a távolság a két válogatott között: a norvégok a 19. helyen állnak, míg a magyarok a 39. pozíciót foglalják el ebből a szempontból.

De még van ennél is dermesztőbb mutató: ez pedig a különleges támadás és kulcspasszok fedőnevet viseli.

Hiszen amíg a magyarok meccsenként három ilyet sem adtak, a norvégok nyolcat.

Ők a 16. helyen zárták a selejtezőt ebben az összevetésben, ellenben mi a 43. helyen. Vagyis ha kellett egy gondolat, egy kis gyorsaság, esetleg kis szépség, mindössze tíz országot előztünk meg.

Ha ebből azt a következtetést vonná le a kedves olvasó, hogy semmi keresnivalónk nincs az Eb-n, ne tegye. Albánia ugyanis még nálunk is rosszabb ebben az összevetésben, mégis ott lesz a 24-es mezőnyben. A portugálok mögött és a dánok előtt jutottak ki.

A norvégoknál amúgy még jobbak voltak a skótok és az izraeliek is, akik azonban a pótselejtezőt sem élték meg. Sőt, ha a svédek kiesnek, egy olyan csapat búcsúzik, ami ezen a listán a hatodik helyen áll.

Várható kezdőcsapatok:

Magyarország: Király Gábor (Haladás) - Fiola (Felcsút), Guzmics (Wisla Kraków), Kádár Tamás (Lech), Leandro (FTC) - Gera (FTC), Elek (Csangcsun) - Lovrencsics (Lech), Stieber (Hamburg), Dzsudzsák (Bursa) - Szalai (Hoffenheim)

Norvégia: Nyland (Ingolstadt) - Elabdellaoui (Olympiakosz), Hovland (Nürnberg), Forren (Molde), Högli (Köbenhavn) - Skjelbred (Hertha), Johansen (Celtic), Tettey (Norwich), Berget (Malmö) - Henriksen (Alkmaar) - Söderlund (Rosenborg) 

A győztes párharcoknál a két ország egymás után jön, a norvég a 24. helyen, mi eggyel hátrébb. Mindkét nemzet meccsenként 88 párharcot abszolvált sikerrel, ez az átlagnak megfelelő. Ennek a rangsornak az élén az angolok, hollandok, svájciak vannak.

A levegőben megnyert párharcokban top tízesek vagyunk.

Az Instat adatai szerint a norvégok ellenben a 27. helyen állnak, a földön vívott csatákat ugyanakkor ők sokkal nagyobb hatékonysággal nyerik meg. Nekünk összesen 51-et sikerült, míg a norvégoknak hatvanat.

A párharcokról még egy utolsó szempont: támadásoknál a norvégok erőszakosságát ki lehet emelni, mert ötvenszer kerültek ki győztesen a labdáért folyó harcból, míg Magyarország mellé csak 40 győztes párharc került.

Ennek több oka lehet, eleve pontatlan labda, de persze az is, hogy testi erejét jobban használta Söderlund a Rosenborgból, mint mondjuk Nikolics Nemanja. Neki volt egy emlékezetesen gyenge meccse még Pintérrel, rögtön a sorozat elején, amikor meg sem próbált passzolni.

A norvégok több labdát veszítettek, és kevesebbszer szereltek, míg magyarok több labdát is szereztek egy-egy meccsen.

Ami viszont egy újabb csapás a hagyományos edzői retorikának, egyben álomvilágnak: a magyaros technikába vetett hitt.

A sikeres cselekből

  • Magyarországra 11 jut meccsenként
  • a skandinávoknál 15

Riasztó, meccsenként csak 20 cselre vállalkoztak a válogatott játékosok. Erősebb ellenfelekkel talán még ennyi sem jött volna össze.

Mi nem kaptunk tizenegyest, a norvégok egyet, és azt ki is hagyták a horvátok ellen, igaz, 5-1-re kikaptak, nem osztott és nem szorzott.

Hogy ezek az adatok közelebb visznek-e minket a megoldáshoz, az leghamarabb csütörtök este kiderül.