Eddig 5 kvótát szereztek a magyar gyorskorcsolyázók az olimpiára

2009.11.15. 11:34

A magyar férfiak kettő, a nők pedig három kvótát szereztek eddig egyéniben a vancouveri téli olimpiára az Egyesült Államok-beli Marquette-ben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Világkupa-versenyen.

Boda Csaba szakágvezető a szombaton éjszaka befejeződött 500 és 1500 méteres döntők után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a férfiak egyéni távjain két indulási jogot sikerült szerezni a magyaroknak, a Knoch Viktor, Galambos Gábor, Darázs Péter, Béres Bence összetételű váltó azonban - miután 13. lett - biztosan nem indulhat a jövő februári ötkarikás viadalon. Knoch 500-on végzett olimpiát érő helyen, míg Galambosnak az 1000 méter előfutamaiban elért 22. helye jelent kvótát, annak ellenére, hogy a VK-viadal negyeddöntőjébe nem tudta beverekedni magát.

A nőknél egyéniben Huszár Erika és Heidum Bernadett révén három kvótát kaparintottak meg a magyarok, kettőt az 500-as, egyet pedig az 1500-as távokon. Vasárnap 1000 méteren mindkét versenyzőnek megvan még az esélye további két indulási jog kiharcolására. Az Európa-bajnok női váltó a befejező napon a legjobb nyolc között küzdhet a kvótáért, s csak abban az esetben marad le a februári téli játékokról, ha a németek a negyedik pozícióban zárnak, miközben a magyarok nyolcadikak lesznek. A marquette-i Világkupa programja magyar idő szerint vasárnap éjszaka az 1000 méteres táv és a váltók versenyeivel fejeződik be. A kvótákat a versenyzők nem maguknak, hanem országuknak szerzik.