Félelmetes, mióta nem volt csak angollal kezdő csapat a PL-ben

2016.02.27. 12:38

1999. február 27-én az Aston Villa fogadta a Coventryt egy angol elsőosztályú bajnokin, a vendégcsapat 4-1-re páholta el őket, de a meccs nem ezért maradt emlékezetes.

Az Opta statisztikái szerint ez volt az utolsó Premier League-mérkőzés, ahol kizárólag angol nemzetiségű játékosok léptek pályára egy csapatban. 

Az Aston Villa ugyanis az alábbi kezdővel kezdte el a mérkőzést:  Michael Oakes, Steve Watson, Gareth Southgate, Riccardo Scimeca, Alan Wright, Lee Hendrie, Ian Taylor, Paul Merson, Simon Grayson, Julian Joachim és Dion Dublin. Csereként is csak angol állampolgárok léptek pályára.

A vendégeknél két svéd, két skót, egy holland és egy ausztrál is kezdett, utóbbiak, George Boateng és John Aloisi két-két gólt szereztek. 

Gareth Southgate és Paul Merson az Aston Villából
Gareth Southgate és Paul Merson az Aston Villából

Hogy mennyire ritka az ilyesmi a Premier League-ben az jól mutatja, hogy csupán egyetlen mérkőzést lehet felhozni, amely cáfolhatja a statisztikát: egy 2006-os Middlesbrough-Fulham-meccs. 

Steve McClaren utolsó meccsén irányította a Middlesbrough-t a szezonzárón, és kizárólag olyan játékosokat küldött pályára, akik Angliában születtek. Később azonban James Morrison úgy döntött, hogy a skót válogatottat választja, és 43-szor szerepelt az ottani nemzeti válogatottban, így papíron ő skótnak számít. Emiatt ugyan vitatják, hogy a Boróé volt az utolsó teljes angol tizenegy, de több angol lap is a 99-es Aston Villa-csapatnak adja ezt a dicsőséget.  McClaren amúgy a búcsúmeccsén az akadémiájuk erejét szerette volna bizonyítani.

Az viszont tény, hogy azóta egyetlen egy Premier League-meccs sem volt, ahol egy csapat kizárólag angol nemzetiségű játékosokkal állt volna fel. 

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!