Kómában fekvő társának ajánlotta aranyát

2009.02.04. 13:40 Módosítva: 2015.05.21. 02:02

A Val d’Isere-i alpesi sí világbajnokság második napján a férfiaknak szuper óriásműlesiklásban nehéz vonalvezetésű pályát jelöltek ki, az első nyolc versenyző közül mindössze hárman értek célba. Kiesett a többnyire a kombinációban villogó Ted Ligety mellett az olasz címvédő, Patrick Staudacher is.

A tizenegyes rajtszámmal induló Christoph Innerhofer érte el az első komoly időt, de végül öt századdal leszorult a dobogóról, negyedik lett.

A rögtön utána induló Bode Miller tökéletesen kezdett, de hamar hibázott, majd amikor már kockáztatott, újra elveszítette a helyes nyomvonalat, esélye sem volt a tízbe jutásra.

A győzelmet a svájci Didier Cuche szerezte meg, aki későn érő típus, mert 35 évesen lett a legjobb. (Négy éve súlyosan megsérült, kevesen hittek visszatérésében.) Eddig egy olimpiai érmet szerzett, még 1998-ban, egy naganói ezüstöt ugyanebben a versenyszámban, és tavaly egy vb-bronzot óriásműlesiklásban.

Cuche a második időmérő pontnál mindössze egy tizeddel vezetett, a pálya alsó részén azonban tökéletesen ment, majdnem egy másodpercet tett hozzá előnyéhez. Annyira kimagaslott a versenyből, hogy az ezüstérmes olasz Peter Fill is egy század híján egy teljes másodperccel maradt el tőle.

Cuche törölgette a szemeit a verseny után, és azt mondta, ugyan hatalmas, szavakkal alig foglalható az öröme, de a legfontosabb az életében, hogy egészséges. Ezzel már utalt arra, hogy jó barátja, a tavaly vb-címet szerző Danny Albrecht még mindig kómában van, miután hatalmasat bukott a kitzbüheli lesiklóverseny edzésén.

„Neki ajánlom ezt az aranyat, remélem, hogy hamarosan lábra áll, és újra itt lesz velünk, mert még nagyon sok mindent elérhet a sportágban” – összegzett Cuche.

Keretes címe

férfi szuperóriás-műlesiklás, világbajnok:
Didier Cuche (Svájc) 1:19.41 perc 2. Peter Fill (Olaszország) 1:20.40 3. Aksel Lund Svindal (Norvégia) 1:20.43, 4. Innerhofer (olasz), 5. Raich (osztrák), 6. Kucera (kanadai) ... 12. Miller (amerikai)