Máris idei csúcsot döntött nézőszámban a Ferencváros

2016.07.17. 10:23 Módosítva: 2016.07.17. 10:37

A magyar futball szempontjából az egyik legfontosabb kérdésnek azt nevezte Csányi Sándor MLSZ elnök, hogy  az Európa-bajnokság után a felpezsdített magyar futballközeg hány új, stadionba is kijáró hívet tud megtartani.

Tavaly a stadionépítéshez képest nevetséges nézőszámokat produkált a magyar futballbajnokság, de a sikeres Eb esélyt kínált arra, hogy javuljon a statisztika.

Az NB I. 2016/17-es szezonja július 16-án, szombaton három meccsel kezdődött és vasárnap folytatódik a maradék hárommal. Az első napon mind a három kedvező volt a nézők becsalogatása szempontjából, hiszen a Ferencváros otthon, a Groupama Arénában játszott, szintén Budapesten játszották, igaz, a Vasas pályáján az Újpest–Budapest Honvéd-rangadót, és a mezőkövesdi katlan is bemutatkozhatott, ahol a két újonc kezdett egymással.

Tállai remél

Tállai András a klub honlapjának nyilatkozott, mert a klubnak új szponzora van. Elkészült a stadion, amiről mások is elismerően beszélnek, s nem is kell nekünk nagyobb. (...) Az a cél, hogy megtöltsük mind a 4300 ülőhelyet, az átlagnézőszámunk az NB I. átlaga fölött legyen, háromezer körülit remélek. Épül utánpótlás bázis a Tűzoltó pályán, sportcentrum pedig a kempingben.  (...) stabil háttérre van szükség. Az átalakult sportfinanszírozási rendszer, a TAO lehetőségével egyesületünk is él. (...) Az MLSZ működési támogatásából ebben a szezonban 350 millió forintra számít a vezetőség, ebből 300 millió a normatív támogatás, a többi pedig az eredményességtől függ. Az önkormányzat 120 millió forintot szavazott meg, de a legutóbbi testületi ülésen ezt még kiegészítették.Ebben a szezonban a Mezőkövesd Zsóry 7-800 millió forintból gazdálkodik. (...) A fiatalok versenyeztetéséért járó pluszpénzre nem számítanak, hiszen a legfontosabb a bennmaradás a kivívása. A nyolc közé várja a csapatot.

Kezdjük az utóbbival: a Mezőkövesd Zsóry-Gyirmót-meccsen a hivatalos adatok szerint 2548 néző volt kint az 5000-es stadionban, amelyre az elmúlt két évben 400+400 millió forintot költöttek. A Tállai András adóügyekért felelős államtitkár által elnökölt csapat másodjára került fel az NB I.-be, de ez sem volt elég a telt házhoz, igaz, a feljutást sem sikerült telt házas meccs előtt ünnepelniük. 

Összehasonlításul, a két kiesett csapat közül tavaly a Békéscsaba 1912 tavalyi nyitómeccsén 3 ezren mentek be a stadionba, a felcsútiak első otthoni meccsére, amely a 3. fordulóra esett, a Paks ellen 1261-en mentek ki a hivatalos adatok alapján.

A Honvéd évek óta nem tudja feltornázni szurkolóinak a számát, de most majd új stadiont kap, oda biztosan tömegével fognak özönleni a Honvéd-szukolók. Szombaton azonban a Vasas-stadionjába látogattak, ahol, hm, igen, az Újpest fogadta őket, amely egy felújított stadionra számíthat.

Mivel Budapesten belül járunk, könnyen elérhető mind a két csapat számára, ezért érdemes a két csapat tavalyi adatait is megemlíteni: az Újpest a tavalyi nyitómeccsére 2637 nézőt tudott becsalogatni a Megyeri útra, míg a Honvéd, amely már tavaly is hol Felcsúton, hol a Fáy utcában rendezte a meccseit, 2020-at. Akkor a bajnok Videotont fogadták. A tavalyi Újpest-Honvédot 4157-en nézték meg az 5. fordulóban, Augusztusban.

Most 2500-an voltak kint. Egyrészt vacak idő volt, zuhogott az eső, másrészt azért ezeket a számokat is érdemes távolságtartással kezelni, tavaly többször is felmerült a gyanú, hogy a klubok több nézőt mondanak, mint amennyien a valóságban bemennek.

 

A Groupama Arénában a hivatalos nézőszám 5642 volt, ami a 23700 fős stadionhoz képest szinte elenyésző, de azt is elmondhatják, hogy ebben a szezonban eddig ők tartják a nézőcsúcsot. Érdekesség, hogy a Ferencváros tavaly is a Haladással kezdett, igaz, akkor Szombathelyen, és 4395-en mentek ki, a második fordulóban a Groupamába pedig 6027-en a Diósgyőr ellen.